Articole

Odată cu prima zi de primăvară: un nou sediu MEWI

în localitatea Kogălniceanu (Constanţa).

 Din 21 martie, îi primim pe fermierii din judeţele Constanţa şi Tulcea în noul sediu MEWI din Mihail Kogălniceanu. Un sediu nou şi modern nu e doar un simplu motiv de laudă pentru noi, ci, în primul rând, un câştig important pentru clienţii noştri.

Noul sediu MEWI din judeţul Constanţa se află lângă Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, la mai puţin de 7 kilometri de vechiul sediul, unde MEWI a funcţionat din 2012.

Ne dorim să inaugurăm noul sediu cu o festivitate de deshidere pentru clienţii noştri, să îi primim în casă nouă aşa cum se cuvine, dar deocamdată, ţinând cont de conjunctura politică actuală, vom amâna evenimentul”, spune Cristian Dănăilă, Branch Manager MEWI.

Facem o scurtă paranteză: este greu de crezut că fermierii din sud-estul ţării nu îl cunosc pe colegul nostru Cristian Dănăilă, care face parte din echipa MEWI din 2009. Vă spunem, totuşi, că el însuşi „face agricultură din tată în fiu”, după cum afirmă chiar el. Din 2001 are propria fermă, de 600 de hectare, în comuna Vulturu din judeţul Constanţa, şi şi-a luat primul tractor Fendt 716 Vario în 2006, printr-un program Sapard. „Tatăl meu este tot inginer agronom şi eu i-am călcat pe urme, mi-a plăcut foarte mult partea de utilaje agricole şi aşa am ajuns să le vând şi celorlalţi şi să le explic avantajele şi eventuale dezavantaje ale utilajelor pe care le vindem”, mărturiseşte Cristian Dănăilă.

Până când ne vom putea întâlni cu toţii pentru a sărbători „faţă în faţă” deschiderea noului sediu, Cristian Dănăilă povesteşte, cu aceeaşi pasiune şi entuziasm, despre noua „casă” unde echipa MEWI îi va primi de acum înainte pe fermierii din judeţele Constanţa şi Tulcea:

Noul sediu MEWI din Mihail Kogălniceanu este o clădire nouă, construită de la zero, după o arhitectură inspirată din sediul firmei mamă Schröder Landmaschinen din Germania. Noul sediu se întinde pe mai mult de 17.000 mp, din care 660 mp sunt birouri, o hală de service de 700 mp, spălătorie deschisă pentru utilaje de 76 mp, un depozit de piese de schimb pe 240 mp. Restul este suprafaţă expoziţională. La vechiul sediu din localitatea Ovidiu aveam o suprafaţă extrem de mică, cu birouri pe 30-40 mp şi suprafaţă expoziţională de 200 mp”.

Ca să înţelegeţi şi mai bine de ce aveam nevoie de un sediu nou, nu susţinem că am crescut chiar ca Făt-Frumos, dar aceste cifre sunt relevante: „Când am venit eu la MEWI, în 2009, în judeţele Constanţa şi Tulcea erau doar 20 de fermieri activi care lucrau cu MEWI, acum avem aproape 400 de fermieri care lucrează cu utilaje de la noi. Sunt fermieri care au de la 200-300 de hectare, până la 5.000-6.000 de hectare. Avem utilaje pentru toţi fermierii, de la cei mai mici, până la cei mai mari. Şi echipa MEWI a crescut, de la 3 angajaţi câţi eram la început, acum suntem 20, din care 8 tehnicieni, un coordonator şi un şef de service”, mai spune Cristian Dănăilă.

 

Condiţii optime de lucru şi siguranţă pentru angajaţi

Mewi Kogalniceanu

Noul sediu MEWI din Mihail Kogălniceanu are facilităţi moderne pentru angajaţi – de la birouri spaţioase şi bine luminate, care permit lucrul într-un mediu plăcut, la vestiare şi duşuri pentru angajaţii din hala de service şi atelierul dotat după cele mai noi standarde, inclusiv cu un pod rulant, toate gândite astfel încât colegii noştri din echipa MEWI să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii optime de lucru şi în siguranţă.

 

Ce câştigă fermierii?

Reparaţii majore cu costuri mai mici şi stoc foarte mare de piese de schimb

Mewi Kogalniceanu

Însă, cum spuneam de la început, principalele avantaje ale noului sediu sunt serviciile extinse pe care le putem oferi de acum înainte clienţilor noştri vechi şi noi.

 

Tot Cristian Dănăilă explică:

Principalul avantaj pentru fermieri este că au unde aduce tractoarele pentru reparaţii majore, de exemplu la motor, la cutia de viteze, reperaţii care până acum trebuiau făcute ori în curtea clientului în condiţii improprii sau clientul trebuia să ducă utilajul la un alt sediu MEWI, mai departe şi cu costuri mai mari. Aducând utilajele în hală, dispare şi costul cu deplasarea mecanicilor noştri în fermă. Fermierul vine la noi cu tractorul, facem toate intervenţiile şi verificările aici şi îi predăm fermierului tractorul în stare optimă, tehnic şi funcţional.

Un alt avantaj pentru clienţi este că avem un spaţiu mai mare pentru depozitarea de piese de schimb, pentru ca, în perioadele de vârf, în campanie, să reuşim să asigurăm clienţilor noştri aprovizionarea optimă cu consumabile şi cu piese de schimb. Ştim că toată lumea se grăbeşte în campanie. În noul depozit de piese de schimb vom ajunge la un stoc de piese cu o valoare de 2 milioane de euro, ceea ce reprezintă o sumă foarte mare, care pentru o perioadă rămâne blocată pentru ca fermierii să aibă piesele necesare la timp, mai ales în condiţiile din prezent, când apar tot felul de întîrzieri.

 

Aceeași diversitate a portofoliului MEWI

Datorită suprafeţelor mai mari din zona de sud-est a ţării, a fermelor care au, în medie, peste 1.000 de hectare şi a secetei din ultimii ani, foarte mulţi clienţi se orientează deja spre utilaje de capacităţi mari, către utilaje no-tillage sau minium-tillage. După anul 2020, când a fost secetă extremă, în 2021 şi chiar şi în 2022 avem tot mai multe cereri de utilaje pentru semănat direct în mirişte.

De anul trecut, MEWI are şi un departament de irigaţii, pe care îl vom dezvolta în continuare. Suntem distribuitor în România al firmei Ocmis, care produce tamburi, rampe, pivoţi pentru irigaţii, şi al firmei Scova, producător de motopompe pentru sisteme irigaţii.

La sediul din Constanţa avem pe stoc, la ora actuală, patru combine Fendt 6335 şi 6275, ceea ce este un lucru deosebit pentru orice producător, vom avea un Fendt 516 Vario de 160 CP şi un tractor şenilat Fendt 1165 MT de 600 CP.

Fermierii vor găsi la noi toate mărcile de tractoare, combine şi utilaje agricole pentru care MEWI este unic importator – Fendt, Valtra, Horsch, Merlo, precum şi mărci la fel de cunoscute şi apreciate de fermierii din România – Rauch, Lemken, Geringhoff, Mascar, Hawe.

Totuşi, aceştia trebuie să înţeleagă că, din cauza conjucturii economice şi politice actuale, în ultimul an lucrurile s-au schimbat pentru toţi producătorii de utilaje agricole şi fermierii trebuie să îşi facă un plan de afaceri şi de investiţii pe termen lung şi să demareze achiziţia din timp, pentru a avea utilajul pe care şi-l doresc la semănat sau la recoltat”, mai spune Cristian Dănăilă.