Articole

Inovații create prin înțelegerea agriculturii

  • Noutățile pe care Fendt le va prezenta la Agritechnica 2019, dezvăluite la conferința de presă anuală a producătorului german.

Pentru jurnaliștii care au luat parte la începutul lunii iulie la conferința de presă anuală Fendt, Agritechnica a început mai devreme. La evenimentul din Marktoberdorf au participat peste 200 de reprezentanți ai diverselor publicații sau emisiuni de televiziune de profil, din întreaga lume.

Sub o nouă identitate vizuală, care spune „It`s Fendt. Because we understand agriculture” (Este Fendt. Pentru că înțelegem agricultura), producătorul german și-a dezvăluit ultimele inovații care vor fi prezentate anul acesta la Agritechnica (Hanovra, Germania). „Nu vom păstra niciun secret doar pentru noi”, a precizat Peter-Josef Paffen, președinte al Consiliului de administrație AGCO / Fendt, înainte de începerea conferinței. Și noutățile nu sunt puține.

Recunoscut drept unul dintre producătorii care investesc bugete uriașe în cercetare-dezvoltare, Fendt are misiunea de a deveni permanent mai bun, de a aduce pe piață inovații și tehnologie chiar de ”ultimă generație”.

Noi, Fendt, dezvoltăm mașini agricole pentru fermieri și contractori de aproape 90 de ani. Noi, angajații, suntem conștienți de originile noastre. Mulți dintre noi provenim dintr-un mediu agricol sau avem legături strânse cu agricultura. Sediile noastre sunt situate în zonele rurale. Cu alte cuvinte, vecinii noștri sunt, de asemenea, fermieri. Cultura corporatistă și aspirația de a oferi tehnologii de ultimă generație de cea mai înaltă calitate reprezintă un proces care s-a dezvoltat de-a lungul a zeci de ani – atât în ceea ce privește produsele, cât și serviciile oferite.

Știm cu toții că revoluția digitală se dezvoltă în ritm alert, mai ales în agricultură. Vrem să satisfacem cerințele în creștere ale fermierilor moderni – și vom continua în această direcție în anii care vin. Obiectivul nostru este de a oferi fermierilor din întreaga lume produse și servicii care să îndeplinească toate cerințele”, a spus Peter Josef Paffen, CEO AGCO/Fendt, în cadrul evenimentului.

 Noua serie Fendt 900 Vario – tractoare pregătite pentru mai mult

Una dintre cele mai importante noutăți prezentate a fost noua serie de tractoare Fendt 900 Vario. Ziua de 2 iulie, dedicată evenimentului de presă, a fost totodată și cea a lansării și a livrării primelor modele. Iar odată cu aceasta, producătorul stabilește din nou standarde complet noi în clasa de tractoare de mare putere.

Noile modele, 930 Vario, 933 Vario, 936 Vario, 939 Vario și 942 Vario, sunt adaptate la cerințele individuale ale fermelor mari și ale contractorilor din întreaga lume. Numeroasele caracteristici tehnice de ultima generație, un pachet extins privind conectivitatea, greutatea relativ scăzută și noua construcție – ce îi evidențiază puterea, îi cresc adaptabilitatea, seria 900 devenind alegerea ideală pentru orice agricultor. Noua serie este o continuare a poveștii de succes a tractoarelor de mare putere Fendt 900, care a început la Agritechnica 1995, cu Fendt Favorit 926 Vario, tractorul de 260 CP.

Noul vârf de gamă al seriei, Fendt 942 Vario, este primul model care se „aventurează” să depășească pragul de 400 cp. Puterea sa este dezvoltată de motorul MAN în 6 cilindri (motoare cu care sunt dotate toate modelele din noua serie 900), cu o capacitate cilindrică de 9 litri și turbocompresor VTG cu geometrie variabilă a turbinei. Noul sistem de propulsie, VarioDrive, având transmisia Vario TA 300,  asigură un consum de combustibil și mai scăzut, ceea ce înseamnă economii substanțiale. Sistemul Fendt iD, grație căruia tractorul își reglează limita de încărcare complet automat şi adaptează turaţia motorului şi raportul de transmisie, coordonând perfect motorul cu transmisia, este utilizat pentru prima dată la seria 900.

