Articole

Frânturi dintr-o (multi)cultură. Diversitate. Spiritul MEWI (partea I)

Lumea se dezvoltă în mod constant. La fel și noi. MEWI este parte a grupului Schroeder, o companie de familie germană cu origini la începutul anilor 1800, care, încă de peste 12 ani, a fost, de asemenea, marcată de creștere și schimbare. În acest sens, sustenabilitatea, angajamentul social și satisfacția angajaților joacă un rol major. Astfel, pentru a putea continua să fie o afacere de succes, toți angajații ar trebui să (con)lucreze la aceasta.

În anul în care vorbim despre sustenabilitate și totodată suntem, cu mândrie, partener oficial al Timișoara – Capitală Culturală Europeană, încercăm să punem laolaltă tot ceea ce credem noi că definește spiritul MEWI. Ce alcătuiește cultura MEWI. 😊

Unul dintre elementele ce definesc acest spirit este diversitatea. Am mai abordat acest subiect în urmă cu 7 ani, în revista ”pe roate!”. Spuneam și atunci că ceea ce face din Timişoara un etalon al României, un spaţiu unic şi inovator este, poate în primul rând, diversitatea multietnică şi multiculturală, armonia rezultată din alăturarea şi întrepătrunderea de tradiţii, obiceiuri şi culturi aparţinând unei multitudinii de etnii, într-un oraş aflat la confluenţa mai multor civilizaţii.

În afară de români, germani, maghiari, sârbi, evrei, la sfârșitul secolului al XVIII-lea au venit la Timișoara și cehi și slovaci. Este binecunoscut că, pe aceeași stradă, locuiau familii din toate aceste etnii, de multe ori, la joacă, copiii având propriul limbaj comun, rezultat din amestecul cuvintelor. Și, desigur, era multă voie bună!

O cultură organizațională dezvoltată sănătos conduce la motivarea personalului, prin creșterea nivelului de atașament.

Un factor motivant este și acela de a vorbi despre oameni. Ceea ce vom face timp de câteva numere de articole pentru blog.

În articolul de față ”subiectul” este Dragana. Veți înțelege de ce.

………………………………………………………………………………………………..

Jarco Kelity, colegul nostru brand manager service pentru Horsch, ne-a trimis un articol dintr-un ziar sârbesc și ne-a propus să scriem despre Dragana Simulov, colega noastră de la Resurse Umane.

De ce, am întrebat, malițios?

”Pentru că vorbește foarte frumos despre MEWI, despre folclorul sârbesc”, a răspuns Jarco.

Amândoi aparțin comunității sârbe, despre care chiar Dragana afirmă că este o ”comunitate foarte faină, în care, pe lângă prietenii, se leagă chiar familii”. (Jarco știe! 😊)

Dragana Simulov are 27 ani, a absolvit Liceul Dositei Obradović din Timișoara, după care a urmat cursurile Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, secția Contabilitate și informatică de gestiune. Din septembrie 2020 este specialist Resurse umane, la MEWI, în Orțișoara.

După cum declara în publicația Naša reci (Cuvântul nostru), editată de Uniunea Sârbilor din România , îi place să (se) joace și să călătorească, să întâlnească alți oameni, obiceiuri, moduri de gândire, de creație. De altfel, ne spune că întregul articol este despre găsirea și păstrarea echilibrului între viața profesională și cea socială.

Practică dansuri populare sârbești de 12 ani (de performanță, am spune J), în fiecare an (cu excepția perioadei de pandemie) participând, alături de ansamblul AKUD Mladost (care înseamnă ”tinerețe”), la un concurs european.

De altfel, Uniunea Sârbilor din România organizează anual, în luna aprilie, un maraton al dansului și cântecului sârbesc și un festival coral, în luna mai.

Își amintește cât de copleșitori au fost primii pași pe scenă, însă ”de-a lungul timpului, m-am îndrăgostit din ce în ce mai mult de folclor, iar acum acesta este mult mai mult decât un hobby. Iar când spun folclor, mă gândesc imediat la socializare, la obiceiuri, la frumusețea costumului, la culorile și decorațiunile lui.

Întrebată de reporter, în articolul menționat mai sus, care este cea mai mare provocare la locul de muncă, Dragana afirmă că acesta ar fi faptul de a se întâlni cu lucruri noi în fiecare zi, motiv pentru care trebuie să fie mereu la curent cu modificările din legislația muncii.

Este foarte mândră de originile sârbești, de apartenența la această cultură și, desigur, de familie. Și de cealaltă familie, din MEWI!

Dacă știți care este următoarea caracteristică a spiritului MEWI, scrieți-ne: [email protected].