Articole

Un tandem echipat perfect pentru terenurile Ardealului: tractorul Valtra T 194 H și aparatul de erbicidat Horsch Leeb AX

Echipamentul agricol aflat pe lista celor ce urmau să fie prezentate la secțiunea Tehnici pentru protecția plantelor a târgului de la Agraria, se află și tandemul format din tractorul Valtra T 194 H și aparatul de erbicidat Horsch Leeb 4AX. Cel mai apreciat tractor Valtra din protofoliul MEWI ar fi pus, cu siguranță, în evidență aparatul de erbicidat al producătorul german, un utilaj care se diferențiază prin aceea că tehnologia cu care este echipat asigură o precizie foarte înaltă, reprezentând astfel alegerea ideală pentru fermele din zonele deluroase ale țării.

Putere și control, cu Valtra seria T

Dacă ați putea proiecta și construi un tractor, cu siguranță ar arăta exact așa”, spune producătorul finlandez despre Valtra seria T. Și nu este vorba doar de un slogan care sună bine, pentru că majoritatea caracteristicilor acestei serii de tractoare au fost create și perfecționate în urma discuțiilor purtate cu sute de clienți din întreaga lume și supuse apoi testelor timp de mii de ore. În plus, pentru a asigura o fiabilitate inegalabilă, componentele de bază ale tractorului, precum șasiul, transmisia și cabina sunt produse în propria fabrică Valtra. Totodată, operarea tractorului este cât se poate de facilă, grație tehnologiei de vârf, amplasării inteligente a tuturor comenzilor și a nivelului redus de mentenanță zilnică (verificarea uleiului și curățarea filtrelor necesită foarte puțin timp). Transmisia Powershift este cea mai ”lină” transmisie pe patru roți de pe piață. Și, deși e un tractor puternic, Valtra T este neașteptat de agil, având o rază de bracaj de doar 5,25 m. Confortul operatorului și vizibilitatea crescută sunt alte puncte forte ale seriei T.

Valtra T este construit pentru a lucra în condiții dificile și a face față tuturor provocărilor întâlnite de-a lungul unei zile de muncă. Meritele i-au fost recunoscute internațional, fiindu-i conferite nenumărate premii, mai ales de-a lungul ultimilor ani.

De o adaptabilitate impresionantă, tractorul este potrivit pentru toate lucrările din fermă, indiferent de condițiile de lucru. Caracteristicile sale tehnice le puteți vedea aici:

Horsch Leeb AX , pentru fermierii care vor „ceva în plus”

Aparatul de erbicidat Horsch Leeb 4AX este mai accesibil din punct de vedere financiar, însă producătorul nu a făcut compromisuri acolo unde contează cu adevărat. Tehnologia cu care este echipat îl face ideal pentru terenurile denivelate, fiind astfel alegerea perfectă pentru fermele din zona Ardealului.

„Pe de-o parte, în România, sunt fermierii mari, care își permit tehnologia de vârf foarte sofisticată, și sunt fermierii care poate nu își permit investiții foarte mari, dar vor ceva în plus față de ceea ce le oferă piața. Iar soluția Horsch pentru aceștia din urmă este sistemul de control al lăncilor, cu care este echipat și Horsch Leeb AX, un aparat de erbicidat tractat mai accesibil din punct de vedere financiar. Leeb AX este foarte bine dotat, are o pompă cu membrane, proțap virator, sistem de GPS, Section Control, dar dacă aceste caracteristici se regăsesc și la alți producători, sistemul de control al lăncilor, apropierea de sol și stabilizarea în timpul lucrului sunt unice. Sunt împrumutate de la tehnologiile de vârf, de la Leeb GS și alte autopropulsate din gama de vârf Horsch”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Horsch Leeb AX este un utilaj simplu, care are cerințe minime față de tractor (are nevoie doar de o priză de putere funcțională și de o cuplă de remorcare), dar la care înălțimea de aplicare este menținută cu strictețe. Are propria pompă de ulei, propriul circuit de ulei, permițând astfel lucrul cu orice tractor, fie el de ultima generație, fie vechi de 30 de ani. Caracteristicile sale tehnice le puteți vedea aici:

Începând de anul trecut utilajul este fost dotat cu Boom Control Pro, adică rampa din spate se rabatează în cel puțin două segmente, pentru a face față denivelărilor accentuate.

Pentru fermierii care nu-l vor putea vedea la târg, cel puțin nu la data stabilită, MEWI, împreună cu Horsch, vor organiza o serie de demonstrații practice în zonă.

„Ne pare foarte rău că târgul Agraria a fost reprogramat și nu vom mai putea momentan să ne întâlnim cu fermierii din Ardeal, dar împreună cu MEWI, vor întreprinde acțiuni ca utilajele care urmau să fie expuse să ajungă la clienții care și-ar fi dorit să le vadă, să testeze tehnologia și modul acestora de funcționare. Ardealul mi-e foarte drag ca regiune, și într-un fel am foarte multă empatie pentru fermierii care își desfășoară activitatea în această zonă, mai ales în partea deluroasă a Subcarpaților. Sunt fermieri care consumă foarte multă energie pentru a ajunge la niște rezultate care se apropie undeva de minimul medei din partea de sud a României. Necesarul de tracțiune pentru anumite utilaje este aici cu cel puțin 30% – 35% mai ridicat. Producțiile sunt influențate de anumiți factori, precum tipul solului sau timpii de semănat, care le cer fermierilor din Ardeal resurse suplimentare și strategii diferite, însă noi încercăm să le fim întotdeauna aproape și să le oferim cele mai bune soluții”, a mai adăugat Constantin Curcă.