Articole

Două sisteme inovatoare dezvoltate de Rauch, premiate cu argint la Agritechnica

Agritechnica 2019 este fără îndoială evenimentul anului pentru agricultori și producătorii de mașini și utilaje agricole. Cel mai mare târg de profil din lume a adus împreună,  și anul acesta, mii de fermieri, ce au putut vedea ultimele noutăți din domeniul tehnicii agricole. Însă, chiar înainte ca târgul să-și deschidă porțile pentru vizitatori, organizatorii au anunțat premiile acordate producătorilor pentru cele mai impresionante și promițătoare sisteme dezvoltate. Compania germană Rauch Landmaschinenfabrik a fost premiată cu două medalii de argint, pentru crearea performantelor HillControl System și MultiRate Dosing System.

În competiție s-au înscris un număr mare de companii, care au prezentat sute de inovații, ce au fost analizate și discutate în detaliu de o comisie independentă. Decizia acordării premiilor pentru inovație Agritechnica este luată prin vot cu majoritate simplă.

Sistemul HillControl – o și mai mare precizie în distribuirea îngrășămintelor pe teren deluros

Tehnologia existentă face posibilă aplicarea îngrășămintelor cu o rată variabilă în cazul distribuitoarelor cu disc, prin schimbarea punctului de aplicare, vitezei discurilor și cantității de dozare. Cu toate acestea, până în prezent niciun sistem nu a putut compensa modificarea distanței și a modelului de distribuire ce au loc în cazul lucrului în pantă. Soluțiile actuale încearcă să mențină la minim modificarea punctului de aplicare atunci când îngrășământul este aplicat în pantă prin reducerea înălțimii dintre sistemul de dozare și talerele de distribuție sau prin direcționarea forțată a îngrășămintelor către talerele de distribuție. În plus, modelul de distribuire poate fi detectat cu sisteme de măsurare prin radar și, dacă este necesar, corectat în timpul distribuirii.

Sistemul HillControl creat de Rauch este un software care îmbunătățește considerabil precizia distribuirii îngrășămintelor, în special pe terenurile deluroase. Acesta funcționează în combinație cu un senzor de înclinare și de viteză, amplasat pe talerul de distribuție, prin schimbarea punctului de aplicare, vitezei discului și cantității de dozare. Drept urmare, distanța și direcția de distribuire a granulelor de îngrășăminte sunt schimbate printr-o reglare controlată a punctului de aplicare, corectând astfel distorsiunile care apar în cazul terenurilor în pantă.

Sistemul HillControl  îmbunătățește considerabil precizia de aplicare în cazul utilizării distribuitoarelor cu două discuri, în special pe terenuri extrem de deluroase.

Sistemul de dozare MultiRate, pentru o siguranță crescută în procesul de aplicare

Cu sistemul de dozare MultiRate pentru distribuitoare pneumatice, dezvoltat de Rauch, unitățile de dozare ale fiecărei guri de distribuție sunt reglate electronic în mod continuu și independent. Unitatea electrică de 48 de volți permite timpi de reglare extrem de scurți și, prin urmare, o variație rapidă a cantității de îngrășământ aplicate în timpul deplasării înainte.

Perpendicular pe direcția de deplasare, aplicarea îngrășămintelor poate fi variată în benzi de 1,2 m lățime, ceea ce duce la o rezoluție spațială considerabil mai mare în comparație cu posibilitățile care au existat în trecut. În cazul distribuirii îngrășămintelor conform hărții de aplicare, valorile specificate sunt implementate cu o mai mare exactitate, iar la distribuirea amendamentelor și în curbe, supradozarea și subdozarea sunt reduse considerabil.

Aplicarea îngrășămintelor la limitele parcelei, de asemenea, poate fi optimizată prin adaptarea cantității la deschiderea exterioară a gurii de distribuție a îngrășământului, coroborat cu o plăcuță deflectoare de utilizat la capetele terenului. Prin urmare, cu sistemul de dozare MultiRate aplicarea îngrășămintelor devine mult mai sigură. Va fi distribuită exact cantitatea necesară de îngrășământ, în funcție de cultură, iar cantitatea de substanțe chimice care ajunge în apele subterane poate fi astfel redusă. În plus, chiar și cu lățimi mari de lucru, de până la 36 m, suprafețele ecologice de dimensiuni reduse din cadrul unui teren pot fi excluse din procesul de fertilizare.