Evenimente

Tehnologie de vârf pentru lucrări în viticultură

  • Un vin bun are nevoie de Fendt

 

Începând de anul acesta, la MEWI s-a creat divizia Echipamente pentru viticultură și pomicultură, al cărui brand manager este Toni Darvas. Iar pentru că este unanim știut că cea mai bună metodă de a face cunoscute calitățile produselor este să le prezinți acolo unde………… , la sfârșitul lunii iunie 2019, la Crama Viișoara, județul Constanța, la Stațiunea de Cercetare de la Pietroasele, județul Buzău și la Crama Avincis, la Dobrușa (lângă Drăgășani), județul Vâlcea, au avut loc demonstrații practice cu tractorul Fendt 211 F Vario și utilaje ERO și Braun. Datorită ploilor căzute după valul de căldură, demonstrația programată din Dealul Dorului, Buziaș, județul Timiș, n-a mai avut loc.

Nevoia de tehnologie de vârf

La fel ca ceilalți agricultori, și cultivatorii de viță de vie sunt mereu cu ochii pe cer, fiind dependenți de condițiile meteo, astfel încât și lucrările pe care le presupune îngrijirea viilor au nevoie de tehnologie pentru a efectua la timp și fără mult efort uman lucrările specifice.

Cele mai interesante discuții au loc întotdeauna la un pahar de vin, motiv pentru care fiecare demonstrație se termina cu o degustare de vinuri, în cramă. Unul dintre proprietarii de vie prezenți la evenimentul de la Dobrușa afirma că este nevoie de un om la un hectar de vie, ceea ce înseamnă, fără tehnologie, o armată de oameni care ar trebui să lucreze în vie. Pe lângă faptul că forța de muncă este tot mai greu de găsit, ca să obții un vin bun, pe lângă soare și apă, este nevoie de ”mâini pricepute”. Prin urmare, este nevoie de tehnologizarea și mecanizarea modernă a podgoriilor, pentru ca munca manuală să fie preluată de utilaje, și, în plus, echipamentele propuse de producătorii specializați se pricep să lucreze ”cu finețe”.

Iar dacă vorbim despre tractoare specializate pentru acest domeniu, Fendt este numele care se află în top. Binecunoscutele avantaje pe care le au toate tractoarele Fendt – consumul redus de combustibil, eficiența în exploatare, confortul din cabină etc. – se regăsesc și la cea mai mică dintre seriile producătorului german, seria 200 V/F/P.

 

Fendt 211 F Vario, tractorul specializat pentru viticultură, prezentat în demonstrații, are motor AGCO Power în 3 cilindri, 3,3 l, și conformitate cu standardul privind emisiile Stage 3b, cu sistem AGRex și DOC (oxidare catalitică a motorinei). Dezvoltă o putere de 110 CP, iar binecunoscuta transmisie cu variație continuu Vario,

Tractorul are suspensie punte față hidraulică, priză de putere față-spate, tiranți față – spate, bloc tiranți spate decalabil și înclinabil hidraulic, zece perechi de cuple hidraulice cu acționare dublă, plus două retururi libere, pompă hidraulică cu un debit maxim de 104 litri. Sistemul load-sensing urmărește în permanență necesarul de debit al utilajelor și în funcție de acesta dozează și debitul uleiului de la cele două pompe tandem, iar Tractor Management System, adică Vario TMS, corelează puterea motorului împreună cu transmisia în funcție de sarcină.. În plus, un alt avantaj, mai ales în cazurile în care distanțele parcurse între parcele sunt mai mari, este viteza de până la de 45 de km/h, fiind singurul tractor care poate atinge această de viteză.

Cabina este spațioasă, scaunul cu suspensie pneumatică, volanul reglabil, modul de dispunere a elementelor de comandă și sistemul automat de climatizare în dotarea standard îi asigură operatorului un confort crescut și ergonomie.

La demonstrația de la Dobrușa, unul dintre fermierii prezenți, chiar proprietar al unei crame, ne povestea că, de mai bine de o săptămână, el însuși lucrează în vie, noapte de noapte, pentru că ziua era mult, mult prea cald (peste 50 grade la soare), iar confortul din cabină este deosebit de important pentru a putea să duci la bun sfârșit lucrările în vie.

