Târg utilaje si masini agricole
Evenimente

Inovații în domeniul viticulturii, la târgul SITEVI (Franța)

Infografic târg SITEVI

Pentru cei interesați de domeniul viticol, pomicol și al producției de legume, finalul anului 2019 a adus cu sine cel mai mare târg de profil din lume, la Montpellier – Franța. SITEVI 2019, Salonul internațional al echipamentelor și tehnologiilor pentru producția de viță de vie, fructe și legume, eveniment ce are loc o din doi în doi ani, s-a desfășurat în perioada 24 – 26 noiembrie 2019, și a înregistrat peste 58.000 vizitatori, din peste 73 de țări. Printre cei 1100 de expozanți, din 25 de țări, s-au numărat și nume cu greutate din industrie, printre care și cele reprezentate de MEWI în România, precum Fendt, Valtra (tractoare) și ERO, Braun sau Nobili (utilaje). „O expoziție impresionantă!”, afirmă Toni Dravas, brand manager echipamente viticole la MEWI, prezent la expoziție și care ne-a împărtășit despre cele întâmplate la SITEVI.

Târg utilaje si masini agricole - SITEVI

Standul ERO – apreciat inclusiv de concurență

În 2020 fermierii viticultori își vor putea realiza lucrările din vie cu ajutorul unor utilaje și mai eficiente, al unor echipamente mult îmbunătățite, dotate cu noi tehnologii, și proiectate astfel încât să facă mai ușoară fiecare etapă a lucrărilor.

Printre standurile care m-au impresionat a fost și cel al producătorului german ERO, care a fost amenajat deosebit, fiind apreciat inclusiv de concurență. Aici vizitatorii s-au întâlnit cu obișnuita calitate germană, funcționalitatea crescută și tehnologia înaltă a produselor. Ca noutate, la stand a putut fi văzut utilajul dublu U de cârnit, care este de fapt tractat, deși se montează direct în tiranții spate. Are un șasiu cu patru roți, cu care se lasă în jos și, de fapt, suportă greutatea utilajului. Reprezentanții Jidvei, care sunt în momentul de față cei mai mari viticultori din Europa (într-o singură proprietate), au apreciat utilajul și chiar au cerut o demonstrație cu acesta”, spune Toni Darvas.

Un alt utilaj care a stârnit interesul a fost ERO Cane-Pruner Viteco, care toacă resturile vegetale de pe firele întinse între șpalieri, despre care T. Darvas spune că „este un produs unic, care nu există în portofoliul vreunui alt producător.”

Utilaje si echipamente inteligente marca ERO

Tot la standul ERO cei interesați au putut vedea și defoliatorul pe jeturi de aer, ERO VITIpulse, patentat și dezvoltat de companie de 30 de ani. Acesta funcționează cu un compresor antrenat prin priza de putere a tractorului, prin cardan. Produce un debit foarte mare de aer, aproximativ 700 mc/h, la o presiune foarte mică. Se folosește în aceeași perioadă cu desfrunzitorul mecanic sau chiar înainte de recoltare. Se pot îndepărta până la 70% din frunzele viei, ceea ce înseamnă o reducere substanțială a timpului de recoltare manuală (cu aproximativ 40%). Avantajele sunt că utilajul nu afectează aproape deloc ciorchinii de struguri – spre deosebire de desfrunzitorul mecanic – și defoliază și mijlocul pereților de vie. În plus, desfrunzirea nu este una totală, ci parțială, adică nu descoperă ciorchinele complet, astfel încât să existe riscul de a fi afectat de prea mult soare.

Tractor Braun- stand târgul SITEVI

Performantul tandem Fendt 200 V/F Vario + Braun

Unul dintre echipamentele inovative pentru viticultură, care a putut fi văzut în premieră la Agritechnica 2019, performantul tandem Fendt 200 V/F Vario + Braun, nu putea lipsi de la SITEVI. Proiectat pentru combaterea mecanică a buruienilor, sistemul unic all-in-one, creat de Fendt împreună cu Braun Mechanical Engineering GmbH, preia aproape complet controlul asupra echipamentului. Astfel, conducerea unor combinații complexe tractor/utilaj devine mult mai facilă, iar calitatea muncii realizate crește.

Vizitatorii au fost foarte impresionați de acest echipament. Nu funcționează decât împreună cu Fendt, pentru că niciun alt tractor nu știe să facă la fel de bine ceea ce face Fendt – mă refer la dozarea debitului și a presiunii de ulei, respectiv la tehnologia load-sensing, cu pompa mare de 122 l dublu tandem. Acesta a fost și motivul pentru care a fost dezvoltat împreună cu Fendt”, a adăugat reprezentantul MEWI.

La standul Fendt au fost expuse și modelele seriilor de tractoare 200, 300, dar și noul 942 Vario, votat, la Agritechnica, Tractorul anului 2020.

A fost apreciată inițiativa producătorului de a amenaja o zonă dedicată interacțiunii cu vizitatorii, clienții sau dealerii; practic, un spațiu pentru discuții deschise, unde s-au susținut diverse prezentări, au fost rulate filme etc.

De mare interes s-a dovedit a fi și utilajul TRP 145 RT, produs de Nobili, o tocătoare de resturi vegetale, dar și de crengi, pe care le adună ulterior într-un sac de dimensiuni mari sau într-o lădiță montată din fabrică. „Utilajul nu lasă ca resturile vegetale dintre rânduri să se amestece cu pământ. Este foarte importantă înlăturarea acestora în cazul existenței unor boli care atacă via. În plus, după uscare, pot fi folosite drept combustibil solid pentru microcentrale, pentru realizarea peleților etc. Foarte mulți fermieri, inclusiv din România, sunt interesați de acest utilaj”.

Utilaje agricole marca VATRA târg SITEVI

Noua serie de tractoare specializate de la Valtra

Valtra a prezentat la SITEVI 2019 cea mai nouă serie de tractoare specializate, care s-a adăugat celor existente, completând astfel portofoliul producătorului finlandez. Lansată în premieră la Agritechnica, această nouă serie F este produsă în Italia.

Are motor FTP, adică Fiat PowerTrain, cu puteri între 70 și 105 CP; este echipat cu cutie de viteze Powershuttle automată, 24 de trepte înainte și 24 înapoi, iar în varianta manuală – 24 înainte și 12 înapoi. Este un tractor creat special pentru viticultură. Are o lățime minimă de 1,3 m și una maximă de 1,5 m, cu cabină sau fără”.

Referitor la tendințele din domeniul viticol, Toni Darvas, brand manager viticultură la MEWI, consideră că nu toate soluțiile propuse recent de producători sunt potrivite pentru toți fermierii.

Ceea ce am observat referitor la noile tendințe e că au fost expuse foarte multe utilaje multifuncționale, mai ales în ceea ce privește combinele de recoltat. Producătorii încearcă să creeze combine cât mai complexe, pentru că majoritatea viticultorilor consideră că reprezintă o investiție prea mare pentru a fi folosită o singură lună pe an. În cultura mare combina nu se folosește la altceva în afară de recoltat. Cred că dacă o combină este special gândită pentru recoltat, nu poate să și cârnească sau să aibă utilaje de plivit, de exemplu, și să realizeze aceste operațiuni la fel de bine ca un utilaj dedicat. Există inclusiv șasiuri interschimbabile – când e timpul pentru recoltat se montează pe șasiu suprastructura de combină, iar în restul anului echipamentul poate fi folosit ca o mașină autopropulsată de erbicidat. Ideea în sine nu este rea, dar are limitele ei și clienții trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a conchis Toni Darvas.