Articole

„Suntem într-o relație bună cu Dumnezeu, cu natura, cu pământul”

► Interviu cu Gheorghe Robuleț, administratorul Agromixt Cuza Vodă, unul dintre cei mai vechi parteneri MEWI

Agricultura este în sine un domeniu dificil și plin de provocări, care cresc proporțional cu dimensiunea afacerii. Însă, deși are în lucru 3.000 de hectare, domnul Gheorghe Robuleț spune, cu modestie, că nu a făcut nimic „extraordinar sau spectaculos”. Domnul Președinte, după cum i se spune, este unul dintre fermierii cu experiență din România și printre cei mai vechi clienți MEWI. Face agricultură din 1972, iar în 1997 a cumpărat primulul tractor marca Fendt. Își acordă mereu timp să se informeze și să citească articole de specialitate, pentru a putea face lucrurile cât mai bine și exact la momentul potrivit. Costin Mărăcine, managerul regional MEWI Drajna, i-a trecut pragul fermei sale din Cuza Vodă, județul Călărași, (păstrând desigur distanța!), pentru a discuta, în anul nostru aniversar, despre îndelungatul parteneriat pe care îl avem și, totodată, despre ce presupune cea mai grea meserie din lume, aceea de fermier.

La deschiderea filialei de la Drajna, în 2012, ați spus, cu mult umor și înțelepciune: „Eu zic că nu sunteţi de curând veniţi aici… Categoric, nu! Am cumpărat un tractor de la MEWI încă din 1997! Dacă veţi continua cu aceeaşi seriozitate şi profesionalism, nu veţi face altceva decât să vă ţineţi obiceiul!” După opt ani de la această afirmație, credeți că „ne-am ținut obiceiul”, domnule Robuleț?

Da, lucrurile au decurs cu același respect de ambele părți. Sigur că ați venit în ajutorul nostru, fiind mai aproape, cu specialiști pentru intervenții în caz de defecțiuni. Tot respectul pentru profesionalism, pentru seriozitate și pentru omenia întregului personal, atât de la Drajna, cât și de la Orțișoara.

De unde știați, în 1997, de Fendt? Dar de MEWI?

Pe la începutul anului ‘97 mă deplasam pe șoseaua Călărași – Slobozia și în drumul nostru am depășit un tractor. Am oprit, am văzut ce este, era un Fendt. M-am interesat cine îl fabrică, cine îl comercializează. La vremea aceea ne trebuia o aprobare de la Ministerul Agriculturii pentru import. Când am ajuns acolo, șeful mecanizării, domnul Zaharescu, ne-a întrebat „Ce tractor vreți să luați?”. „Hai să luăm un Fendt” – zic. „Da, este bun! Toate tractoarele astea străine sunt bune, dar Fendt-ul este precum Mercedes-ul între automobile.”

Ne-am interesat cine îl comercializează în România și astfel am ajuns la firma dv., și de atunci am rămas colaboratori.

Echipamente agricole, tractoare pe suprafata de camp.

Sunteți unul dintre cei mai longevivi clienți ai noștri. Știu că cunoașteți și istoria firmei-mamă, Schröder Landmaschinen. Chiar dacă în momentul de față suntem văzuți poate ca o multinațională, la bază este și va rămâne o afacere de familie. Familia Schröder este de șapte generații la conducerea firmei…

Tot respectul pentru frații Schröder! Am fost la ei, au fost aici. E o tradiție și e o relație care se bazează pe respect reciproc.

Când am luat primul tractor, l-am luat în rate și n-am reușit să vindem grâul – era prețul mic – i-am rugat să mai amânăm câteva luni cu plata ratei, să mai crească prețul la grâu și mi-au spus că avem o înțelegere și că mă așteaptă două, trei luni. Le-am spus să îmi calculeze dobândă în plus, dar mi-au spus că nu, că o să le dau banii când voi avea și că vom respecta contractul și desfășurătorul. Așa s-a întâmplat.

Ca un scurt istoric al colaborării, care au fost utilajele pe care le-ați cumpărat ulterior de la MEWI? Știu că sunt forte multe, așa că, probabil o să vă fie destul de greu să ne răspundeți.

Avem 17 tractoare Fendt, de diverse puteri, de la 100 la 500 CP, două seria 1000 – mai exact 1050 și toată gama de utilaje de pregătit solul – patru discuri scurte Horsch Joker, două combinatoare, două Horsch Tiger de 4,00 m, trei utilaje de împrăștiat îngrășăminte, șase pluguri Lemken, remorci de transport. Când a venit Schröder și a văzut atâtea tractoare Fendt aliniate, a fost surprins plăcut.

