Articole, Evenimente

”România este un poligon de testare pentru utilajele Horsch!”

► Afirmă Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România

La începutul lunii septembrie, soții Michael și Cornelia Horsch s-au aflat, pentru câteva zile, în vizită în România, ocazie cu care s-au întâlnit cu mai mulți fermieri români, atât în cadrul evenimentului organizat la sediul MEWI din localitatea constănțeană Kogălniceanu cât și vizitând câteva ferme din județele Brăila, Vaslui și Călărași.

Puțină istorie de familie: crescuți într-o familie de fermieri, frații Michael și Philipp Horsch, împreună cu Cornelia Horsch, soția lui Michael, conduc astăzi afacerea ale cărei baze au fost puse de tatăl lor în urmă cu mai bine de 50 de ani. Elke Horsch, soția lui Philip Horsch, este născută în România, la Reșița, de unde a emigrat în Germania, împreună cu familia, în anii 80.

Pentru Michael Horsch, aceasta a fost a cincea sau a șasea vizită în România, însă Cornelia Horsch a venit, acum, pentru prima dată în țara noastră. Ea a venit în România și pentru că Phillip Horsch și soția lui, Elke, au fost de foarte multe ori aici și tot timpul discuțiile despre România au fost învelite într-o euforie, Elke a expus, de fiecare dată, doar lucruri foarte faine despre România și a fost impresionată de cum a evoluat față de acum mai bine de 30 de ani când ea a plecat în Germania”, ne spune Constantin Curcă, cel care i-a însoțit permanent pe soții Horsch, și va puncta, în rândurile care urmează, câteva din concluziile acestei vizite.

 

Discuții cu fermierii, în câmp. Condiții pentru semănatul direct

Constantin Curcă:S-o luăm de la început: la evenimentul organizat de MEWI la sediul din județul Constanța, au fost câteva discuții cu fermieri. Unul dintre aceștia, Nicolae Șerban, care are 12-13 mii de hectare în județele Vaslui și Bacău, din cauza lipsei de precipitații, a trecut la semănat direct și i-a cerut un sfat lui Michael Horsch. Acesta i-a spus că ar trebui să vadă terenul ca să își facă o idee. Așadar, a doua zi după evenimentul de la sediul MEWI, ne-am întâlnit, dimineața, cu echipa de conducere a Grupului Al Dhara din Insula Mare a Brăilei, am vizitat câmpuri, am discutat idei, investiții, apoi am plecat către ferma Interagroaliment, a lui Nicolae Șerban, parte a grupului Şerban Holding, pentru a vedea, la fața locului, cum arată lucrurile.

De pe câmp, mergând mai departe, am ajuns la un fermier vecin, domnul Emil Enache, care are ferma Enache Morărit și care era cu un alt fermier din zonă, Daniel Platon.

Toată vizita asta în câmp a fost foarte interesantă. S-a discutat despre ce este important la semănatul direct, de unde trebuie pornit, și am reținut câteva linii foarte clare de la care trebuie să începi, altfel nu ai nici o șansă: suprafețe foarte bine nivelate, pentru că ai nevoie de uniformitate, apa trebuie să se afle peste tot la aceeași adâncime, nu să ai apă la 3 cm și la 10 cm, dar și managementul recoltatului și al miriștii, ca să nu oferi posibilitatea apariției și înmulțirii șoarecilor.

În ziua următoare, am vizitat ferma lui Arnaud Charmetant, care administrează aproape 14.000 de hectare în județul Călărași. Acesta conduce o fermă care de zece ani de zile aplică semănatul direct și nu cred că este cineva mai experimentat în România în acest domeniu, așa că aici discuția a fost mai avansată.

 

Ce ”temă” a primit Michael Horsch de la fermierul Nicolae Șerban

Constantin Curcă: ”Domnul Șerban, preocupat de creșterea prețurilor la îngrășăminte, ne-a mai dat o temă: se așteaptă ca Horsch să găsească o soluție inclusiv pentru a introduce în sol gunoi de pasăre peletizat odată cu prelucrarea solului. Fermierul a cerut soluții pentru încorporarea de îngrășăminte peletizate, utilaje ușor de exploatat și de pus în funcțiune, cu efect pozitiv pe termen lung.

