Articole

Horsch Leeb PT – primele produse lansate dintr-o serie gândită să răspundă noilor provocări din domeniul protecției plantelor

Sunt multe presiuni care bat la ușa agricultorilor din Europa, dar și din România, în ceea ce privește domeniul protecției plantelor și nu numai. Anumite substanțe chimice au fost interzise, iar altele vor fi interzise în următoarea perioadă. În plus, apar noi buruieni și noi insecte, mult mai rezistente. În acest context, marii producători de echipamente agricole încearcă să ofere fermierilor soluții alternative eficiente. „Noi mai avem derogări, dar nu vor exista la nesfârșit, trebuie găsite soluții alternative pentru a putea face față noilor provocări”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Producătorul german și-a concentrat atenția și la Agritechnica 2019 pe domeniul protecției mediului.

Una dintre cele mai importante noutăți, pe care le-a prezentat la ultima ediție a evenimentului este noua mașină autopropulsată pentru erbicidat, în două variante, Leeb 6.300 PT și 8.300 PT.

Hoesch Leeb 6.300 PT și 8.300 PT – primele mașini de erbicidat, dintr-o nouă generație

Punctele tari ale acestor noi mașini pentru protecția plantelor sunt flexibilitatea, confortul și precizia în aplicarea erbicidelor.

Referitor la flexibilitate, aceasta se regăsește în diferitele dimensiuni ale rezervorului și materialele din care este alcătuit, în antrenare, dar și în ceea ce privește garda la sol. Datorită conceptului de șasiu ComfortDrive, confortul la volan atinge un nivel complet nou. La noul HORSCH Leeb PT au fost efectuate o mulțime de măsuri de „reglaj fin”. Ceea ce a rămas, la fel ca la toate mașinile și aparatele anterioare, este sistemul excelent, unic și multi-premiat de control al rampei, BoomControl, însă cu lățimi de până la 42 m și, de asemenea, cu până la 42 de secțiuni.

Produsele din gama Leeb s-au evidențiat în Europa prin câteva caracteristici. Cea mai importantă și apreciată este posibilitatea apropierii rampei de sol. Prin sistemul patentat, BoomControl, pe care firma Horsch îl deține încă din 2011, în timpul lucrului este posibilă coborârea zonei de aplicare până la o înalțime de 25 de centimetri deasupra solului. Acest lucru creează un avantaj net prin aplicarea tratamentelor exact acolo unde este nevoie, cu influențe foarte reduse a termicității sau a vântului. Scopul mașinii este de a aplica absolut perfect substanța. Apoi, mașina are un sistem de duze electrice, plasate din 25 în 25 de cm. Acest lucru reduce din grijile fermierului, care nu mai trebuie să își concentreze atenția asupra zonei de aplicare. De la viteza de 1,2 km/h, până la 25 km/h, Leeb va aplica exact aceeași cantitate de substanțe, menținând inclusiv mărimea picăturilor în timpul lucrului”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Complet nou, șasiul ComfortDrive cu cadru central și suspensie individuală a roții cu arc acționat hidro-pneumatic, cu reglare activă a nivelului, face posibil confortul excelent în timpul condusului pe drum, pe câmp și la lucrări în pantă, pe terenuri cu o înclinație de până la 35 de grade. De altfel, primul Leeb din noua generație a fost vândut în România unui fermieri din zona Transilvaniei.

În funcție de cerințele clienților, sunt disponibile două versiuni pentru acționarea cu butuc a roților – ambele dispunând, bineînțeles, de toate „finețurile” tehnice, precum o transmisie automată, fără trepte, dependentă de sarcină sau sistemul anti-derapaj.

Conceptul de cabină frontală a fost păstrat, pentru a-i asigura mașinii o distribuție optimă a greutății. Cabina este complet nouă, cu o excelentă vizibilitate și un nou concept privind elementele din spațiul interior. La crearea noii cotiere ErgoControl s-a dorit ca accentul să fie pus pe exploatarea simplă, în siguranță și confort pentru toate funcțiile lui PT. Pentru ca operatorul să fie în deplină siguranță, spațioasa cabină este de categoria a 4-a.

Noul motor, conform standardului Tier 5, este „prietenos cu mediul” datorită celui mai nou sistem de tratare a gazelor eșapate, și dezvoltă o putere de 310 cp. Totodată, Leeb evită deriva, pulverizarea substanțelor în atmosferă sau mai departe de punctul țintă și aplicarea unor cantități prea mari de substanțe chimice.

Tot de cerințele clienților s-a ținut cont și la stabilirea capacității rezervorului și a materialul din care este alcătuit acesta. Vor fi disponibile două tipuri de bazine: un rezervor de 6.000 de litri din polietilenă și un rezervor de 8.000 de litri din oțel inoxidabil. Ambele versiuni sunt echipate cu sistemul de curățare continuă CCS Pro, care poate fi comandat confortabil din cabină și din programul de spălare automată. Cu o putere de umplere de 1.000 litri pe minut, pompa rotativă din oțel inoxidabil garantează o eficiență ridicată.

Leeb 6.300 PT și 8.300 PT sunt doar primele modele dintr-o serie de mașini de erbicidat de nouă generație.

Pot să anunț în premieră că anul acesta, în 2020, vom avea primele utilaje-test cu garda la sol de 1.60 m, și pentru 2021, un utilaj cu garda la sol de până la 2 m. Sunt ferme foarte mari, mai ale în România, unde se cultivă mult porumb și floarea sorelui, unde sunt cerințe de mașini de erbicidat mai înalte. Astfel, suntem în plin proces de dezvoltare a produsului, pentru a veni și mai aproape de fermierul român”, precizează Constantin Curcă.