Articole

„Secretul este să iubești ceea ce faci”

Afirmă Bianca Ristea, colega noastră din echipa de vânzări MEWI Ișalnița (jud. Dolj)

Într-o lume ce pare a fi dominată de bărbați, o găsim pe Bianca, singura prezență feminină din întreaga echipă de vânzări MEWI. Bianca Ristea este reprezentant Vânzări la filiala MEWI din Ișalnița, județul Dolj, iar de mai bine de cinci ani face parte din povestea punem agricultura pe roate.

Recent s-a ”auzit” o poveste despre cum s-a urcat ea într-un tractor și a făcut câteva rânduri cu o semănătoare de demonstrație, despre care am scris mai jos, și ne-am folosit de ocazie pentru a o întreba cum este să lucrezi „într-o lume a bărbaților”, care au fost alegerile și deciziile care i-au stabilit parcursul profesional și ce a contribuit la succesul ei în acest domeniu. Am vorbit despre implicare și determinare, despre reușită, dar și despre multe ore de muncă (în principal pe câmp și în fermele clienților) și dorință continuă de învățare. Dar nu vă spunem chiar totul de la început, ci vă invităm să citiți interviul realizat.

Ești singura doamnă implicată activ în activitatea de vânzare a echipamentelor agricole. De când ești parte a echipei MEWI?

Așa este, sunt singura femeie din echipa de vânzări. Am venit la MEWI în 2015, în toamnă. M-am integrat foarte repede, am fost hotărâtă să ajut la îmbunătățirea relațiilor și la dezvoltarea  portofoliului de clienți din toată zona care mi-a fost atunci alocată, mai exact Dolj și Mehedinți. În concediul meu pentru creșterea copilului, zona mea a fost preluată de Alexandru (Găvănescu), iar când am revenit am preluat zona Olt.

 

Ce te-a făcut să te îndrepți spre acest domeniu?

Cred că așa mi-a fost scris (râde). Tata a fost convins că eu o să fiu băiat. Am și acum jucăriile cumpărate când m-am născut – mașinuțe cu pompieri și trenulețe.

În plus, încă de mică am fost înconjurată de combine, tractoare și tot ce ține de agricultură. Tatăl meu lucrează de foarte mulți ani la o firmă concurentă și numai asta auzeam. Când a fost tânăr a făcut același lucru ca mine, a lucrat pe partea de vânzări. Se pare că ne asemănăm foarte bine, suntem și aceeași zodie.

 

Care este în general reacția fermierilor atunci când te întâlnesc pentru prima dată? Ce fel de dificultăți ai întâlnit pe parcurs?

În general ei se așteaptă să fie contactați de un bărbat. Sigur, în majoritatea cazurilor jumătate din surpriză se risipește după discuția la telefon – știu că vine o fată să le vorbească despre tehnică agricolă și utilaje. În plus, MEWI este o firmă destul de cunoscută, inclusiv concurența ne cunoaște și noi pe ei, iar fermierii cam știu cine vine la ei în curte.

Primul contact cu omul este, într-adevăr, puțin dificil. Dar meseria de vânzător presupune să stabilești o relație bazată pe încredere, pe sinceritate, toate acestea fiind primordiale.

Aveai dinainte cunoștințe despre tehica agricolă și agricultură, sau ai învățat pe parcurs tot ce știi?

Practica este mama învățării. Cele mai multe informații, din punct de vedere tehnic, se asimilează de pe teren. Atunci când vezi efectiv utilajul cum lucrează, când mergi la livrare și la punerea în funcțiune asimilezi cele mai multe informații și cele mai multe cunoștințe.

 

Tehnologia avansează în permanență și producătorii pe care îi reprezentăm fac constant investiții majore în eficientizarea echipamentelor. Este dicifil să te menții „la curent” cu tot ce e nou? Cu siguranță dedici învățării o bună parte din timpul tău…

Participăm la școlarizări, chiar și acum, pe perioada pandemiei, online. Astfel suntem mereu la curent cu tot ce este nou.

