Articole

Fendt 942 Vario – Tractorul anului 2020

Primul din seria 900 care se „aventurează” peste pragul de 400 CP

 

Una dintre cele mai impresionante noutăți marca Fendt este noua serie de tractoare Fendt 900 Vario. Lansate în premieră la conferința de presă anuală din 2019, ca noutate pentru Agritechnica, noile modele ale seriei 900 Vario – 930 Vario, 933 Vario, 936 Vario, 939 Vario și 942 Vario – stabilesc standarde complet noi în clasa tractoarelor de mare putere.  

Adaptată la cerințele individuale ale fermelor mari și ale contractorilor din întreaga lume, noua serie 900 este o continuare a poveștii de succes a tractoarelor de mare putere Fendt 900, care a început la Agritechnica 1995, cu Fendt Favorit 926 Vario de 260 CP.

Eforturile producătorului german de a dezvolta și reuni numeroasele caracteristici de top nu au rămas nerăsplătite. La Agritechnica 2019 Fendt 942 Vario a câștigat titlul de „Machine of the year” (trad. Tractorul anului) pentru clasa sa de putere, seriei 900 fiindu-i desemnat premiul „Audience Choice Award” (trad. Premiul publicului).

Premiul publicului este deosebit de important, pentru că fermierii care votează pentru noi evaluează performanța noastră în ansamblu, nu doar pentru un singur produs. De aceea, premiul publicului este mai valoros pentru mine decât o medalie de aur”, a spus Peter Josef Paffen, președinte al consiliului de administrație al AGCO / Fendt, după ceremonia de premiere.

„În România, încă din vara anului trecut au avut loc o serie de demonstrații practice în sudul țării. Reacția fermierilor a fost deosebit de pozitivă, aceștia fiind impresionați de caracteristicile tractorului. Demonstrațiile vor continua și anul acesta, încheind un ciclu de un an de zile în care Fendt 942 Vario a arătat de ce este în stare”, a spus Radu Tălpan, brand manager Fendt – MEWI.

Noul sistem de propulsie: tandemuri puternice, consum redus de combustibil

Fendt 942 Vario, este primul tractor din mult apreciata serie care se „aventurează” peste pragul de 400 CP. Astfel, mai puternic, dotat cu caracteristici tehnice de ultima generație, cu un pachet extins privind conectivitatea, având o greutate relativ scăzută și o nouă construcție – ce îi evidențiază puterea, are un grad de adaptabilitate foarte mare, ce îl transformă în tractorul ideal pentru orice muncă agricolă.

Puterea sa (415 CP) este dezvoltată de motorul MAN în șase cilindri (motoare cu care sunt dotate toate modelele din noua serie 900), cu o capacitate cilindrică de nouă litri și turbocompresor VTG cu geometrie variabilă a turbinei.

Noul sistem de propulsie, VarioDrive, și transmisia Vario asigură un consum de combustibil și mai scăzut, ceea ce înseamnă economii substanțiale. Sistemul Fendt iD, grație căruia tractorul își reglează limita de încărcare complet automat şi adaptează turaţia motorului şi raportul de transmisie, coordonând perfect motorul cu transmisia, este utilizat pentru prima dată la seria 900.

Turația nominală a motorului este de 1.700 rpm, iar în timpul funcționării la ralanti, turația motorului este de 650 rpm. Fendt 900 Vario atinge o viteză maximă de 60 km/h la 1.450 rpm, 50 km/h la 1.200 rpm, iar la 40 km/h turația motorului este de doar 950 rpm.

La Fendt 942 Vario, cuplul maxim de până la 1.970 Nm este atins la doar 1.100 rpm.

Fendt 942 Vario a excelat la testele realizate de DLG

Fendt 942 Vario a excelat și în cadrul testelor PowerMix Test, realizate la DLG Test Centre (Centrul de testarea al Societății Germane pentru Agricultură). Tractorul a trecut prin 12 cicluri de încărcare și două teste de transport. La 237 g/kWh (+ 32 g / kWh Ad Blue), modelul de top al seriei 900 a dovedit o eficiență excepțională și un randament cu care și-a depășit chiar și predecesorul.

Testele independente realizate au cuprins lucrări practice, pe câmp și de transport, și au inclus sarcini cu plugul și cultivatorul, grapa rotativă, cositoarea, greble de împrăștiat sau presa de balotat. Pentru a evalua eficiența pe drum, au fost, de asemenea, testate lucrările de transport ușor și greu.

 

Mai multă putere, cu un sistem hidraulic performant

La noua serie Fendt 900 Vario, sistemul hidraulic este modular, cu două pompe load-sensing (LS), având debite de 165 și 220 l/min. Opțional, se poate monta un sistem hidraulic cu preformanțe ridicate, având un debit de 430 l/min, cu două circuite hidraulice independente. Cele două pompe autonome cu piston axial îndeplinesc cerințele diferitelor niveluri de debit și presiune în cele 2 circuite hidraulice active. Debitul este de 220 l/min la pompa de comandă 1 și 210 l/min la pompa de comandă 2. Cu supapele de limitare a presiunii încorporate, pompele furnizează întotdeauna cantitatea potrivită de ulei în circuitele lor active, în funcție de presiune. Puterea hidraulică ridicată este armonizată pe deplin conceptului Fendt iD – regimul de lucru la turație redusă.

Mai multă aderență

Noul Fendt 942 Vario a fost proiectat pentru lucrări grele de tracțiune, pe orice teren, de oriunde din lume. Puntea spate cu ecartament reglabil asigură combinații diferite de anvelope.

Sistemul de reglare a presiunii în anvelope, Fendt VarioGrip, este disponibil ca dotare opțională la seria 900 Vario. Dacă anumiți parametri sunt prestabiliți pentru un anumit tip de lucrare, Fendt Grip Assistant, oferit acum pentru prima dată pentru seria 900 Vario, vine cu adevărat în ajutorul operatorului, prin intermediul Varioterminal-ului – fie determinând balastarea ideală și presiunea potrivită în anvelopă, la o valoare predefinită a vitezei, fie determinând cea mai bună viteză de lucru posibilă și presiunea optimă a anvelopei dacă balastarea tractorului este deja fixată.

Pentru a aduce puterea la sol, a transfera tracțiunea și a mări amprenta la sol, a fost creată, special pentru acest tractor, o nouă anvelopă mare, cu un diametru maxim de 2,20 m (750/70R44).

 

Conectivitate completă în interiorul și în afara cabinei

Cabina tractorului, cu toate comenzile sale, este locul de muncă al șoferului. Iar odată cu noua Fendt 900 Vario, este lansată și o nouă clasă de cabine, Fendt Life Cab. Conducătorul va avea acces la cea mai recentă tehnologie privind conectivitatea, ce permite afișarea informațiilor în timp real. Cu pachetul de bază de telemetrie „ready”, tractorul are tot hardware-ul necesar pentru a primi și transmite datele pentru o varietate de servicii noi.

Fendt 942 Vario este dotat cu FendtONE, noua platformă Fendt care funcționează atât în interiorul tractorului, cât și la birou sau oriunde altundeva, de pe telefonul mobil. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii își pot planifica activitățile legate de comenzile și informațiile din câmp pe un computer sau dispozitiv inteligent oriunde s-ar afla, iar apoi le pot transfera către tractor prin rețeaua mobilă.

Nu în ultimul rând, pe lângă performanță și fiabilitate, noul 900 stabilește noi standarde și în ceea ce privește siguranța și confortul operatorului.