Evenimente

Noul concept de combine Fendt Ideal – pentru prima dată în România

Combina Fendt Ideal a fost lansată la Agritechnica, în 2017, unde a primit titlul de Mașină a anului 2018, și, totodată, a fost favorita publicului, fiind votată ca cel mai apreciat echipament din târg, cel care a atras cele mai multe priviri.

Marți, 25 septembrie, la Curtici, județul Arad, pe terenul domnului Dimitrie Muscă, președinte CAI Curtici, fermierii au avut ocazia să o vadă în condiții reale de lucru.

Prezența combinei Fendt Ideal marchează o dublă premieră – pentru prima dată în România, pentru prima dată în probe în lanurile de porumb.

Participanții, profesioniști din agricultură (printre care și câteva grupuri din Ungaria și Cehia), au avut totodată posibilitatea să vadă îndeaproape tractoarele Fendt Vario 1050 și 936, noua semănătoare Horsch Serto și noul cultivatorul Horsch Terrano 4.4 GX (prezentate, de asemenea, în 2017 la Agritechnica). Cele câteva sute de cai de sub capote și-au demonstrat puterea și și-au arătat eficiența, împreună cu utilajelor atașate.

Fendt este în general promotorul tehnologiei de ultimă oră, al tehnologiei de vârf și, spunem noi, și de această dată este cu un pas în fața concurenței. La MEWI, cu ajutorul Fendt, încercăm să promovăm permanent această tehnică modernă”, a spus Leontin Coca, director de vânzări la MEWI, în cuvântul de deschidere a evenimentului.

Atunci când va fi comercializată (nu mai devreme de sfârșitul lui 2019), probabil că Fendt IDEAL va fi combina cea mai modernă și mai inovatoare de pe piață, iar aceasta se va datora, în mare parte, faptului că a fost supusă sutelor de probe, pe tot parcursul anului, în ambele campanii, în diferite regiuni (unul dintre motivele pentru care o avem și în România), în cele mai dificile condiții de operare și datorită feedback-ului clienților și a experienței lor combinate.

„În ideea în care succesul a fost garantat și la tractoarele din seria 1000, prin multele probe efectuate și ajungerea la standarde de fiabilitate și randament maxime, așa se dorește și se va reuși, cu siguranță, și în cazul combinei Ideal”, a adăugat Leontin Coca.

O combină ideală pentru marile exploatații agricole

Creată în jurul a două concepte, eficiență și simplitate, combina este soluția ideală pentru marile exploatații agricole, unde culturile se întind pe sute sau chiar mii de hectare. De acest lucru s-au putut convinge cei prezenți chiar înainte de demonstrație, când Radu Tălpan, brand manager Fendt în cadrul MEWI, a amintit o parte din caracteristicile tehnice la superlativ ale combinei.

Fiecare ansamblu este proiectat pentru a oferi rezultate perfecte, mai exact eficiență și fiabilitate maxime, boabe și paie de calitate, cu o funcționare simplă și intuitivă.

Gama Ideal va fi disponibilă în trei variante: modelul 7, 8 și 9. Ultimul reprezintă vârful de gamă, ca putere și echipare. Conform dimensiunilor lor, modelul 7 este echipat cu un motor AGCO Power de 9,8 l, același cu care sunt dotate tractoarele șenilate și combina Fendt 9490 X; modelul 8, cu un motor MAN de 12,4 l, același care este montat pe binecunoscutul tractor Fendt seria 1000 Vario, iar modelul 9 este dotat tot cu un motor MAN de 15,2 l.

Una dintre  inovațiile care dau valoare timpului și cresc ușurința de utilizare este sistemul AutoDock, care permite cuplarea / decuplarea automată a headerului în 5 secunde.

O altă inovație este sistemul de treierat Dual Helix – două rotoare, (fără tobă de batere), cele mai lungi de pe piață (4,84 m), ceea ce se traduce într-o eficiență crescută cu un consum mai redus de combustibil. Ideal este dotată, de asemenea, cu cel mai mare buncăr din industrie, Streamer 210, cu un volum de până la 17.100 l și dispune de cel mai mare debit de descărcare (210 l/s, cu 32% mai mare decât cel mai apropiat competitor).

Datorită sistemului AirSense Cooling, binecunoscut de la tractoarele Fendt, ventilatorul reversează aerul în mod automat. Astfel, la răcirea pe radiatoare aerul este tras de sus și în funcție de parametrii de temperatură și încărcare pe motor, sistemul va reversa în mod automat aerul și îl va sufla pentru curățarea radiatoarelor.

Versiunea ParaLevel, cu o compensare a pantei de 14%, garantează rezultate optime de recoltare pe toate tipurile de teren.

Iar dacă vorbim despre caracteristicile vizibile la exterior, trebuie să amintim șenilele TrackRide, un alt nou concept, având suspensie foarte confortabilă, care face față tuturor cerințelor de pe teren.