În Germania nu sunt atât de des întâlnite ferme ca a dv.

Așa este. În fiecare toamnă, o firmă de turism din România aduce turiști din Olanda, care vizitează mai multe obiective la noi în țară, printre care și câteva ferme agricole. Au venit de trei ori până acum, ultima dată acum doi ani. Ploua foarte tare și am stat de vorbă cu câțiva olandezi mai în vârstă. Le-am spus ce tractoare, ce combine avem, dar – pragmatici – „hai să le vedem!”. Și mi-au spus că la ei nu sunt tractoare, combine și utilaje de așa dimensiuni.

…cel mai probabil din cauză că fermele sunt mult mai mici. Și, este foarte adevărat, dotarea pe care dv. o aveți în fermă și modul în care întrețineți echipamentele agricole, cu siguranță poate impresiona pe oricine.

Da, această forță mecanizată îmi asigură posibilitatea de a lucra 3.000 de hectare.

Știm că puneți preț pe calitate. Pentru că ați putea lucra această suprafață de teren și cu mai puține utilaje, dar se pare că nu vreți să pierdeți timp…

Trebuie să realizezi lucrările la momentul optim, dar la noi în zonă de multe ori momentul optim este foarte scurt. Fie că e vorba de arat, de pregătit, de fertilizat, erbicidat sau recoltat. Nu poți semăna cu ușurință, în patru zile, 1.600 de hectare de grâu și 600 de hectare de rapiță. Și atunci, avem nevoie de forță, de o rezervă de mașini și utilaje agricole. Când se întâmplă să apară o defecțiune, sigur, o repari de azi pe mâine, dar îți încurcă fluxul. Iar dacă faci la timp lucrările, ai un mare plus. Dacă faci lucrări de calitate, ai aceeași cheltuială, aceleași costuri, dar ai un plus de producție – 200 kg la hectar, grâu sau porumb.

Ceea ce, la o suprafață mare, precum cea din ferma dv., contează foarte mult.

Sigur că da. Dacă alegi momentul optim, dacă ai hibrizi de calitate, dacă faci tratamentele la timp, se adună.

E un lanț întreg și trebuie să țineți cont de fiecare detaliu în parte.

Ce facem, facem de calitate și la timp. Nu zicem niciodată „hai, dă-i așa că merge!”. Un lucru prost început, va merge prost până la final. Și atunci, dacă vorbim de semănatul grâului, de exemplu, stăm și pregătim, fertilizăm. Având forță mecanică, în special cele două Fendt 1050, spre exemplu, la recoltatul rapiței și a grâului, cultivatoarele Horsch Tiger vin în urmă cu pregătitul. Uite ce scrie profesorul Vasile Popescu: dacă ari cât mai repede după ce ai recoltat, în toamnă rezerva de apă din sol este de 800 de metri cubi la hectar; dacă ari în toamnă, după grâu, după rapiță, rezerva de apă din sol nu mai este decât de 130 de metri cubi la hectar. Astea sunt informații ce trebuie respectate cu sfințenie și probabil că de aici e diferența. În ultimii trei ani am recoltat 6.200, 6.500 și 6.700 kg de grâu la hectar, pe 1.500 de hectare. 8, 9, 10 tone de porumb, pe 550 de hectare, fără irigații.

…pentru că ați înțeles cum se poate păstra apa în sol.

Da, mulțumim lui Dumnezeu că au fost anii ăștia buni. De când a apărut Tiger, a revoluționat munca în agricultură. Putem lucra pământul, pentru că am mai avut ani secetoși și cu plugul e groaznic.

Aveți foarte multă experiență în agricultură și ați văzut toate modurile de lucru până azi. Știți foarte clar să faceți diferența între o lucrare efectuată cu un utilaj ca Tigerul și un utilaj precum plugul.

De când se tot vorbea de prelucrarea superficială a solului, am urmărit câțiva ani să văd care sunt utilajele cele mai potrivite, dar și rezultatele unor cercetări efectuate de stațiunile de cercetare-dezvoltare agricolă de la Brăila și de la Teleorman. Și în fiecare an, chiar și anul acesta la rapiță, era un articol al profesorului Horia Hălmăjan în care vorbea despre un studiu ce s-a desfășurat la Caracal – Cultivarea rapiței pe teren arat, după disc, și după Tiger. Cea mai mare producție de rapiță la hectar a fost obținută după Tiger. Nu mai încape nicio îndoială. Dar am urmărit subiectul timp de câțiva ani și a durat până am reușit să îi conving și pe colaboratori, șefii mei de fermă. Eu am crezut în scrierile din reviste, în articolele publicate în cărți de specialitate. Tot ce fac acum cei de la Horsch nu se aseamănă cu nimic în lume. E o viziune cu totul și cu totul specială.

