Articole

Mașina de erbicidat Fendt Rogator 600 – eficiență crescută și confort pe măsură, pentru profesioniștii din domeniul agricol

În domeniul protecției plantelor, mai precis al mașinilor de erbicidat, există un nume care s-a făcut cunoscut și apreciat de-a lungul timpului. Este vorba despre Fendt Rogator 600, autopropulsatele despre care producătorul german spune că sunt „create pentru profesioniști”.

Cele mai noi modele ale seriei, Rogator 645, Rogator 655 și Rogator 665, sunt rezultatul multor ani de experiență și al investiției permanente în tehnologie. Au impresionat și continuă să atragă atenția participanților la toate evenimentele la care sunt prezentate. În principal pentru că fermierii cunosc importanța aplicării eficiente a tratamentelor, iar autopropulsatele create de producătorul german îndeplinesc toate cerințele pe care clienții le pot avea de la un echipament modern pentru protecția plantelor. În urma revizuirii a nenumărate sondaje și efectuarea de teste practice ample, producătorul a reunit toate așteptările acestora: o poziție perfectă a rampelor, ușurință în utilizare, utilizarea eficientă a resurselor și cele mai bune dotări. Fendt Rogator 600 este o mașină care se concentrează exact pe nevoile agricultorilor.

Construite pentru suprafețe mari de teren

Destinate în principal fermelor mari, mașinile de erbicidat de la Fendt au lățimi de lucru mari și bazine cu o capacitate crescută. Florin Vălușescu, manager regional MEWI, subliniază principalele calități ale autopropulsatelor:

Raportul calitate-preț este unul foarte bun. Chiar dacă este limitat ca gardă la sol la 1,20 m, clienții îl aleg pentru că peste 80% din tratamente se fac până la această înălțime.  Garda la sol mai joasă îi permite să aibă o capacitate mai mare a bazinului, până la 6.000 de litri, capacitate cu care nu poate fi echipată o mașină cu garda la sol foarte înaltă. Este echipat standard cu SectionControl pe fiecare corp de duză, adică din 50 în 50 de centimetri. Alte puncte forte sunt confortul operatorului, vizibilitatea în lucru, și lățimile mari de lucru, de până la 36 m. Este o mașină cu istoric, robustă, stabilă. Există posibilitatea reglării ecartamentului diferit pe roțile din față și din spate, iar la modelele noi, există opțiunea de a lucra cu lăncile în cinci moduri diferite, în echiparea standard. Sunt dotate cu motoare AGCO Power, în șase cilindri, de 7,4 l, cu puteri între 235 și 307 CP. Pot atinge o viteză în lucru de până la 20 km/h.”

Alte detalii care fac diferența sunt: o umplere rapidă a rezervorului, flexibilitate crescută privind setarea lățimii rampelor și modalitatea de rabatare a acestora, comutarea cu multă ușurință a duzelor (eQuad Select) direct din cabină, funcțiile de curățare automată, care sunt doar la o apăsare de buton distanță (funcția OptiRinse în dotarea standard), diversitatea accesoriilor opționale, care le oferă clienților mai multă flexibilitate.

Deținătorii Fendt Rogator 600 pot, de asemenea, achiziționa o unitate de comandă hidraulică, acționată de un joystick. Aceasta permite controlarea unor accesorii suplimentare și a punții spate din confortul cabinei. Totodată joystick-ul poate fi utilizat pentru o mai bună compensare a decalajelor în cazul lucrărilor pe pante abrupte.

Soluții inteligente pentru agricultura de precizie

Printre funcțiile inteligente de care dispune seria Fendt RoGator 600 se numără SectionControl, care asigură randamente mai bune și economii de la 5 până la 10% din costurile pentru substanțele de erbicidat, VariableRateControl (VRC) își arată punctele forte atunci când vine vorba de dozarea precisă a soluțiilor de pulverizare, sistemul automatizat pentru întoarcerea la capătul rândului sau la marginea parcelei etc.

TC-GEO (variabila TaskController Geobased) vă oferă opțiunea de a lucra cu hărți de aplicare specifice locației și de a înregistra cantitățile aplicate în baza de date a parcelei. Pentru cel mai bun efect, se transferă pe tractor hărțile de aplicare, prin USB, Bluetooth sau prin serverul VarioDoc, înainte de aplicare. Cantitatea exactă care trebuie aplicată este trimisă după aceea la Rogator 600 prin interfața ISOBUS și este aplicată cu mare precizie datorită sistemului de direcție VarioGuide. VRC poate fi folosit pentru a evita întoarcerea la fermă cu soluție rămasă în rezervor, lucru care poate fi dificil de gestionat, și vă poate ajuta atunci când trebuie să cumpărați substanțe de erbicidat.

Sistemul OptiNozzle face posibilă selectarea corpului duzei sau combinații ale acestora care se potrivesc cel mai bine cu viteza de deplasare, pe baza reducerii necesare a derivei. Dacă operatorul accelerează, și presiunea din sistem se modifică automat. Pentru ca abaterea să nu se modifice dacă viteza se modifică, duzele sunt combinate în consecință. Acest sistem poate ajuta la obținerea de viteze ridicate de deplasare prin utilizarea corpurilor duzelor și toate acestea fără a pierde din vedere abaterea datorată curenților de aer.

Deloc de neglijat: confortul operatorului

Munca în domeniul agriculturii presupune uneori multe ore de lucru pe câmp. Astfel, unul dintre aspectele importante, care nu este deloc neglijat de producătorul german, e confortul operatorului.

Pe lângă construcția robustă și dotările tehnice de ultima generație, Fendt Rogator 600 are marele plus de a oferi un nivel ridicat de confort.

Gradul de confort e net superior față de orice altă autopropulsată. Suspensiile sunt foarte bune, ceea ce crește mult confortul operatorului, vizibilitatea este, de asemenea, crescută, toate comenzile sunt intuitive, la îndemână, lucrezi foarte ușor. Cabina este presurizată, împiedicând substanțele nocive să pătrundă la interior. Ca să îi poți cere unui om să stea atâtea ore într-o cabină, trebuie să îi oferi confort. Iar Rogator are, probabil, cele mai multe avantaje din acest punct de vedere, ceea ce nu e deloc puțin.

De asemenea, operarea e foarte bună și pe timp de noapte iar întreținerea este redusă”, spune Radu Raica, tehnician service la MEWI.

Date tehnice pentru Fendt Rogator 600 puteți afla aici.