Tractor Fenndt, Agritehnica 2019
Articole

Ce a impresionat la Agritechnica 2019?

Anul acesta, la MEWI s-a vorbit despre economie, însă, după cum spune dl. Cristian Dănescu, director general, ”folosirea resurselor pentru a informa, pentru a le da fermierilor oportunitatea de a vedea cu ochii lor ce pot face pentru a deveni mai eficienți, mai performanți, este cea mai bună investiție în viitor”. Astfel, unui grup numeros, alcătuit din 120 de fermieri și peste 40 de membri ai echipei MEWI, li s-a oferit oportunitatea de a vizita, la Hanovra, în două zile pline, cel mai mare târg de profil din lume, Agritechnica. Ca de fiecare dată, sub cupola expoziției s-au adunat mai multe inovații decât ar fi putut fi văzute pe întreaga sa durată, însă, cu o bună organizare și maximă mobilizare, după cum rezultă din aprecierile participanților, vizita s-a dovedit a fi un real succes.

La modul general, despre expoziția în sine, Leontin Coca, director vânzări MEWI, afirmă că: „Din discuțiile cu expozanții, comparativ cu edițiile anterioare ale târgului, participarea a fost foarte crescută în rândul vizitatorilor din afara Germaniei. Un semn clar că Agritechnica devine tot mai importantă și mai globală. Ca de fiecare dată, noutăți peste noutăți. Unii dintre expozanți au trecut la un alt nivel de prezentare, cu accent pe spectacol. Am văzut standurile unor mari producători unde nu mai era vorba de o simplă prezentare de tehnică agricolă, ci de un spectacol în sine”.

Utilaje agricole Fendt, Agritehnica 2019

Standuri mereu pline

Revenind la inovație, sub semnul căreia se desfășoară de fiecare dată evenimentul, știm că de la idee la creare și implementare, este nevoie de experiență și pasiune, dar mai ales de perseverență și curaj. Iar aceste caracteristici se regăsesc la toți producătorii pe care MEWI îi reprezintă, fie Fendt, ce revoluționează tehnologia agricolă de aproape 90 de ani, fie Valtra,  fie mai ”tânăra” companie Horsch.

Standul AGCO a fost plin aproape mereu. În fiecare colț era câte ceva de văzut, cu atât mai mult cu cât Fendt, își propune, prin strategia Full line, să acopere o gamă cât mai largă de mașini și utilaje agricole. Multora dintre vizitatori pur și simplu nu le venea să creadă performanțele unor produse”.

Marian Acasandrei, fermier din județul Ilfov, oricât și-ar fi dorit, a declarat că „la standul Fendt a fost foarte multă aglomerație, nu am reușit nicicum să urcăm în tractoare, să le vedem interiorul”… Aceasta însă nu l-a deranjat foarte mult, pentru că va urca, în curând în Fendt 1038 Vario, chiar la el în curte!

sistem marca Fendt

Ce i-a impresionat pe fermieri la standul Fendt?

În primul rând, combina Ideal 10, cu o putere de 790 CP, cu sistemul de direcție fără volan – IDEALDrive, care va fi disponibilă din 2020 doar pentru Fendt. Este prima combină standard din Europa operată fără volan, fiind comandată prin intermediul unui joystick, are un nou motor MAN de 16,2 litri, și un nou sistem de curățare. „Combina Fendt Ideal T 10 fără volan a impresionat vizitatorii. Toți m-au întrebat cum se conduce, când facem teste. De asemenea, noua cabină la seriile 500 și 300, cu toate terminalele cu touch screen va fi fără îndoială un succes, mai ales în rândul tinerilor operatori, din noua generație, care sunt obișnuiți cu tehnologia” – a precizat și Cristian Dănăilă, manager regional MEWI.

