Articole

”Te descurci mai bine când ai mai multe tractoare mari!”

► Afirmă Iulian Bucur, fermier din Movila Verde, județul Constanța.

Am stat de vorbă cu Iulian Bucur, proprietar și administrator al fermei Agribucur SRL, din Movila Verde, comuna Independența, județul Constanța, despre cât de importantă este dotarea tehnică a unei ferme și care sunt provocările anului agricol viitor. Iată, mai jos, ce afirmă fermierul dobrogean.

 

Care este istoricul fermei dumneavoastră?

Iulian Bucur:Fac agricultură din 1993. Am început de la 10 ha ale familiei și un tractor românesc de 55 CP, un plug cu 2 trupițe și o semănătoare, toate second-hand, și un disc pe care îl împrumutam de pe la IAS-uri. Acum am ajuns la peste 2.500 de hectare, pe care cultivăm orz, grâu, floarea soarelui, porumb, rapiță și mazăre, pe care o punem pentru înverzire.

 

Cu ce utilaje lucrați în fermă?

Iulian Bucur:De la MEWI, am o combină Fendt 6335, luată din 2017, un tractor Fendt 1050 din vara 2022, un Fendt 1038, luat în 2018 și o mașină de erbicidat autopropulsată Horsch Leeb, luată tot în vara asta. Am mai avut un tractor Fendt 936 Vario, luat în 2012, pe care l-am vândut.

În 2022 am luat utilaje de peste un milion de euro printr-un credit IMM Invest și pe banii firmei. Bani europeni n-am accesat niciodată, trebuia să fac învârteli și n-am vrut, ba era firma prea mare, ba nu mai erau fonduri, m-am lipsit.

Tractoarele Fendt pe care le am acum, cele din seria 1000, sunt impecabile.

La consum, nu stau să văd cât consumă tractorul la fiecare lucrare, fac altfel socotelile: îmi ajunge motorina pe care ne-o dau subvenționată, 78 de litri pe hectar, și fac și transport pe lângă prelucrarea solului, la cărat cerealele din câmp în bază și din bază în port.

Combina Fendt, la fel, merge bine, și cu autopropulsata am lucrat doar 600 de hectare în toamna asta, la rapiță. Am luat-o pentru că am înțeles de la alți colegi fermieri că este cea mai performantă. Faci tratamentele mai repede și m-a convins și faptul că poți face tratamentele și la floarea soarelui când planta e deja mare. Cochetam cu una de la o altă firmă, cam la același preț, dar avea bazinul de apă mai mic. Autopropulsata Horsch are bazinul de 6.000 de litri și lățime de lucru de 36 de metri. În februarie am comandat și mașina de erbicidat Horsch și tractorul Fendt, am dat și un avans, și în august au fost în curtea fermei, chiar am fost surprins.

 

Care vor fi principalele provocări cu care se va confrunta afacerea dumneavoastră în anul următor?

Iulian Bucur: Provocarea cea mai mare este lipsa apei. Nu avem irigații și nu avem cum să irigăm. Suntem în Podișul Dobrogei și suntem și departe de Canalul Dunăre-Marea Neagră. A încercat un coleg din zonă să sape puțuri și nu a găsit apă. Pânza freatică e la adâncime mare și sunt costuri foarte mari, nu cred că merită să faci puțuri.

Anul acesta am avut precipitații, cam 300 de litri pe metru pătrat, dar nu au fost uniforme. Campania de toamnă a mers bine, a plouat la începutul lunii septembrie cam 20 litri pe metru pătrat, am semănat rapița și a plouat iar vreo 15 litri așa că rapița a răsărit destul de binișor, dar îmi fac probleme că nu o să mai fie apă. Grâul a început să răsară neuniform din cauza lipsei apei.