Nu în ultimul rând, pe lângă performanță și fiabilitate, noul 900 stabilește noi standarde și în ceea ce privește siguranța și confortul operatorului.

Fendt 314 Vario aduce un plus de putere seriei 300

Prezentat în premieră, noua completare la seria Fendt 300 Vario – modelul de vârf Fendt 314 Vario – are și mai multă putere cu conceptul său inovator power-boost, DynamicPerformance (DP). Acesta asigură 10 CP în plus, pentru momentele în care este absolut necesar. De obicei, puterea motorului este distribuită între numeroși consumatori de energie – precum priza de putere, sistemul hidraulic, ventilatoare și aer condiționat. Sistemul detectează când anumite componente au nevoie de mai multă putere și o redistribuie.

Totodată, Fendt 314 Vario este primul tractor compact care conectează lumea de la bord cu lumea exterioară. FendtONE este noua platformă Fendt care funcționează atât în interiorul tractorului, cât și la birou sau oriunde altundeva, de pe telefonul mobil. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii își pot planifica activitățile legate de comenzile și informațiile din câmp pe un computer sau dispozitiv inteligent oriunde s-ar afla, iar apoi le pot transfera către tractor prin rețeaua mobilă.

Echipat cu joystick și multiple funcții intuitive, sistemul de comunicare extinsă, Fendt Guide Contour Assistant, SectionControl and VariableRateControl, posibilitatea de a opta pentru până la trei monitoare, plus confortul crescut, fac din Fendt 314 Vario o alegere înțeleaptă.

Soluții pentru protecția plantelor

După doi ani de la înființare, în 2017, echipa Fendt Crop Protection Solutions aduce pe piață câteva inovații deosebit de importante – sistemul de controlul automat al pulverizării Fendt OptiNozzle și un nou sistem AGCO pentru  ghidarea în înălțime a lanciilor. La seria autopropulsată Fendt Rogator 600, există un nou model de top, având 307 CP, iar la seria Rogator 300, tractată – o suspensie unică a roții.

Noul sistem Fendt OptiNozzle, care pune accent pe eficiență și protecția mediului, asigură rezultate perfecte în aplicarea erbicidelor, totodată făcând posibilă reducerea derivei produsului pulverizat.

Operatorul definește debitul, gradul de reducere a derivei și presiunea adecvată pentru spectrul de cădere optim. Apoi, Fendt OptiNozzle selectează automat cea mai potrivită combinație de duze pentru a face față reducerii preconizate a derivei în timpul aplicației, chiar și la schimbarea vitezei sau a debitului. Reglarea automată a duzelor sau a combinației de duze extinde semnificativ intervalul de viteză în timpul aplicării.

Astfel, cu sistemul Fendt OptiNozzle este ușor să fie respectate cerințelor legale privind reducerea derivei, precum și a cerințele privind distanța, chiar și în cele mai diversificate condiții.

Alte noutăți Fendt la Agritechnica 2019

Pe lista produselor marca Fendt care vor fi expuse la Hanovra se găsesc 13 mașini și utilaje agricole la care au fost implementate inovații, transformându-le în echipamente și mai performante, mai sigure, mai prietenoase cu mediul, mai ușor de utilizat.

Printre acestea se află tandemul performant pentru viticultură – Fendt 200 V/F Vario + utilaje Braun, combina Fendt Ideal 10, tractoarele din seria 700 Vario cu sistem FendtOne, presele de balotat Fendt Squadra și Rotana, tractoarele Fendt 1000 Vario și 900 Vario MT cu îmbunătățiri legate de siguranța operatorului etc.