Tehnician de service inspecteaza mentenanta tractor
Articole

4 x 2: Patru sfaturi utile de la doi oameni de service

Cristian Capotescu – service brand manager pentru Fendt,

”Recomandările de mai jos probabil că vor părea multora bine-cunoscute, însă, în foarte multe dintre intervențiile efectuate la client în cei 10 ani de când lucrez la MEWI am constatat că defecțiunile întâlnite la tractoarele și combinele Fendt sunt legate de cele mai simple operațiuni de întreținere, care, din păcate, nu sunt întotdeauna realizate. Unii fermieri nu știu, iar alții știu, dar aleg să ignore aceste detalii. Problemele apar pentru că adesea nu se respectă minimul necesar precizat în manualul de întreținere. Desigur, nu putem generaliza, dar recomand cu tărie respectarea celor de mai jos, pentru că o curățenie și o bună întreținere generală, așa cum e descrisă în manual, prelungește durata de viață a tractorului /combinei dv.”

Tractor marca Fendt , 3300 kg
  1. Nu suprasolicitați tractorul /combina

Multe defecțiuni pot apărea și din cauza exploatării îndelungate a tractorului. De exemplu, am întâlnit situații în care se efectuează lucrări agricole cu un singur tractor, la 5.000 de hectare.

 

  1. Gresați, gresați, gresați

Gresarea este deosebit de importantă, atât în perioada de lucru cât și în cea de depozitare /conservare pe timp de iarnă

Prima lege a fizicii spune că un obiect în repaus tinde să rămână în repaus, iar un obiect în mișcare tinde să rămână în mișcare. Tractoarele sunt cam la fel… După ce un tractor a stat în timpul iernii, este important să verificăm toate componentele importante care se mișcă și să ne asigurăm că acestea au fost gresate corespunzător.

De asemenea, verificați nivelul de ulei. În manualul de utilizare există descrieri, cu imagini, cum se verifică uleiul, care este nivelul minim și maxim, unde sunt poziționate filtrele etc.

 

  1. Citiți cu atenție manualul de utilizare

Luați în considerare mai ales normele de siguranță descrise în manual, pentru că altfel puteți evita producerea accidentelor. Atenție și la depozitarea pe timp de iarnă și la balastarea corectă.

 

  1. Respectați întocmai planul de întreținere

Sunt clienți care respectă strict recomandările, sunt alții care înjumătățesc perioada și sunt alții care, din păcate, chiar nu respectă deloc recomandările producătorului.

Există situații în care, pe un singur tractor, lucrează mai mulți operatori, care lasă verificările necesare unul în seama celuilalt. Iar producătorul specifică cu exactitate ce trebuie făcut la 50 de ore, la 500, la 1.000 etc.

Planul de întreținere e sfânt. Cuprinde un tabel, pe ore, anual, perioadic, zilnic. Iar la tractoarele și combinele de ultimă generație există chiar avertizări la panoul de bord.

Tractor marca Fendt si cultivator Horsch Tiger pe suprafata arabila.

Jarko Kelity este service brand manager Horsch la MEWI de aproape 6 ani. Stă foarte puțin la birou, adesea  aflându-se pe câmp, împreună cu tehnicienii de service, ba la puneri în funcțiune, ba la reparații ultra-speciale și așa mai departe. Este el însuși ”fermier de week-end”, așa că este de apreciat că și-a găsit timp, s-a pus în fața laptop-ului și a scris aceste 4 sfaturi privind

 

Reglajele la cultivatorul Horsch Tiger

Cultivator Horsch Tiger si tractor marca Fendt pe suprafata arabila
  1. Discurile de prelucrare se folosesc, în special, pentru mărunțirea resturilor vegetale, dar și pentru o prelucrare superficială a solului, astfel încât ele nu se vor regla niciodata la adâncimea maximă de lucru. Reglarea adâncimii maxime de lucru, respectiv de prelucrare, se va face la cuțitele de cultivator (numite și gheare) Terragrip. O adâncime prea mare a discurilor de prelucrare duce la o uzură prematură a organelor discurilor de prelucrare dar și la suprasarcina utilajului.

 

  1. Cele două rânduri de discuri de prelucrare se reglează independent ca adâncime de prelucrare. Astfel, primul rând care intră în solul neprelucrat se va regla puțin mai sus față de al doilea rând care intră deja în sol prelucrat. În acest fel se va evita ca utilajul “să tragă într-o parte” și, în același timp, se va evita apariția unor sarcini nedorite asupra întregului utilaj.

 

  1. Dacă solul este foarte uscat, iar în timpul lucrului arcurile ghearelor Terragrip se comprimă frecvent, înseamnă că adâncimea de prelucrare este prea adâncă, iar siguranțele de la Terragrip au ajuns la limita constructivă. În acest caz trebuie redusă adâncimea de prelucrare, iar prelucrarea la adâncimea dorită trebuie efectuată din mai multe treceri.

 

  1. Discurile de nivelare au fost concepute pentru nivelarea solului, prin urmare ele trebuie reglate doar să atingă puțin solul, astfel încat să-l niveleze. O reglare prea adâncă va duce la crearea unor șanțuri, la uzura prematură a acestora și la suprasolicitarea barei de susținere a discurilor.
Oameni in jurul unui echipament de discuri de nivelarea solului marca Horsch