Articole

Horsch Cultro TC – o nouă tocătoare de resturi vegetale, prietenoasă cu mediul

Horsch a lansat o nouă serie de produse gândite pentru a proteja mediul și a răspunde, în același timp, ultimelor provocări din agricultură, în special din domeniul protecției plantelor. Gama Profi Bio, care a putut fi văzută și la Agritechnica 2019, cuprinde ultilaje pentru combaterea mecanică a buruienilor sau pentru prelucrarea mecanică a culturilor, și reprezintă răspunsul producătorului german la ultimele presiuni induse de reglementările UE în ceea ce privește folosirea substanțelor chimice. Dacă o parte din ele au fost deja interzise, se întrezăresc noi măsuri, mai drastice, ce vor intra în vigoare în viitorul apropiat.

Noile reglementări vor prevedea interzicerea glifosatului și reducerea numărului de tratamente sau substanțe chimice folosite la înființarea culturilor. Astfel, absolut toți producătorii, inclusiv noi, firma Horsch, am venit cu soluții viabile noilor condiții impuse de politica europeană”, spunea Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România, la Agritechnica.

Este un utilaj simplu și eficient”

Din această serie face parte și tocătorul de resturi vegetale Cultro TC, un utilaj cu două rânduri de gheare, disponibil la lățimi de 3 și 12 metri, care necesită putere mică de tracțiune. Fiind deosebit de adaptabil, utilajul poate fi combinat și cu alte echipamente. Cuțitele realizează o mărunțire excelentă a reziduurilor de la rapiță, porumb siloz /masă verde și culturi intercalate.

Cultro este un utilaj cerut și pe piața din România, utilizat din ce în ce mai mult. Sunt foarte mulți fermieri care au utilaje de recoltare a florii-soarelui care înlătură partea superioară a plantei și o introduce în interiorul combinei, evitând astfel prelucrarea unei mase mari de material. Ca rezultat – fermierul recoltează mai repede, mai eficient și mai curat, dar rămân în urmă bețe de floarea-soarelui, cu o înălțime de până la 1,20 m, care trebuie distruse. Este un utilaj simplu, eficient, pe care Horsch îl va dezvolta, de asemenea, în următorii ani, pentru a acoperi toate cererile. La lățimea de 3 m poate fi folosit și în fața tractorului, ca element de protecție”, mai adaugă reprezentantul Horsch.

Utilajul are un arbore cu diametru mic, care permite o viteză mare de rotație și un număr mare de tăieri /rotire, ceea ce asigură tăierea intensivă a materialului organic. Cele șase cuțite sunt dispuse în X pe circumferința discului (diametrul 320 mm), ceea ce face posibilă o foarte bună tăiere.

Vor fi disponibile două variante ale utilajului. Horsch Cultro 3 TC, cu lățime de lucru de 3 m și prindere în trei puncte, care poate fi atașat frontal, fără tăvălug sau poate deveni o perfectă combinație cu, de exemplu, Horsch Joker CT. O altă posibilitate este atașarea în spatele tractorului, cu un tăvălug – oricare din cele disponibile pentru Joker CT.

Versiunea tractată, Horsch Cultro 12 TC, are o lățime de lucru de 12 m și câteva caracteristici speciale. Noul concept de șasiu transferă întreaga greutate a utilajului pe secțiunea cu discuri, aceasta fiind alcătuită din segmente cu o lățime de 3 metri, protejate la suprasarcină, care se pot mișca independent unele de altele. Este astfel posibilă urmărirea optimă a configurației terenului, în ciuda lățimii sale mari de lucru.

Utilajul poate fi echipat, la alegere, cu un tăvălug sau o grapă grea. Acesta din urmă este recomandată în special atunci când este necesară distribuirea unei cantități mari de reziduuri pe suprafață. În fața rolelor cu cuțit, poate fi montat un tăvălug CrossBar pentru a intensifica acțiunea lui Cultro pentru pregătirea patului germinativ. Viteza mare de lucru, de până la 20 km/h, și un consum redus de combustibil, fac posibilă o productivitate ridicată. Un tractor standard de 200 CP este suficient pentru a tracta un Cultro 12 TC, adică un utilaj cu lățime de lucru de 12 metri.