Firma Horsch este și pentru noi un partener de nădejde. Sunt extrem de implicați și mereu prezenți atunci când este nevoie.

În 2005, domnul Dănescu zice „Îți trimit o semănătoare Horsch de păioase, de 8,00 m. Este prima pe care o trimitem în Europa de Est. O ții și semeni toată toamna cu ea, dar să notezi toate problemele sau inconvenientele care apar”. Și au început să apară, dar a patra, a cincea zi a venit un specialist de la Horsch, din Germania. Primul rând în față, pentru nivelarea solului, erau niște labe de gâscă, dar dacă semănai după porumb, se adunau multe resturi vegetale și se înfundau. Avea doar pentru nivelare, nu avea două rânduri de discuri. Imediat după aceea și în anii următori au adus îmbunătățiri.

Semănătoare de păioase Horsch SPRINTER ST

Firma Horsch își ia tot timpul informații de la fermierii care utilizează utilajele. Până la urmă, dv. le dezvoltați – ceea ce constatați în teren și transmiteți către producători, contribuie semnificativ la eficientizarea produselor.

Sunt rezistente și fiabile. Merg și merg și merg, fie că e vorba de semănătoarea de păioase sau de Joker, de Tiger nu mai vorbim. Reușește să mărunțească resturile vegetale și să le încorporeze. Anul trecut și acum doi ani în toamnă, dacă nu aveam cele două utilaje Tiger, cred că nu puteam să semănăm grâu.

Face foarte bine amestecul resturilor vegetale datorită orientării organelor active, unul către altul și datorită vitezei de minimum 9 km la oră.

De cum aducem un nou utilaj în curte și începem să lucrăm cu el, avem posibilitatea să apreciem ce e în regulă și ce nu, să facem comparații cu alte utilaje. Știința este cu mult înaintea producției, iar produsele de la Horsch sunt bazate pe cercetări. Așa că nu pot să spun decât jos pălăria pentru orice utilaj de prelucrare a solului sau semănătoare de la Horsch.

 Ce ne puteți spune despre recoltele de anul acesta și cu câți angajați reușiți să lucrați o suprafață de 3.000 de hectare?

În total sunt 22 de salariați. Am început să reducem personalul. Acest lucru e posibil pentru că avem echipamente tot mai eficiente. Dacă e vorba de tehnică, înainte, când am venit aici, am moștenit de la CAP două tractoare și o mașină de împrăștiat îngrășăminte. Iar acum sunt 17 tractoare, șapte combine. Nu am făcut nimic extraordinar sau spectaculos. Am căutat să lucrăm pământul foarte bine. O frază citită într-o carte spunea că ”dacă pământul nu te primește, să nu intri. Dar nici să nu-l lași să te aștepte.

Ne oprim, corectăm dacă e necesar, după care repornim. Suntem într-o relație bună cu  Dumnezeu, cu natura, cu pământul. Dacă te gândești la câștig și își propui anumite cifre, de cele mai multe ori nu va fi așa cum ți-ai propus.

Faceți totul cu dragoste pentru munca aceasta.

Este o chestiune de bun-simț, de educație. Poate reușești să înșeli între oameni, dar natura nu o înșeli. Nu poți spune – lasă că am făcut 7.000 și nu i-am dat nimic. Asta e gândirea noastră.

Cultivator Horsch TIGER XL

Se zice că ați rămas mentor și că administrați „din umbră” afacerea Agromixt. De cât timp faceți agricultură?

Fac agricultură din 1972. Primii 20 de ani la ferma Zootehnica, după 20 de ani, la cultura mare. Am mai cumpărat și avem în proprietate o suprafață de teren. Am și amenajat un sediu și niște spații de depozitare.

Mai ales anul acesta, cu pandemia, m-am izolat puțin, dar sunt activ zi de zi. Am colaboratori foarte buni, ne înțelegem foarte bine. Pricep ideile mele, le implementează și acționăm împreună.

Am fost într-una din zile la în fermă și am cunoscut-o pe fiica dumnevoastră, Nadia. Acum că am stat de vorbă și cu dv., tind să cred că vă urmează cu succes. Văd că sunteți un om care studiază foarte mult înainte de a pune ceva în aplicare și asta am constatat și la ea.

Așa este. Chiar dacă unele lucruri le facem de zeci de ani, înainte de a începe, mai citesc o dată. La semănat facem reglarea semănătorii, facem o probă, verificări. Noi suntem o familie de țărani, eu sunt țăran și prețuim orice valoare. Cântărim totul foarte bine. Sigur că se mai fac și greșeli, dar mulțumim lui Dumnezeu, nu am făcut greșeli foarte mari.