Este cel mai bun produs din piață, iar acest lucru se vede cel mai bine în probe practice, unde nu e niciodată nevoie de prea multe explicații. Cei prezenți își vor da întotdeauna seama că, deși nu este deloc un tractor ieftin, prețul este justificat”, spune Toni Darvas, brand manager utilaje viticole – MEWI.

Utilaje ce înlocuiesc efortul uman

Tot din discuțiile la un pahar de vin, am aflat cât de importantă este înlocuirea muncii manuale cu cea efectuată de utilaje performante.

Fermierii au putut vedea în demonstrație utilajul de cârnit Elite Konfort Dublu L, al producătorului ERO, lider de piață la nivel mondial pe acest segment. Producătorul german folosește cea mai nouă tehnologie, cu cuțite rotative îmbrăcate în teflon, cu funcție de absorbție. Mai exact, utilajul trage lăstarul și frunzele înspre cuțite, le taie, după care le suflă pe mijlocul rândurilor. Cuțitele sunt antrenate prin curea, iar toate protecțiile sunt din metal inoxidabil. Este comandat prin joystick, pentru a fi cât mai ușor de folosit, unghiul de tăiere fiind reglabil hidraulic. Cuțitele funcționează la o turație de 2000 rpm, ceea ce înseamnă foarte mult.

„În Noua Zeelandă și Australia, Ero are cotă de piață de 87%, în Germania 80%, iar în Italia și Franța, unde se produc aceste utilaje, au, de asemenea, cotă de piață foarte mare. La fel ca Fendt, reprezintă tehnologia de vârf”, le-a spus Toni Darvas celor prezenți la demonstrații.

De asemenea, cei prezenți au putut vedea în lucru utilajul de desfrunzit mecanic ERO EB490 HDC – două jumătăți de rânduri, care funcționează cu două valțuri contrarotative și un ventilator radial. Ventilatorul creează un efect de vacuum, trage frunzele spre valțuri, le toacă, după care le suflă pe mijlocul rândului. Are sistem de palpare a stâlpilor, deci dacă întâlnește un obstacol, se retrage automat, pentru a evita daunele. Este antrenat hidraulic, cu două motoare hidraulice, iar comanda se face prin joystick. Are nevoie doar de două perechi de prize duble hidraulice, cu comandă plus, tur-retur. Are funcție de rotire cu 180 de grade, pentru a permite realizarea lucrărilor pe jumătate de rând.

”Trebuie menționat că desfrunzitul mecanic se face în general în ultima săptămână din mai, prima săptămână din iunie. Dacă ciorchinii de struguri au început deja să se lase în jos, nu mai este perioada adecvată pentru această lucrare”, a mai precizat T. Darvas.

Defoliatorul pe jeturi de aer, ERO VITIpulse, funcționează cu un compresor antrenat prin priza de putere a tractorului, prin cardan, produce un volum foarte mare de aer, aproximativ 700 m3 pe oră, la o presiune foarte mică. Se folosește în aceeași perioadă cu desfrunzitorul mecanic sau chiar înainte de recoltare. Se pot îndepărta până la 70% din frunzele viei, ceea ce înseamnă o reducere substanțială a timpului de recoltare manuală (cu aproximativ 40%). Avantajul acestui utilaj este că nu afectează aproape deloc ciorchinii de struguri, spre deosebire de desfrunzitorul mecanic și defoliază și mijlocul pereților de vie. În plus, desfrunzirea nu este una totală, ci parțială, adică nu descoperă ciorchinele complet, astfel încât să existe riscul de a fi afectat de prea mult soare. Utilajul este patentat și dezvoltat de Ero de peste 30 de ani.

În demonstrații au mai fost prezentate cadrul universal de la Braun, UKR, cu două sape rotative, pentru afânarea pământului lângă butucii de vie și tocătorul de iarbă Braun Alpha Sensotronic, cu două perii rotative de plivit.