Articole

Combina Fendt Ideal – un concept absolut inovator

Lansată la Agritechnica 2017, unde a primit titlul de Mașină a anului 2018, și, totodată, a fost favorita publicului, fiind votată ca cel mai apreciat echipament din târg, cel care a atras cele mai multe priviri, combina Fendt Ideal este, fără doar şi poate, cel mai modern produs al AGCO. „Fendt este în general promotorul tehnologiei de ultimă oră, al tehnologiei de vârf și, spunem noi, și de această dată este cu un pas în fața concurenței. La MEWI, cu ajutorul Fendt, încercăm să promovăm permanent această tehnică modernă”, spunea Leontin Coca, director de vânzări la MEWI, în cuvântul de deschidere a evenimentului de la Curtici. Faptul de a fi, probabil, cea mai modernă și mai inovatoare combină de pe piață se datorează, în mare parte, şi faptului că a fost supusă sutelor de probe, pe tot parcursul anului, în ambele campanii (cereale şi prăşitoare), în diferite regiuni ale lumii (unul dintre motivele pentru care am avut-o și în România), în cele mai dificile condiții de operare și datorită feedback-ului clienților și a experienței lor combinate.

Câteva caracteristici

Creată în jurul a două concepte, eficiență și simplitate, combina este soluția ideală pentru marile exploatații agricole, unde culturile se întind pe sute sau chiar mii de hectare.

Fiecare ansamblu este proiectat pentru a oferi rezultate perfecte, mai exact eficiență și fiabilitate maxime, boabe și paie de calitate, cu o funcționare simplă și intuitivă.

Gama Ideal este disponibilă în trei variante: 7, 8 și 9. Ultimul reprezintă vârful de gamă, ca putere și echipare. Conform dimensiunilor lor, modelul 7 este echipat cu un motor AGCO Power de 9,8 l, același cu care sunt dotate tractoarele șenilate și combina Fendt 9490 X; modelul 8, cu un motor MAN de 12,4 l, același care este montat pe binecunoscutul tractor Fendt seria 1000 Vario, iar modelul 9 este dotat tot cu un motor MAN de 15,2 l.

Una dintre inovațiile care dau valoare timpului și cresc ușurința de utilizare este sistemul AutoDock, care permite cuplarea / decuplarea automată a hederului în 5 secunde.

O altă inovație este sistemul de treierat Dual Helix – două rotoare, (fără tobă de batere), cele mai lungi de pe piață (4,84 m), ceea ce se traduce într-o eficiență crescută cu un consum mai redus de combustibil. Combina Ideal este dotată, de asemenea, cu cel mai mare buncăr din industrie, Streamer 210, cu un volum de până la 17.100 l și dispune de cel mai mare debit de descărcare (210 l/s, cu 32% mai mare decât cel mai apropiat competitor).

Datorită sistemului AirSense Cooling, binecunoscut de la tractoarele Fendt, ventilatorul reversează aerul în mod automat. Astfel, la răcirea pe radiatoare aerul este tras de sus și, în funcție de parametrii de temperatură și încărcarea pe motor, sistemul va reversa în mod automat aerul și îl va sufla pentru curățarea radiatoarelor.

Versiunea ParaLevel, cu o compensare a pantei de 14%, garantează rezultate optime de recoltare pe toate tipurile de teren.

Iar dacă vorbim despre caracteristicile vizibile la exterior, trebuie să amintim șenilele TrackRide, un alt nou concept, având suspensie foarte confortabilă, care face față tuturor cerințelor de pe teren.

De ce Fendt 943 Vario MT?

Suprafețele de teren nu sunt nelimitate. Solul formează baza culturilor sănătoase și a producției ridicate. Îngrijirea sa eficientă și atentă asigură succesul economic pe termen lung. Pe lângă eficiență și confort, protecția solului este principala prioritate a producătorului atunci când proiectează tractoare. Astfel, atunci când un fermier optează pentru Fendt, alege o bună aderență, o protecție reală a solului, consum redus de combustibil.

Fendt 900 Vario MT combină tot ceea ce are producătorul german mai bun. Experiența câștigată prin montarea a peste 250.000 de cutii de viteze Vario și know-how-ul obținut în cei peste 30 de ani de experiență cu tractoarele cu șenile ale celor din grupul AGCO, alături de confortul mediul de lucru al operatorului și de sistemul Fendt Variotronic fac din acest tractor cu șenile unul modern și inovator.