Da, dedic foarte mult timp. Și în timpul liber, sau atunci când conduc, aflu mereu informații noi. Vorbesc mult cu colegii mei, ne „updatăm” reciproc. Primim foarte multe informații și de la clienți, despre care citim și aflăm mai multe ulterior.

Cu siguranță nu ajută doar să citești pe internet. Nu este suficient să știi doar ofertele generale. Asta reprezintă cam 10% din ceea ce contează. Repet, e nevoie de foarte multă practică în acest domeniu. Trebuie să te duci, să vezi, să asculți clientul. De multe ori înveți și de la operatorul tractorului, fermierul sau inginerul fermei.

 

Ai lucrat vreodată cu un tractor și/sau alt echipament agricol?

Da, am lucrat chiar de curând cu un tractor ultra-tehnologizat marca Fendt și o semănătoare de prășitoare – Horsch Maestro. Tractorul avea 180 CP, iar semănătoarea era pe opt rânduri.

A fost o punere în funcțiune de la care nu am vrut să lipsesc, pentru că la Maestro s-au făcut îmbunătățiri și am vrut să învăț mai multe. Fiind pentru prima dată când lucrau în acea fermă cu un tractor Fendt și o astfel de semănătoare, am zis să le arăt, să vadă cum funcționează. Așa că m-am urcat la volan.

 

Când te-ai urca pentru prima dată la volanul unui tractor?

Cred că prima dată m-am urcat pentru a face o poză, într-un tractor Valtra. După aceea, la AgriPlanta, unde aveam foarte multe demonstrații în câmp. Și în ferme, când merg la clienți. Dar să conduc câteva hectare, sau să trag mai multe brazde… asta s-a întâmplat acum pentru prima dată. Trebuie să recunosc și că tractorul Fendt este un tractor care se conduce foarte ușor.

Știu că te numeri printre cei mai iscusiți vânzători ai companiei. Care este secretul succesului în această activitate?

Secretul îl păstrez doar pentru mine (râde). M-au ajutat foarte mult ambiția și cunoștințele asimilate. Secretul este, de fapt, să iubești ceea ce faci. Să te duci și să vii la muncă de drag, activitatea profesională să nu reprezinte un factor de stres, pentru că altfel lucrurile nu mai funcționează cum ar trebui.

 

Înspre ce se îndrepată, în această perioadă, interesul fermierilor?

Comparativ cu anii trecuți, mi se pare că fermierii sunt mult mai informați. Sunt deschiși spre nou, vor echipamente agricole cât mai puternice, cu lățimi cât mai mari de lucru și echipate cu ultima tehnologie. Își doresc mașini și utilaje cât mai inteligente, astfel încât operatorul să intervină cât mai puțin.

 

Auzim peste tot că agricultura nu a fost și nu va fi afectată de pandemie. Este chiar așa, sau se resimte o oarecare influență negativă, chiar și asupra acestui sector?

Au existat reticențe în rândul fermierilor, mai ales anul trecut, când pandemia abia începuse. Dar lucrurile și-au revenit, iar influența negativă resimțită a fost una destul de mică.

A fost o perioadă mai dificilă din alte motive, de exemplu, nu am avut un an cu proiecte, iar asta ne-a îngreunat puțin munca.

 

Cum te-a afectat pe tine, din punct de vedere profesional?

Nu m-a afectat absolut deloc. Am folosit toate mijloacele de protecție asigurate și recomandate la MEWI, am respectat toate reglementările impuse atunci când m-am deplasat la clienți, totul a decurs bine.

 

Să încheiem clasic, cu întrebarea – ce îți propui pentru viitor?

Mai mult și mai bine, pentru că mereu este loc de mai bine și ceva nou de învățat. Iubesc ceea ce fac, nu mă văd făcând altceva, dar trebuie să ne „îmbunătățim” în permanență.