Articole

Horsch la Agritechnica 2019: produse create din respect pentru natură

Pe lângă produsele binecunoscute marca Horsch, care, datorită îmbunătățirilor ce le sunt aduse în fiecare an devin tot mai performante, la Agritechnica 2019, producătorul german va prezenta o mulțime de inovații care, după cum spun Philipp Horsch și Theo Leeb, ”fac legătura între agricultura tradițională și cea organică/bio pentru a crea Agricultura hibridă”.

O nouă mașină Leeb pentru protecția plantelor

Una dintre cele mai importante noutăți, pe care HORSCH le va prezenta la Agritechnica 2019, este noua mașină autopropulsată pentru erbicidat, în două variante, Leeb 6.300 PT și 8.300 PT.

Punctele tari ale acestor noi mașini pentru protecția plantelor sunt flexibilitatea, confortul și precizia în aplicarea erbicidelor. La noul HORSCH Leeb PT au fost efectuate o mulțime de măsuri de ”reglaj fin”. Ceea ce a rămas, la fel ca la toate mașinile și aparatele anterioare, este sistemul excelent, unic și multi-premiat de control al rampei, BoomControl, însă cu lățimi de până la 42 m și, de asemenea, cu până la 42 de secțiuni. Noul motor, conform standardului Tier 5, este ”prietenos cu mediul” datorită celui mai nou sistem de tratare a gazelor eșapate, și dezvoltă o putere de 310 cp.

De cerințele clienților s-a ținut cont și la stabilirea capacității rezervorului și a materialul din care este alcătuit acesta. Vor fi disponibile două tipuri de bazine: un rezervor de 6.000 de litri din polietilenă și un rezervor de 8.000 de litri din oțel inoxidabil. Ambele versiuni sunt echipate cu sistemul de curățare continuă CCS Pro, care poate fi comandat confortabil din cabină și din programul de spălare automată. Cu o putere de umplere de 1.000 litri pe minut, pompa rotativă din oțel inoxidabil garantează o eficiență ridicată.

Noile semănători Maestro CV cu dozator RV

Dispozitivul de dozare, în vid, se numește AirVac (RV), și este complet nou. Funcționează cu un șuber care nu trebuie reglat, fiind suficientă alegerea discului de dozare corespunzător, ceea ce înseamnă reducerea operațiilor. De asemenea, face posibilă extinderea gamei standard de semănare bob cu bob (porumb, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, soia și rapiță). În viitor, va fi posibilă dozarea și pentru alte culturi, ca de exemplu soiuri de fasole și mazăre, aceasta asigurându-i un grad ridicat de adaptabilitate. Unitatea de dozare este încă acționată electric pentru a putea utiliza tehnologii precum SectionControl și VariableRate pentru fiecare rând individual, ca de obicei.

Și unitatea de semănat a fost revizuită. S-a acordat atenție stabilității mari și presiunii ridicate pe brăzdarelor hidraulice, care și-a dovedit anterior importanța. Este conectată la cadrul principal cu un profil de prindere pentru a putea modifica cu ușurință numărul de rânduri, de la 12 la 8 – ceea ce era o cerință importantă a clienților. Îngrășământul se aplică printr-un brăzdar cu un singur disc a cărui adâncime poate fi controlată separat și care, printre altele, își are avantajele sale pe solurilor grele și lipicioase. Brăzdarul de îngrășăminte este atașat la unitatea de pe rând și astfel distanța între rânduri poate fi modificată cu ușuriță. Toate celelalte caracteristici – precum variabilitatea roților de presare – sunt păstrate.

S-a menținut principiul cutiilor de semințe pe fiecare rând, care și-a dovedit în timp calitățile. Distribuirea îngrășămintelor se face dintr-un buncăr aflat sub presiune, ca de exemplu HORSCH Partner 2000 FT. Aceasta este diferența centrală a Maestro CV. De asemenea, semănătoarea este disponibilă cu un singur rezervor de semințe pe rând, dar acum, așa cum se știe de la modelul mai mare Maestro SW, cu un buncăr central pentru îngrășământ și semințe. Această tehnologie este numită MTS – Main Tank Supply. Capacitatea rezervorului central este de 3.000 l pentru îngrășământ și 800 l pentru semințe. Dacă se utilizează rezervorul central, capacitatea se ridică la 3.000 l și 70 l semințe pe rând. Pe lângă versiunea cu 8 și 12 rânduri, Maestro CV este disponibil și într-o versiune cu 9 rânduri.

Un nou utilaj: Cultro TC – tocătoare de resturi vegetale

Horsch Cultro TC este un utilaj cu două rânduri de cuțite, disponibil în lățimi de 3 și 12 metri, care necesită putere mică de tracțiune. Utilajul este deosebit de adaptabil, putând fi combinat și cu alte echipamente. Cuțitele realizează o mărunțire excelentă a reziduurilor de la rapiță, porumb siloz /masă verde și culturi intercalate.

