Fuse® Technology – strategia AGCO pentru agricultura de precizie

Populația planetei fiind în continuă creștere, producătorii din industria agro-alimentară se văd nevoiți să se adapteze rapid schimbărilor, fie de creștere a producției și a eficienței pe fiecare hectar, fie legate de încălzirea globală, ori înăsprirea reglementărilor de mediu.

În aceste condiții, devine esențial ca fermierii să ia în considerare integrarea și conectarea flotei lor, dar și posibilitatea urmăririi întregului ciclu agricol, de la cultivare /însămânțare la recoltare /stocare.

 

Fuse®, tehnologia integrată pentru eficientizarea întregului proces agricol, și, prin urmare, de a crește a profitabilității fermelor, este soluția inovativă propusă de AGCO, pentru a răspunde tuturor nevoilor unei agriculturi moderne.

 

Ce este Fuse®, cum funcționează și care sunt beneficiile acestei tehnologii?

Tehnologia Fuse® este o unealtă importantă a agriculturii de precizie, ce asigură conectivitate perfectă între operator, tractor, flota fermei și dealerul, respectiv furnizorul de service pentru echipamente. Concepută pentru toate tractoarele /combinele cu Variotronic, Fuse® se aliniază tendințelor deja prezente și folosite în alte industrii – inclusiv cea IT și cea financiară.

 

Ce este Fuse®, mai exact?

Pe (foarte) scurt, Fuse® este o tehnologie ce se poate implementa pe tractoarele dotate cu Variotronic, care permite fermierilor să conecteze echipamentele agricole în fermă, dar și cu furnizorii de servicii de întreținere și reparații. Fuse® colectează toate datele din echipamentele agricole la care este conectată și le transmite mai departe șefilor de fermă și furnizorilor de service sub formă de bază de date. Astfel, această tehnologie asigură o serie de beneficii, precum:

- Eliminarea pauzelor de lucru datorate lipsei de informație sau a defecțiunilor;

- Asigurarea operativității echipamentelor agricole la locul și timpul potrivit;

- Conectarea datelor acumulate pe teren cu o bază de date ce urmărește întregul ciclu agricol, oferind astfel fermierilor posibilitatea de a lua decizii bazate pe cifre concrete, mai degrabă decât pe intuiție;

- Optimizarea întreținerii mașinilor și utilajelor prin transmiterea informațiilor despre acestea către furnizorul de service;

- Asigurarea monitorizării și suportului continue din partea dealerilor pentru o bună întreținere a echipamentelor și evitarea potențialelor costuri de reparație;

- Cunoașterea exactă a locației fiecărui echipament din fermă, ceea ce sporește securitatea întregii flote.

 

De la planificare la pregătirea solului, însămânțare, creștere, recoltare, uscarea boabelor și monitorizarea rezultatelor, Fuse® reușește să integreze tot ciclul agricol și să conecteze informația cu cei ce conduc ferma.

 

Ce mașini și utilaje agricole se pot conecta la Fuse®?

Tehnologia permite foarte multă libertate în alegerea echipamentelor agricole și a software-urilor folosite pentru managementul fermei. Există o listă (lungă și în continuă creștere) de parteneri ai Fuse® (listă pe care o puteți găsi aici: www.AGCOtechnologies.com/ service-providers/).

 

Cum se cuantifică toate aceste beneficii?

Optimizarea operativității în efectuarea lucrărilor, accesul permanent la date importante privind culturile, conexiunea strânsă cu echipa de service și mentenanță a dealerului, prelucrarea terenului cu mare precizie, dar și consumul de combustibil redus prin evitarea ”greșurilor” la lucrări de însămânțat /erbicidat /fertilizat – toate concură la efectuarea de economii financiare importante în fermă. Conform celor declarate de fermierul german Wilhelm Jaeger, tehnologia Fuse® l-a ajutat să economisească până la 60-80 de euro pe fiecare hectar, adică în jur de 50.000 euro pentru întreaga sa fermă!

Cum funcționează sistemul Fuse®?

Pentru a exemplifica mai bine modul în care Fuse® ajută fermierii, vom "crea" o fermă imaginară - îi vom spune "Ferma Verde". Proprietarul, domnul John Johnson, a investit timp și resurse financiare pentru a se asigura că ferma sa este de ultimă generație. Fiind fan Fendt, domnul Johnson și-a cumpărat un 1050 Vario, cu Variotronic, și l-a dotat cu tehnologia Fuse®.

 

Cum funcționează această tehnologie în ferma lui?

Îl vedeți lângă mașina albastră din mijlocul imaginii, cu un smartphone în mână (vă face cu mâna!). De aici, el află absolut toate informațiile de pe teren:

- Știe exact cât a recoltat combina și unde se află pe câmp;

- Știe toate datele legate de procesul de nutriție și protecție a plantelor;

- Știe în ce punct a ajuns procesul de cultivare și pregătire a solului;

- Cunoaște toate detaliile procesului de însămânțare.

 

Mai mult, el se poate conecta automat cu biroul fermei, dar și cu dealerii și furnizorii de service (care au și primit deja toate informațiile necesare întreținerii și reparațiilor echipamentelor agricole).

 

După cum se vede și în imagine, faptul că fiecare utilaj se află la locul potrivit, la timpul potrivit, face posibilă buna desfășurare a activității din fermă. Nu se mai risipește combustibil prin întoarceri pe rândurile de lucru (care puteau fi evitate), nu se mai fac supraestimări cu privire la produsele de nutriție și protecție a plantelor, iar întreaga recoltă este atent monitorizată, ceea ce îl ajută pe managerul de la Ferma Verde să ia decizii de agribusiness inteligente, calculate și realiste.