A fost un semnal foarte important pe care familia Horsch l-a captat foarte bine pentru viitoarele utilaje care vor fi dezvoltate. Sigur Horsch se va axa, în perioada următoare, și pe sisteme pentru semănat direct pentru covoare vegetale. Asta este tendința actuală.

 

Multe utilaje pentru testat, în România

Întors recent din Germania, de la o sesiune de instruire organizată de Horsch, Constantin Curcă, reprezentantul producătorului german în România, spune că încep deja să vadă rezultate după cea mai recentă vizită a lui Michael Horsch în țara noastră: ”Primim deja multe utilaje pentru testat în România. Au văzut tendința de aici și că fermierii caută soluții, inclusiv fermieri care până acum nu concepeau să nu folosească plugul, acum vor să semene direct, pentru că vor să își asigure în continuare profit în fermă.

Structura terenurilor din România, dar și lipsa precipitațiilor, ne aduc avantajul, față de alte țări, de a testa utilaje care sunt în primele faze de dezvoltare. Testăm foarte mult. România este, la propriu, unul dintre poligoanele de testare ale firmei Horsch în Europa. Avem condiții de teren foarte grele, plus lipsa de precipitații și temperaturile extraordinar de ridicate în timpul verii, care pun presiune pe materialele folosite la fabricarea utilajelor. Dacă prindem o vară cum a fost cea din 2020 și testăm utilaje pe 3.000-4.000 de hectare în România și acestea rezistă, ele vor intra apoi în proces accelerat de finisare și de producție.

Intrăm într-o nouă eră: fermierii vor reduce numărul de utilaje pentru prelucrarea solului și vor opta pentru semănători cu lățimi de lucru din ce în ce mai mari. Dacă ai economisit două, trei treceri pentru prelucrarea solului, poți să-ți permiți să nu mai iei o semănătoare de 6 metri, ci una de 12 metri. Și viteza de însămânțat va fi alta”, explică Constantin Curcă.

 

Horsch readuce pe piață semănătorile Airseeder CO.

Vor fi prezentate la SIMA 2022

Fiind permanent în contact direct cu fermierii, Horsch lucrează continuu la dezvoltarea de utilaje adaptate perfect nevoilor fermierilor și tendințelor pe termen mediu și lung din sectorul agricol. O parte din utilajele noi vor fi expuse anul acesta la SIMA, târgul agricol de la Paris, ce se desfășoară la începutul lunii noiembrie, și mult mai multe utilaje noi vor fi prezentate anul viitor la Hanovra, la Agritechnica 2023.

La SIMA, anul acesta, vor fi prezente câteva utilaje Horsch care au dispărut în ultimii zece ani, de exemplu semănătorile Airseeder CO, care făceau istorie în ferma domnului Dimitrie Muscă și în alte ferme din România acum 25-30 de ani și care au fost readuse la viață în contextul actual, în care se pune tot mai mult accent pe cover crops, se caută semănători care să aibă mai multe bazine și posibilități multiple de încorporare a îngrășămintelor și de însămânțare a unor diferite tipuri de semințe, pentru a crea covoare vegetale și semănători care să lucreze și în condiții extreme. Aceste semănători, cu 3-4 tipuri diferite de compartimente, în care putem să amestecăm până la 4 tipuri diferite de semințe sau de îngrășăminte, au din nou cerere, mai ales în contextul actual, în care culturile verzi pot fi o soluție pentru a reduce costurile de fertilizare.

Ne pregătim cu toții pentru secetă, cu utilaje tot mai grele, dar ne lovim, o dată la câțiva ani, de o toamnă ploioasă, și atunci nu mai suntem pregătiți. Special în acest scop, Horsch readuce semănătorile Airseeder și vine și cu noi utilaje pentru prelucrarea superficială a solului”, spune Constantin Curcă.

Noutățile Horsch vor putea fi văzute la SIMA Paris în perioada 6-10 noiembrie 2022, Pavilionul 5a, standul H066.