[at] Curtici, jud. Arad

Marți, 25 septembrie 2018,

Pe terenul domnului Dimitrie Muscă, președinte CAI Curtici, fermieri veniţi din întreaga ţară, alături de alţi profesioniști din agricultură (printre care și câteva grupuri din Ungaria și Cehia), au avut ocazia să o vadă în condiții reale de lucru.

Prezența combinei Fendt Ideal a marcat astfel o dublă premieră – pentru prima dată în România, pentru prima dată în probe în lanurile de porumb.

„Orice cultură este a noastră doar când este în depozit”

Domnul Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, pe terenul căruia s-a desfășurat demonstrația, se numără printre fermierii care au avut ocazia să vadă combina Ideal la Hanovra, în 2017. Spune că de atunci și-a dorit foarte mult să o vadă la recoltat, iar relația bună pe care o are cu firma MEWI a făcut posibil acest lucru. Printre primele aspecte care l-au impresionat la Ideal au fost capacitatea mare a buncărului, dar și lățimea de lucru și viteza mare de înaintare. Care se traduc în „eficiență crescută – o productivitate de aproape 50 de hectare pe zi cu o combină și un singur om”. Aspect important în condițiile în care, în prezent, ”personalul calificat este greu de găsit iar fermierii se află de multe ori în situația în care trebuie să facă diverse compromisuri, cu toate că salariile se uniformizează încet, încet cu cele din restul Europei. Astfel, este un avantaj deloc neglijabil ca munca să poate fi făcută cât mai repede, cu un număr mai mic de oameni. Echipamentele agricole mari sunt obligatorii, chiar dacă sunt costisitoare. Noi, fermierii, suntem toți cu sufletul la gură să recoltăm mai ales culturile de vară, grâul și rapița, care, dacă se poate, trebuie recoltată toată într-o singură zi. Orice cultură este a noastră doar când este în depozit, în hambar.” La finalul zilei combina Ideal recoltase mai mult decât altele două la un loc, Muscă

Cei prezenți la demonstrație au putut urca, pe rând, în cabina combinei, pentru a vedea îndeaproape cum se desfășoară procesul de recoltare. Printre aceștia s-a numărat și Filip Ovidiu, reprezentant al SC Merpano SRL, Săcălaz, jud. Timiș, care a spus că a fost plăcut impresionat atât de calitate, cât și de tehnologia din interior. „Nici pierderi, nici spărturi. Interiorul este puțin diferit de cele de la alte combine Fendt. E mult digital, camere, dar nu e greu de învățat.”

Pe lângă performanțele remarcabile, nu a trecut neobservat nici confortul de la interiorul combinei Ideal. Marii producători, precum Fendt, revoluționează permanent munca în agricultură. Iar acest lucru poate fi făcut doar unitar, prin stabilirea de noi standarde, începând de la cele mai mici detalii, până la cele mai semnificative aspecte în exploatare.

Romania

După încheierea demonstrațiilor la recoltatul grâului, patru combine au fost trimise în probe la porumb: două în România, două în Franța. Cu Ideal 9T și un culegător pe 12 rânduri, MEWI, partenerul Fendt, a efectuat două demonstrații, în vestul și în estul țării. Obținând producții medii de 12 tone/ha, așteptările au fost depășite cu 30%.

Aici, Ideal și-a dovedit calitățile, atingând viteza de 8 km/h, atingând o productivitate de 90 tone/oră.

Capacitatea mare a buncărului de boabe, de 17.100 litri, echivalentul a 13 tone de porumb, și viteza de descărcare de 210 l/s au lansat adevărate provocări în lanţului de operaţii din timpul recoltatului.

(din revista Fendt Focus, ianuarie 2019)

[at] Fundulea, jud. Călăraşi

16-19 mai 2019

La AgriPlanta RomAgroTec, în momente când soarele și-a mai făcut apariția, combina Fendt Ideal 8, cu heder Geringhoff TRUFLEX, de 12 metri (!), o noutate absolută prezentată pentru prima dată în România, a strălucit cu adevărat, atrăgând priviri și obiective foto.

 

[at] Călăraşi, Buzău, Argeş

iunie 2019

În luna iunie, o combină Fendt Ideal 8 s-a aflat în demonstraţii practice la recoltat cereale în partea de sud a ţării, pe terenurile a peste 10 fermieri, cu toţii impresionaţi de calităţile incontestabile ale acesteia. De exemplu, Victor Bălășoiu, de la Agricola Șerbănești (localitatea Rociu, jud. Argeș), consideră că Ideal ”este cu totul și cu totul un alt concept” și ”face cât celelalte trei combine”. I-a lăudat, de asemenea, consumul redus de combustibil și randamentul la hectar.