Două semănători de prășitoare, gata de lucru

Dacă s-ar topi repede zăpada și ar trebui să intrați, mâine, la semănat, ar fi bine să aveți deja în fermă una din cele două semănători pe care vi le propunem mai jos. În portofoliul MEWI, probabil cel mai complet din România, se găsesc semănători pentru toate tipurile de plante, și, de asemenea, pentru bugete diferite, având lățimi de lucru diferite sau posibilitatea de a li se adăuga fertilizare în timpul însămânțării. Rețineți două dintre acestea:

 

Horsch Maestro

Ori de câte ori vorbim de Horsch, menționăm că este renumit pentru faptul că ascultă (de asemenea!), vocea fermierilor, răspunzând cerințelor acestora prin proiectarea și construirea unor echipamente agricole croite nevoilor lor.

Semănătorile Horsch Maestro au trei modele constructive CC (http://www.mewi.ro/ro/produs/horsch-maestro-1245-50-cc) și RC (cu cutii de semințe pe fiecare secție) și SW (http://www.mewi.ro/ro/produs/horsch-maestro-1270-75-sw) (cu buncăr central de semințe). Sunt semănători pneumatice de precizie, care, datorită tehnicii de distribuție, sunt perfecte pentru semănat porumb, soia, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și rapiță.

 

Ce le face cu totul speciale?

  1. Sistemul unic de distribuție, bazat pe existența unui disc de calibrare ce nu prezintă găuri obișnuite, ci incizii cu deschizătura spre exterior. Acesta ajută la distribuirea excelentă într-un interval de la 0 la 30 de Hz (unde 30 de Hz corespunde unei viteze de lucru de 12 km/h și 90.000 de boabe de porumb la hectar). Acest lucru este posibil datorită transformării mișcării de rotație în mișcare liniară spre zona de plasare a boabei în sol, eliminând astfel forțele centrifugale.
  2. Aparatul de dozare foarte fiabil de dimensiuni reduse este și el un avantaj al semănătorii Horsch Maestro, fiind strâns legat de sistemul de distribuție menționat mai sus. Datorită dozării mici (controlată prin senzori), fermierii au posibilitatea de a lucra mult mai precis.
  3. Sistem avansat de monitorizare a calității. Software-ul din cadrul terminalului Horsch a fost conceput pentru a oferi operatorilor cifre concrete cu privire la cantitatea de boabe din buncăr, dar și a coeficientului de variație pentru fiecare rând de lucru.
  4. Controlul automat al presiunii brăzdarului permite acestei semănători să lucreze atât soluri ușoare, cât și soluri mai dificile, cu o presiune ce este reglată automat (prin senzori pe ambele roți de sprijin) și care variază între 125 kg și 300 kg.
  5. Viteza de lucru – între 2 și 12 km

Horsch Maestro SW este o semănătoare ideală pentru agricultura de precizie. Având întotdeauna ISOBUS în echiparea standard, sunt disponibile funcții precum SectionControl (dezactivarea secțiunilor individuale auotomat, prin GPS), VariableRate (aplicarea semințelor și a îngrășămintelor în funcție de caracteristicile câmpului), TaskController (transfer de date la PC) etc.

 

Mascar MAXI-5

Ajunsă la a 5-a generație, MAXI-5 continuă evoluția elementului MAXI, semănătoarea potrivită pentru plantare atât pe câmpul arat și bine pregătit, cât și pe solul cu pregătire minimă. Structura puternică, distribuitorul înalt și discul cu dublă deschidere asigură productivitate și precizie, indiferent de tipurile de semințe utilizate, pe diferite suprafețe ale solului, chiar și cu subsidențe și reziduuri de culturi. Datorită forței de apăsare suficient de mare (160 kg pe secție) și a sistemului paralelogram de copiere a solului, este posibilă menținerea precisă a adâncimii de semănat.

Configurațiile acestor semănători pot fi găsite aici: link la produs. Iată, mai jos, câteva elemente constructive ale semănătorii care fac din aceasta o opțiune

  1. Transmisia prin lanț a semănătorii reprezintă o garanție suplimentară în ceea ce privește fiabilitatea și uniformitatea distribuției pe rând a semințelor. Aceasta se realizează prin intermediul roților dințate cu lanț, ceea ce presupune întreținere redusă, scăzând astfel costurile de exploatare.

 

  1. Distribuitorul, fiind turnat în cochilă, îi conferă acestuia o suprafață netedă, ceea ce aduce multiple avantaje pentru clienți. Discurile de însămânțare sunt montate pe o placă de susținere a discului, proiectată și patentată de MASCAR, unde, datorită unei etanșări de tip DERIN, presiunea aerului este întotdeauna constantă și uniformă și prin urmare asigură o captare optimă a semințelor. Captarea are loc într-o cameră suficient de mare, ceea ce asigură un flux constant de semințe pe discuri. Astfel, MASCAR a proiectat și patentat o placă de susținere a discurilor de însămânțare, unde, datorită etanșării de tip DERIN, presiunea aerului este întotdeauna constantă, astfel, discurile captând în mod optim semințele.

 

  1. Selectorul de bronz, cu 4 dinți, permite controlul "dublu" al semănatului, crescând precizia și permițând în acest fel semănarea plantelor cu semințe de diferite dimensiuni. Căderea semințelor se face la 150 grade, ceea ce crește precizia distanței dintre plante. Selectorul de bronz anulează sarcinile electrostatice ce pot apărea în distribuitor datorită mișcării de rotație a discului și fricțiunilor existente, influențând în mod pozitiv precizia semănării.

Din sezonul 2015, Mascar a introdus un nou capac, care nu mai folosește etanșarea pe aluminiu, ci un technopolymer, compus din 60% fibre de sticlă și 40% teflon. Printre avantajele acestuia se pot menționa: rigiditate ridicată, rezistență puternică la stres mecanic, rezistență ridicată la deformare, finisare mare a suprafeței, protecție la formarea de mucegaiuri și grad ridicat de prelucrare, ceea ce permite respectarea toleranțelor minime. Peria montată în partea inferioară a capacului are scopul de a menține discul de însămânțare curat (ceea ce îi mărește durata de viață), iar fereastra largă de inspecție, montată în lateral, permite verificarea vizuală a prezenței semințelor pe găurile discului (fără a fi nevoie să fie deschis, păstrând astfel vacuum-ul la un nivel constant).