Cum ați crescut, cum ați supraviețuit diverselor schimbări politice și sociale?

Nu am fost implicat în niciun fel în politică, nu m-a interesat. Am zis că-mi ia din timp și nu mă mai pot ocupa de culturi. Nu e suficient să semeni și apoi să nu te mai duci două săptămâni în câmp. Dacă nu în fiecare zi, a doua zi trebuie să mergi să vezi parcela. Am avut mare teamă cu pandemia asta. Dacă se îmbolnăvea vreun salariat, trebuia să intrăm toți în izolare și rămânea pământul de izbeliște. Dar am luat o serie de măsuri, am discutat aproape zi de zi și oamenii m-au înțeles.

Cultivator Horsch TERRANO GX

Cum vedeți evoluția agriculturii în ultimii 25 de ani? Ce impact are tehnologia asupra activității din agricultură?

Știința este avangarda producției în agricultură și continuă să vină cu soluții. Este un pic mai greu cu forța de muncă, pentru că nu prea putem să ținem pasul – tractoriștii cu noile generații de echipamente, toate bazate pe electronică, dar sigur că este de mare ajutor cercetarea.

De aceea spuneați că e mai recomandat să aveți tractoare mari în fermă și utilaje cu lățimi mari de lucru?

Piața ne-a obligat. Avem parcele de 550 de hectare și aștept să apară tractoare și utilaje și mai mari. E binevenit să ai utilaje ce asigură o productivitate cât mai crescută. La început consumam 127 de litri de motorină la hectar, iar acum consumăm 70 și ceva de litri, maximum 80 de litri pe hectar.

Consumul redus de motorină este unul dintre plusurile tractoarelor Fendt.

Nu am experiență cu alte tractoare, alte mărci, dar știu că au un consum mai mic. De-a lungul anilor, mulți vecini au venit să se uite, să vadă ce tractoare sunt astea.

Primul nostru tractor a fost Fendt 822 și a mers din 1997 până în 2005. Am zis să luăm unul de 300 CP, iar acum a ajuns la 500 de cai putere. Dacă recoltăm cu șapte combine 2.000 de hectare (cu grâu, orz și rapiță), pregătim imediat terenul cu Horsch Tiger. Astfel, odată terminat recoltatul, 60 – 70% din suprafață e deja pregătită. Ceea ce este fantastic.

Cu siguranță sunteți un fermier inteligent. Practicați agricultura de precizie? Cum vă adaptați noilor tendințe din agricultură?

Folosim autoghidarea, GPS-ul. Agricultura de precizie este un lucru extraordinar, la orice lucrare. Aș vrea mai mult, să depășim acest stadiu, dar vom vedea ce soluție vom alege. Urmăresc tractoarele, dar trebuie să optăm mai mult pentru digitalizare. Am făcut cartarea cu Institutul Național de Pedologie. Mi-au dat rezultatele și recomandări de feritlizare, dar într-o parcelă sunt porțiuni mai fertile, altele mai sărace. În aceeași parcelă trebuie să aplici într-o parte mai mult, în alta mai puțin. Trebuie să ne schimbăm mașinile pe care le avem cu unele ce oferă posibilitatea folosirii hărților variabile. Suntem deschiși către tehnologie.

Tractor Fendt 1050 Vario Power Plus

Ce caracteristici trebuie să aibă un fermier pentru a răzbi, în cuvinte de actualitate „a fi performant”?

Să se trezească de dimineață, să fie harnic, să studieze și să știe să facă afaceri, adică ce cumpără și cum vinde.

Cum este anul 2020?

În ultimii doi, trei ani nu am mai investit, dar în medie, am investit cam 600.000 de euro anual, din surse proprii. Am achiziționat doar un Joker și o semănătoare Horsch de opt metri. Am văzut că e secetă și m-am abținut o vreme.

Producțiile sunt foarte mici: 1.100 – 1.700 kg grâu. La proumb – 2.100 kg la hectar. Recolta la rapiță a fost neașteptat de bună – 2.000 și ceva de kg. Cred că au fost boabele mai mari, masa hectolitică mai mare. Nu vom realiza venituri mai mari de aproximativ 30%, comparativ cu anii trecuți. 70% sunt pierderi. 2003, 2007 și 2012 au fost ani secetoși, dar nu a fost ca anul acesta, când toate culturile au fost afectate.

Însă am păstrat o rezervă pentru ani ca cel de acum. Mai avem bani în cont și nu avem datorii la furnizori sau la bănci.