Vor fi disponibile două variante ale utilajului. Horsch Cultro 3 TC, cu lățime de lucru de 3 m și prindere în trei puncte, poate fi atașat frontal, fără tăvălug, ceea ce este o perfectă combinație cu, de exemplu, Horsch Joker CT. O altă posibilitate este atașarea în spatele tractorului, cu un tăvălug – oricare disponibil pentru Joker CT. Versiunea tractată, Horsch Cultro 12 TC, are o lățime de lucru de 12 m și câteva caracteristici speciale. Noul concept de șasiu transferă întreaga greutate a utilajului pe secțiunea cu discuri, aceasta fiind alcătuită din segmente cu o lățime de 3 metri, protejate la suprasarcină, care se pot mișca independent unele de altele. Este astfel posibilă urmărirea optimă a configurației terenului, în ciuda lățimii sale mari de lucru.

Utilajul poate fi echipat la alegere cu un tăvălug sau o grapă grea. Acesta din urmă este recomandată în special atunci când este necesară distribuirea unei cantități mari de reziduuri pe suprafață. În fața rolelor cu cuțit, poate fi montat un CrossBar pentru a intensifica acțiunea lui Cultro pentru pregătirea patului germinativ. Viteza mare de lucru, de până la 20 km/h, și un consum redus de combustibil fac posibilă o productivitate ridicată. Un tractor standard de 200 CP este suficient pentru a tracta Cultro 12 TC.

HORSCH Finer LT – un utilaj pentru tăierea plantelor dăunătoare în stratul superficial al solului

Finer LT este unul dintre noile produse destinate agriculturii hibride și fermelor ecologice. Sarcina sa principală este tăierea buruienilor, a plantelor rămase din culturile precedente sau din culturi intercalate, în stratul superficial al solului. Noutatea acestui utilaj constă în posibilitatea de a regla unghiul de atac al ghearelor în așa fel încât acestea să pătrundă paralel cu solul, indiferent de condiții, fiind astfel posibilă tăierea perfectă și de suprafață.

Finer LT are lățimile de lucru cuprinse între 6 și 12 m, utilajul cu patru rânduri de organe active fiind disponibil purtat (prindere în 3 puncte). Distanța între ghearele cu arcuri este de 15 cm, cu o înălțime a cadrului de 550 mm. Secțiunea ghearelor este urmată de o grapă cu 2 rânduri care îndepărtează și mai mult material vegetal din sol.

Deși este un utilaj cu stabilitate ridicată, necesarul de putere de la tractor este destul de scăzut, versiunea de 12 m având nevoie de un tractor de 200 CP.

Transformer VF – echipamentul HORSCH pentru prășit, cu multiple inovații

Transformer VF reprezintă echipamentul de bază al noii game de utilaje pentru prășit HORSCH, fiind foarte adaptabil în ceea ce privește prinderea elementelor ghidate de paralelogram. Transformer VF (VariableFrame – șasiu variabil) este disponibil în lățimi de lucru cuprinse între 6 și 12 m.

Sistemul de ghidare automat al utilajului este total integrat în șasiu, iar compatibilitatea cu diferite sisteme de camere este un alt element esențial. Aceasta permite montarea pe șasiu a unei varietăți mari de elemente ghidate de paralelogram.

Caracteristica specială a acestuia este șasiul mobil complet integrat care permite controlul lateral al utilajului. Acest sistem este integrat, pentru prima data, în utilajul de bază și nu necesită nici una din interfațele de ghidare utilizate, în prezent, pe piață. Datorită compatibilității complete cu sistemul ISOBUS, utilajul poate fi combinat cu o mulțime de sisteme de camere.

Transformer VF poate avea distanța între rânduri de la 25 cm la 90 cm.

Preocuparea principal a producătorului s-a îndreptat spre precizia lucrării și ușurința în reglare. Astfel, adâncimea de lucru poate fi reglată simplu și fără unelte suplimentare. În ceea ce privește suportul cadru, HORSCH se bazează pe experiența acumulată cu celelalte utilaje și utilizează paralelograme stabile și late pentru a asigura o durabilitate maximă și un rezultat impecabil în toate condițiile. În plus, unitățile au un sistem hidraulic pentru reglarea presiunii, în special pe solurile deosebit de dure. Sistemul hidraulic este de asemenea utilizat pentru ridicare individual pe rânduri prin intermediul SectionControl.

O primă grapă marca HORSCH: Cura ST

Grapa HORSCH Cura ST este una dintre soluțiile de bază pentru agricultura hibridă și pentru cea organică. Punctele sale forte sunt modul de lucru precis și construcția robustă. Cura ST va fi lansată pe piață în versiunea cu prindere în 3 puncte (purtată), având lățimi de lucru de la 6 la 15 m.

Cele 6 rânduri de organe active permit o spațiere de 2,8 cm între gheare, pentru a lucra intens atât soluri curate cât și pline de resturi vegetale, buruieni etc.

Presiunea pe ghearele grapei este continuu reglabilă hidraulic. Fiecare gheară a grapei poate exercita o presiune de la 500 la 5000 g și poate menține aceeași presiune pe întreaga cursă a arcului, fără risc de suprasarcină. Mai mult, fiecare gheară este fixată individual și asigurată eficient împotriva deplasării în laterală, ceea ce asigură o înaltă precizie în lucru.

Astfel, HORSCH Cura ST este foarte bine pregătită pentru orice tip și condiții de sol. Domeniul larg de sarcini ce pot acționa pe gheare permit deopotrivă prelucrarea ușoară sau agresivă a solului – în funcție de obiectivul urmărit. De asemenea, pot fi efectuate fără dificultate lucrări pe contur (ca în cazul cuiburilor de cartofi).