Anul acesta a fost un an bun pentru mine și la prețurile de vânzare care au fost, chiar e OK. Dacă eram puțin mai inspirat să vând cu contracte futures, era și mai bine. Dacă anul trecut orzul a fost 700-800 de lei tona, anul ăsta a fost dublu, a fost și 1.800 de lei tona, dar eu am dat și cu 1.700 de lei tona, o parte chiar cu 1.500 de lei tona, dar oricum e bine. Vând direct la firmele din port, nu mai vreau să am de-a face cu firmele autohtone. Așa știu că maxim a doua zi am banii în cont.

Anul viitor va fi un an ”cu cântec”, pentru că acum înființăm culturile pe bani mulți, motorina e mai scumpă, îngrășămintele, utilajele, toate s-au scumpit. Să vedem ce prețuri vom avea, că e o tendință de scădere a prețurilor, pentru că sunt stocuri multe. Încă nu am făcut socoteala cât mă costă acum înființarea unui hectar cu culturi, dar toate prețurile au crescut: motorina era 5-6 lei, acum e 8 lei. Sămânța de orz am luat-o cu 1,5 lei/kg anul trecut, anul acesta mi-am produs-o eu. Sămânță de grâu am luat, anul trecut, tot cu 1,5 lei/kg, anul acesta am luat cu 2,5 lei/kg. Îngrășămintele de toamnă s-au scumpit de la 3.100-3.200 de lei tona la 5.000 de lei tona. Ureea a fost puțin mai ieftină, dar de la alt producător, am rezervat o cantitate pe care trebuie să o achit cu 4.800 de lei plus TVA.

Provocare este și războiul din Ucraina, a influențat mult situația fermierilor, pentru că Portul Constanța este încă plin cu marfă din Ucraina.

Veți face ceva diferit anul viitor ca răspuns la aceste provocări?

Iulian Bucur: O să încerc să nu mai ar, o să scarific, ca să nu scoatem apa din sol. La celelalte probleme nu prea mai sunt soluții, decât să mai negociezi ce achiziționezi. Totul depinde de apă. Dacă am avea apă, ar fi producție mai bună și ar fi bani pentru cheltuieli mai mari.

La dotare tehnică stau foarte bine. Te descurci mai bine când ai mai multe tractoare mari, se strică mai rar. Una e să lucrezi 1.000 de ore pe an cu un tractor și alta e să faci doar 700 de ore. Am patru tractoare mari, de peste 400 CP, și la toate am GPS. Am zis să câștig timp la lucrări. Toate utilajele pe care le am sunt de maximum zece ani. Șenilatele nu sunt pentru mine, pentru că am ferma lângă șosea.

Am și 5.000 metri pătrați cu spații pentru depozitare acoperite, făcute pe banii mei, chiar acum am închis un credit făcut în 2020, când era ieftinătate, când era motorina 3 lei litrul. Anul 2020 a fost anul de construit. Am luat creditul în februarie și apoi a venit panedmia și n-am mai avut ce să fac, am construit. Cred că a fost cea mai bună treabă pe care am putut să o fac, inspirație se cheamă asta. Acum s-au scumpit materialele de construcții de numa-numa.

 

Cât de importante sunt piesele de schimb și întreținerea mașinilor și utilajelor din fermă?

Iulian Bucur: Noi nu mai facem mare lucru în fermă la utilajele cu motor pe care le avem. Când se face numărul de ore, sunăm și vine service-ul. Norocul nostru e că șeful de service de la MEWI din zona noastră este un băiat tânăr și priceput și prompt. El știe și vine cu totul, de la filtru până la ultima șaibă. Chiar dacă par costurile mari, la câtă treabă faci cu tractorul, n-ai cum să faci altfel.

E multă tehnologie. Pentru mașina autopropulsată, au venit doi oameni de la Horsch o zi întreagă ca să o pună în funcțiune și au mai stat o jumătate de zi și când am bagat-o în câmp. Acum am noroc că am oameni pricepuți și sunt și tineri. Suntem cu toții 15 angajați, din care 8 mecanici, care lucrează pe tractoare, combine și încărcătoarele frontale. Dar peste câțiva ani, cu cine o să îi înlocuim? Și forța de muncă calificată e o provocare pentru noi, fermierii.