Articole

”Investiţiile – cheia succesului în agricultură”

Interviu cu Leontin Coca, director vânzări MEWI, apărut în revista Ferma, ianuarie 2021.

A devenit deja tradițional ca, pentru numărul din luna ianuarie a fiecărui an, din revista Ferma, Leontin Coca, directorul de vânzări MEWI, să fie intervievat de Gheorghe Ghișe, redactor al publicației.

Discuția are loc la sfârșitul anului, atunci când se trag concluzii despre cele ce au fost și se prognozează cele ce urmează. Iar Leontin Coca are întotdeauna lucruri interesante de spus și previziunile sale s-au dovedit a fi aproape profetice, an de an.

Articolul apărut în revista Ferma poate fi citit aici.

Mai jos sunt extrase din interviul publicat.

Agricultura necesită mentalitate şi educație în spirit antreprenorial ceea ce ar trebui să presupună, în primul și în primul, rând investiții.

 Dacă vrei o fermă performantă şi vrei ca lucrurile să funcționeze ca la carte – atunci trebuie să găsești sursele financiare pentru această transformare şi atingerea scopurilor.

Agricultura este un domeniu important, existenţial şi cu siguranță că vor fi bani buni investiți şi direcționați spre acest sector. Acesta este un prim aspect. Mai departe va trebui, cu siguranţă, să cultivăm, noi și fermierii, ideea de business în agricultură – care presupune obligatoriu investiții.

 Agricultura necesită mentalitate şi educație în spirit antreprenorial care ar trebui să presupună în primul și în primul rând investiții. Nu poți să pleci de la ideea că stai să văd ce iese pe câmp pentru ca mai apoi să faci investiții. Gândeşte de ce ai nevoie şi apoi o să iasă ce trebuie pe câmp. Factorii externi să fie lăsați în plan secundar pentru că nu putem pleca de la premisa că o să fie secetă în continuare, că nu o să fie proiecte, etc. Este adevărat că toţi aceşti factori au o influență importantă, dar mai bine ne uităm la ce avem în “curte” și cum ne putem face treaba în fereastra pe care o avem la dispoziție pentru desfășurarea diverselor activități agricole pe parcursul anului“.

Citeam într-o carte (mai filozofică) că banii nu există, de fapt, atâta timp cât nu le dai o altă dimensiune. De aceea fiecare trebuie să găsească soluția prin care să transforme banii în ceea ce consideră că este obligatoriu necesar pentru a-și putea realiza țintele. Dacă vrei să ai o fermă performantă şi vrei ca lucrurile să funcționeze ca la carte – atunci trebuie să găsești sursele financiare pentru această transformare şi atingerea scopurilor. Am mai spus: agricultura nu este o loterie. Nu poţi să aştepţi ca factorii externi să îţi dirijeze paşii. Inclusiv cu vremea potrivnică, trebuie să te mobilizezi și să iei deciziile cele mai bune posibil.

Investițiile ar putea fi soluţia pentru majoritatea activităţilor economice și, implicit și obligatoriu pentru activitățile agricole. În general, cei care au făcut investiţii de-a lungul anilor au trecut mult mai uşor peste perioada aceasta delicată. Dacă practica dovedește corectitudinea teoriei nu mai rămâne decât ca toată lumea să treacă la practică.

Perspective bune pentru actualul an agricol

Anul agricol abia început nu arată rău prin prisma stadiului actual al culturilor, iar tendința din ultimele două-trei luni este mult îmbunătățită comparativ cu situaţia din toamna şi iarna anului agricol trecut.

Industria globală producătoare de mașini agricole a avut unele probleme în aprovizionarea cu materii prime şi piese datorită sincopelor logistice, ceea ce a dus şi la “lungirea” termenelor de livrare. MEWI, în calitate de furnizor de echipamente a acordat o atenție sporită dimensionării corecte a stocurilor de piese de schimb şi utilaje pentru campaniile următoare.

Sectorul agricol şi implicit actorii implicaţi în distribuţia şi comercializarea utilajelor agricole au avut de suferit în 2020. “Ca să fac o figură de stil şi să parafrazez un analist economic care vorbea de o așa zisă creștere negativă, aş zice că, în ceea ce privește domeniul în care activăm şi firma noastră a cunoscut o scădere pozitivă. Ne-a lipsit foarte puţin să ne apropiem chiar de rezultatele din anul 2019. Evident, previziunile care la un moment dat erau destul de sumbre şi în care România era la coada listei, cu procentele cele mai mari de scădere legate de intenţia de investire şi producţii, nu au fost adeverite în final. De aceea şi această scădere pozitivă – undeva la un prag suportabil şi ţinând cont de conjunctura generală.