Radu Tălpan, brand manager Fendt în cadrul firmei MEWI, cel care a fost prezent la standul Fendt, pe aproape întreaga durată a expoziției, pentru a oferi informații în limba română, a declarat că „Interesul este unul crescut pentru noua serie Fendt 900 Vario. Au existat multe întrebări din partea fermierilor legate de disponibilitate și alte detalii tehnice. La fel și pentru seriile 300 și 700, configurate cu noul concept FendtONE, pentru care deja avem cereri, cu toate că termenul de livrare va fi nu mai devreme de octombrie 2020.” Cât despre această platformă, fermierii interesați pot să rețină că, în luna mai, este planificată lansarea acesteia în România.

Mi-am dorit de mult să ajung la Agritechnica și anul acesta am reușit, mulțumită companiei MEWI. Deși au fost două zile, timpul tot cam scurt a fost, dar am vizitat standurile care m-au interesat – Fendt, Valtra și Horsch. Am văzut noile modele de la Fendt cu motoare MAN. Chiar sunt interesat de noul Fendt 942 Vario”, a adăugat și Gheorghe Căruntu din jud. Timiș.

Tractor Valtra, Agritehnica

Valtra F – Fiabilitate nordică (și) în fermele viticole /pomicole

La standul Valtra de la Agritechnica, ”deși cu o imagine de ansamblu mai rece, mai rezervată, pe tipar nordic, a fost, de asemenea, multă activitate”, spune Leontin Coca.

Finlandezii au păstrat bine secretul lansării unei noi serii de tractoare până în prima zi a expoziției, noua serie F venind în completarea binecunoscutelor serii Valtra – A, N, T și S.  „Până acum portofoliul producătorului finlandez nu beneficia de o ofertă pentru fermele viticole și pomicole, dar cu acest nou tractor este țintit și acest domeniu. Un tractor din seria F este un tractor mic, iar la aceeași motorizare – de 3,4 l,  patru puteri: 75, 85, 95 și 105 CP și, cel mai important, două ecartamente, de 1,3 m și 1,5 m, în funcție de nevoile fiecărui fermier”, precizează George Tănase, brand manager Valtra, în cadrul firmei MEWI, cel care le-a oferit prezentări în limba română fermierilor prezenți la expoziție.

O altă noutate pentru cei interesați de agricultura inteligentă este aceea că, începând cu acest an, toate tractoarele din seriile N și T vor fi prevăzute cu sistemul Valtra Connect. Practic, cu ajutorul acestuia, poate fi măsurată o serie foarte cuprinzătoare de  parametri de funcționare ai tractorului (până la 90), cum ar fi viteza, consumul, locația, sau orice altceva este important pentru utilizator. Proprietarul este cel care va bifa specificațiile pe care dorește să le vizualizeze pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Tractoarele sunt dotate standard cu acest modul de telemetrie, o aplicație gratuită pe o durată de 3 ani, care este activată doar cu acordul proprietarului.

Utilaje si masini agricole, Agritehnica

Horsch –  accent pe domeniul protecției mediului

Producătorul german și-a concentrat atenția în prezentarea de anul acesta, de la Agritechnica, pe domeniul protecției mediului.  „Expoziția Agritechnica 2019 s-a desfășurat sub semnul protecției mediului. Absolut orice producător agricol a avut o soluție pentru viitorul apropiat. Noile reglementări vor prevedea interzicerea glifosatului și reducerea numărului de tratamente sau substanțe chimice folosite la înființarea culturilor. Astfel, absolut toți producătorii, inclusiv noi, firma Horsch, am venit cu soluții viabile noilor condiții impuse de politica europeană”, a spus Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Horsch a prezentat o nouă gamă, Profi Bio, ultilaje pentru combaterea mecanică a buruienilor sau pentru prelucrarea mecanică a culturilor, de lățimi mari de lucru (de la 12 m). „Suntem un producător relativ nou în această tehnică, dar am intrat pe piață cu o serie de produse cu lățimi foarte mari de lucru, special concepută pentru publicul nostru țintă. Cum se știe, clienții Horsch au în general în lucru suprafețe mari de teren”, a completat Constantin Curcă. Despre ce a prezentat Horsch la Agritechnica, mai multe detalii într-un număr viitor.