 

„Orice cultură este a noastră doar când este în depozit”

Domnul Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, pe terenul căruia s-a desfășurat demonstrația, se numără printre fermierii care au avut ocazia să vadă combina Ideal la Hanovra, în toamna anului trecut. Spune că de atunci și-a dorit foarte mult să o vadă la recoltat, iar relația bună pe care o are cu firma MEWI a făcut posibil acest lucru. Printre primele aspecte care l-au impresionat la Ideal au fost capacitatea mare a buncărului, dar și lățimea de lucru și viteza mare de înaintare. Care se traduc în „eficiență crescută – o productivitate de aproape 50 de hectare pe zi cu o combină și un singur om”. Pentru că situația cu mecanizatorii este destul de problematică azi, aflăm ulterior de la domnul Muscă. Personalul calificat este greu de găsit iar fermierii se află de multe ori în situația în care trebuie să facă diverse compromisuri, cu toate că salariile se uniformizează încet, încet cu cele din restul Europei. Astfel, este un avantaj deloc neglijabil ca munca să poate fi făcută cât mai repede, cu un număr mai mic de oameni.

”Utilajele mari sunt obligatorii, chiar dacă sunt costisitoare. Noi, fermierii, suntem toți cu sufletul la gură să recoltăm mai ales culturile de vară, grâul și rapița, care, dacă se poate, trebuie recoltată toată într-o singură zi. Orice cultură este a noastră doar când este în depozit, în hambar.”

Cei prezenți la demonstrație au putut urca, pe rând, în cabina combinei, pentru a vedea îndeaproape cum se desfășoară procesul de recoltare. Printre aceștia s-a numărat și Filip Ovidiu, reprezentant al SC Merpano SRL, Săcălaz, jud. Timiș, care a spus că a fost plăcut impresionat atât de calitate, cât și de tehnologia din interior. „Nici pierderi, nici spărturi. Interiorul este puțin diferit de cele de la alte combine Fendt. E mult digital, camere, dar nu e greu de învățat.”

Pe lângă performanțele remarcabile, nu a trecut neobservat nici confortul de la interiorul combinei Ideal. Marii producători, precum Fendt, revoluționează permanent munca în agricultură. Iar acest lucru poate fi făcut doar unitar, prin stabilirea de noi standarde, începând de la cele mai mici detalii, până la cele mai semnificative aspecte în exploatare.

 

O altă demonstrație de forță și eficiență: tractoarele Fendt Vario + două noi utilaje marca Horsch

Pe terenul de la Curtici au arătat de ce sunt în stare și două tractoare Fendt Vario (1050 și 936), urmate de două utilaje noi marca Horsch. Este vorba despre semănătoarea Horsch Serto 10 SC și cultivatorul Horsch Terrano 4.4 GX, prezentate, de asemenea, în premieră la Agritechnica 2017.

Tractoarele din seria 1000 se află pe piață din 2016 și au fost foarte bine primite și în România. Nu au nevoie de multe prezentări, fiind deja cunoscute de majoritatea fermierilor. Cel mai puternic tractor compact din lume realizează azi lucrări în majoritatea județelor țării în care se găsesc exploatații agricole de mari dimensiuni. Pe lângă puterea și dimensiunile caracteristice, tehnologia de vârf îl transformă într-un adevărat partener în muncile agricole, atât pe câmp, cât și pe șosea. Alături de „fratele mai mic”, Fendt Vario 936 (care nu este foarte mic dacă ne gândim la cei 360 de cai putere), a ajutat la prezentarea celor două utilaje Horsch.

Fermierii prezenți au avut astfel posibilitatea să le vadă în lucru, să urce în cabina tractoarelor și să afle direct de la specialiști toate detaliile care i-ar putea interesa.

Serto, spre deosebire de celelalte semănători marca Horsch, cu ale căror caracteristici sunt deja obișnuiți clienții producătorului german, nu are nevoie de prelucrarea solului înaintea semănatului. Utilajul este proiectat strict pentru procesul de semănat, lățimile de lucru fiind însă mult mai mari raportate la necesarul de putere al tractorului folosit. „Majoritatea dintre dumneavoastră aveți în exploatare utilaje Tiger, Terrano, discuri; câteodată discurile de la semănătorile Pronto, de exemplu, nu-și mai au rostul la cât de bine prelucrați terenul. De aceea am vrut o semănătoare cât mai simplă, cât mai rapidă și fiabilă”, a spus Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Modelul are un buncăr cu o capacitate de 6000 de l, dublu compartimentat. Ambele bazine pot fi folosite pentru semințe, cu scopul de a mări eficiența, sau pentru semințe și îngrășământ. Cea de-a doua opțiune devine foarte utilă în cazul întârzierii semănatului.

Noua generație de brăzdare permite aplicarea unei forțe de apăsare de aproape 150 kg.

Cultivatorul Horsch Terrano 4.4 GX este o altă noutate a producătorului. Acesta poate fi echipat pentru 4 varietăți de prelucrare a solului, fiind pretabil la orice lucrări, de la amestecarea intensă a solului până la afânarea ușoară. GX poate fi echipat și cu unul sau două rânduri de tăvălugi (simpli – RingFlex și SteelDisc – sau dubli – RollPack, RingFlex și noii SteelFlex combi) și cu discuri de nivelare care distribuie agresiv pământul în fața tăvălugilor. „Este un utilaj extraordinar, oferă posibilitatea unei combinații de tăvălugi, sau aceștia pot fi eliminați; poate lucra ogoarele de toamnă”, a mai spus Constantin Curcă.

La finalul zilei combina Ideal recoltase mai mult decât altele două la un loc, participanții au aflat ultimele noutăți despre tehnica agricolă de vârf și toate detaliile dorite, au avut loc discuții fructuoase. Adică ”obiectiv atins”.