Un tractor din noua serie Valtra A4, desemnat tractorul anului 2017, la târgul SIMA (Paris)

Lansată la sfârșitul lunii februarie, la SIMA Paris, noua serie Valtra A4 este prima serie din generația a 4-a Valtra, produsă atât în Suolahti, Finlanda, cât și în Mogi das Cruzes, Brazilia, făcându-l, astfel, un adevărat tractor ”global”. Complet nouă, cea de-a 4-a generație a seriei A reflectă valorile puternice ale mărcii Valtra, regăsite în sloganul-promisiune on our global customer promise: Your Working Machine (tractorul dv. care muncește). 

Promovat de finlandezi ca ”erou al muncii” (sintagmă care nouă, românilor, ne trezește amintiri din epoca apusă, însă nu și popoarelor care respectă lucrul bine făcut ), această serie completează gama de tractoare Valtra din generația a 4-a (N, T și S).

 

Motoare noi

Modelele seriei A4 sunt antrenate de motoare AGCO Power Stage 4, tractoarele mai mici având o cilindree de 3,3 litri, iar cele mai mari, de 4,4 litri. Unitățile cu patru supape și sistemul complet nou de injecție common rail fac posibilă producerea unei puteri ridicate, în mod economic.  

 

Tehnologia SCR (Reducere Catalitică Selectivă) este utilizată pentru a ”curăța” emisiile de oxizi de azot, făcând conformitatea cu standardul Stage 4. La fel de important, tractoarele răspund cererii clienților, atât în ceea ce privește performanțele și eficiența consumului de combustibil. Cel mai mic model,  A74, are sistem de răcire EGR pentru a menține eficiența costurilor.

 

Motorul se află la partea superioară frontală a cadrului ce are un mod de proiectare complet nou. Sistemul de tratare a gazelor de eșapament și dimensiunile motorului sunt compacte pentru a asigura maximum de vizibilitate.  

Opțiuni multiple pentru șasiu

Puterile tractoarelor din noua serie A sunt cuprinse între 75 și 130 CP, aceasta fiind posibil datorită sistemului inteligent de modulare. Sunt disponibile trei dimensiuni diferite pentru șasiu, cu posibilitatea de a oferi o gamă largă de clase de putere, utilizând însă elemente comune de design. La fel ca la toate tractoarele Valtra, noua serie A are o excelentă gardă la sol, ceea ce o recomandă deopotrivă pentru lucrări forestiere și în câmp, precum erbicidare și recoltare de furaje verzi.

 

 

Modul de proiectare tehnică a seriei A4 se reflectă, de asemenea, în aspectul tractorului. Totul este complet nou. Excelenta vizibilitate - și nu numai la lucrările cu încărcător frontal, ci și la toate celelalte lucrări, fie noapte sau zi, iarnă sau vară, în spații înguste sau pe câmp – este unul dintre marile plusuri ale noului design. De altfel, concepul 365 day Visibility (vizibilitate tot anul) s-a dovedit a fi unul de succes încă de la seriile mai mari, N4 și T4.

 

Modificări la transmisie

Binecunoscuta transmisie HiTech (power shuttle) a noii serii Valtra A este dublată de cea mai bună transmisie  mecanică din această clasă de tractoare.  Cele 12 trepte față și 12 spate, sunt aranjate cu ajutorul celor 6 trepte în combinație cu două grupuri reductoare, ceea ce contribuie la reducerea schimbării de trepte utilizând cele două manete. În plus, există opțiunea montării unui reductor auxiliar, pentru situații în care tractorul se deplasează cu 90 metri/h (1400 rpm), făcând din aceasta o cutie de viteză excepțională, potrivită pentru o mulțime de aplicații.

 

Maneta poate fi reglată pentru a se potrivi diferitelor stiluri de condus sau diferitelor lucrări de efectuat. Pe lângă caracteristicile AutoTraction și HiShift – recunoscutele inovații Valtra ce minimizează utilizarea pedalei de ambreiaj  – facilitățile în timpul condusului au fost și mai mult îmbunătățite. Ulterior, va fi disponibilă și o transmisie synchro shuttle, pentru acei utilizatori care lucrează puține ore sau nu folosesc încărcător frontal.

 

Capacitate de ridicare de până la 5,2 tone și un debit în sistemul hidraulic de 98 l/min

Tiranții spate ai seriei sunt acționați electric prin sistemul AutoControl (reglare a ridicătorului în funcție de lucrarea efectuată). Baza modulară permite ca fiecare model A4 să asigure o capacitate de ridicare suficientă, de până la 5,2 tone.

Sistemul hidraulic de tip centru deschis asigură suficient debit pentru toate lucrările. Cei până la 98 litri/min garantează funcționarea rapidă chiar și cu încărcătoare frontale mari sau alte utilaje atașate. Noua serie A poate fi echipată cu până la trei prize hidraulice, și, opțional cu sistem de reglare a debitului hidraulic.

 

O cabină complet nouă

Valtra A4 are cea mai spațioasă cabină a unui tractor din clasa sa de putere,  confortabilă și funcțională, cu un design complet nou. Dispunerea ergonomică a tuturor componentelor cabinei este completată de elementele electronice de comandă – tracțiunea integrală, blocarea diferențialului, ridicătorul față și monitorizarea performanțelor. Nivelul de zgomote în cabină este foarte scăzut. Opțional, sunt disponibile scaunul pentru pasager și lumini spate cu LED, la fel ca la seriile N4 și T4.

 

 

Interfața cu utilizatorul și sistemul de iluminat interior sunt un concept 100% Valtra. Vă puteți relaxa și totodată să lucrați eficient. Lățimea cabinei și vizibilitatea sunt comparabile cu cele de la seriile Valtra N4 și T4, cu excepția cabinei celui mai mic tractor A4, care este mai scurtă. La fel ca la toate tractoarele Valtra, scaunul șoferului se poate roti cu 180 grade, pentru eficientizarea lucrărilor de efectuat cu spatele.

 

Noua serie A – croită după nevoile clienților

La fel ca la toate tractoarele Valtra, noua serie A este construită, la fabrica din Finlanda, în funcție de preferințele individuale ale clienților. Sistemul modular de proiectare și sutele de caracteristici și dotări opționale, cea de-a patra generație a seriei A poate fi complet adaptată nevoilor unice ale fiecărui client. Mai mult, tractorul poate fi personalizat (culoare specială, caracteristici unice etc.) în studioul Valtra Unlimited.

 

Gama de modele

Cele șapte modele pot avea trei mărimi diferite ale șasiului, toate fiind dotate standard cu cabină și tracțiune integrală

Producția de serie va începe în vara anului 2017, iar primele tractoare disponibile pentru testare și demonstrații  vor fi disponibile din luna iulie. Și, desigur, vor putea fi admirate în noiembrie, la Agritechnica (Hanovra, Germania).