Articole

RAUCH AERO GT 60.1 – Un distribuitor de îngrăşăminte unic: ECONOMIE, PRECIZIE, EFICIENŢĂ

Ştiţi deja, mai bine decât oricând, cât de important este să aplicaţi cantitatea optimă de îngrăşăminte, cu precizie maximă, şi, în acelaşi timp, să faceţi economii. Vă spunem de ce este Rauch Aero GT 60.1 un utilaj unic pe piaţa distribuitoarelor de îngrăşăminte solide şi cum vă ajută în acest scop.

Toni Darvas (brand manager Rauch) și Florin Lazăr (manager transport MEWI), la livrarea unui AERO GT 60.1, în toamna lui 2021

De altfel, trebuie să știți că trei unităţi din versiunea nouă a lui Rauch Aero GT lucrează deja într-o fermă din sudul ţării care exploatează 13.000 ha cultură mare, din care 2.000 ha în sistem ecologic. Au început, ”de probă” cu unul, în 2020. Convinși de calitățile deosebite ale acestuia, pe care le veți vedea mai jos, au mai achiziționat două, iar un al patrulea este așteptat pentru primăvara lui 2023.

Întregul text care urmează îi aparține colegului nostru Toni Darvas, brand manager RAUCH, care explică în detaliu caracteristicile, avantajele și punctele forte ale distribuitorului de îngrășăminte solide pe lăncii Rauch Aero GT 60.1:

 

Avantajele utilizării distribuitorului de îngrășăminte solide cu lăncii

1. ECONOMIE

Cu Rauch Aero GT 60.1 puteţi folosi un îngrăşământ de substanţă activă bună, dar cu granulaţie de calitate mai slabă, care poate fi mai mult praf şi care de obicei este mult mai ieftin, ceea ce înseamnă că economisiţi foarte mulţi bani.

2. PRECIZIE

Lucrând pe lăncii, cu o distanţă între sol şi lănciile utilajului între 0,5 m şi 1,2 m, devierea este nesemnificativă chiar şi în condiţii de vânt de intensitate mare. Utilajele clasice de distribuit îngrăşăminte solide au lăţimi de lucru şi mai mari, dar nu au o asemenea precizie, devierea materialului distribuit fiind mare chiar şi la vânt de 10 km pe oră.

3. EFICIENŢĂ

Cu Rauch Aero GT 60.1, având o lăţime de lucru de 36 de metri, puteţi să fertilizaţi între 350-400 hectare pe zi. În cazul ureei, puteţi aplica 320 kg/ha, cu o viteză de 15 km/oră. Există posibilitatea să aplicaţi până la 500 kg de îngrăşăminte pe hectar, dar viteza de lucru trebuie redusă la 11 km/oră.

Datele tehnice ale lui Rauch Aero GT 60.1 le puteți vedea aici .

 

Acoperire dublă şi distribuire diferenţiată în aceeaşi trecere

Utilajul funcţionează cu antrenare mecanică de la cadranul tractorului. Poate fi comandat prin intermediul ISOBUS sau cu monitoarele proprii de la Rauch, de asemenea compatibile ISOBUS, şi antenă GPS.

Pentru varianta cu lăţime de lucru de 36 m a lui Rauch Aero GT 60.1, există 6 dozatoare de îngrăşăminte separate, câte un dozator pentru fiecare şase metri, ceea ce permite distribuirea unor cantitităţi diferite în aceeaşi trecere, în cazul în care folosiţi hărţi şi aplicaţii de smart farming şi agricultură de precizie.

În total sunt 30 de duze, la distanţă de 1,2 m, iar utilajul este conceput cu acoperire dublă, ceea ce înseamnă că fiecare duză acoperă în proporţie de 50% suprafaţa duzelor învecinate, deci distribuirea îngrăşămâmtului se face pe 2,4 m la fiecare duză. Astfel, se poate aplica o cantitate mai mare de îngrăşământ dintr-o singură trecere.

Bara de distribuţie are 6 secţiuni diferite, pentru fiecare unitate de dozare. Secţiunile pot fi închise manual din monitorul utilajului sau în mod automat, prin GPS (cu Section Control). Opţional, pentru segmentele exterioare poate fi comandat un sistem de protecţie antilovire, mai precis, un sistem de arc ce permite braţului exterior să se dea peste cap dacă atinge un obstacol după care să revină pe poziţie după depăşirea obstacolului.

Sistemul pendular de control al lănciilor este similar cu cel al maşinilor de erbicidat autopropulsate. Opţional, un sistem cu doi senzori de ultrasunet permite menţinerea distanţei constante faţă de sol, indiferent de denivelările terenului.

Calibrarea se face foarte rapid, pe dozatorul numărul 3 care este primul dozator de pe partea stângă în spatele tractorului. Pentru calibrarea nu este nevoie de nici o unealtă specială, este necesară doar o tăviţă pentru cântărirea îngrăşământului.

 

Îmbunătăţiri faţă de modelul vechi

”Rauch Aero GT 60.1 există pe piaţă de 20 de ani. Însă îmbunătăţirile ce i-au fost aduse de producătorul german în 2020 l-au transformat într-un utilaj aproape nou, cu performanţe mult mai bune şi mentenanţă facilă.

Noua versiune are două suflante a căror capacitate de distribuţie este cu 25% mai mare decât la modelul vechi.

De asemenea, a fost mărit şi diametrul tubulaturii care duce spre lăncii şi toate componentele din inox au fost schimbate cu un plastic special, de duritate foarte mare, care rezistă foarte bine la uzura produsă de contactul cu îngrăşămintele chimice. În plus, faţă de modelul vechi, unde era necesară schimbarea întregului bloc, la noul model fiecare tub de plastic poate fi schimbat separat, deci mentenanţa este mai eficientă şi mai puţin costisitoare.

Sistemul opţional Free-Lane este recomandat dacă folosiţi cărări tehnologice şi permite ca îngrăşământul să nu fie distribuit pe urma roţilor. Conform calculelor producătorului, puteţi economisi astfel până la 5% din îngrăşământul aplicat pe hectar.

Suspensia utilajului este hidropneumatică, oferind stabilitate foarte mare atât în lucru pe terenuri denivelate, cât şi la transportul pe soşea.

Fermele din România care lucrează cu Rauch Aero GT au peste 1.000 de ha, dar s-au arătat interesaţi de utilaj şi fermieri care exploatează în jur de 400-500 ha. Noile modele îmbunătăţite ale Rauch Aero GT pot fi achiziţionate şi prin sistem buy-back şi avem deja clienţi care vor să îşi înlocuiască vechile modele cu versiunea nouă, mult mai performantă. Deşi toţi producătorii de utilaje întâmpină dificultăţi în prezent, utilajele noi pot fi livrate în 6-8 luni de la comandă.

 

O variantă purtată, de capacitate mai mică şi mai ieftină

O variantă purtată a distribuitorului de îngrăşăminte solide Rauch Aero GT, cu capacitate, dar şi preţ la jumătate faţă de varianta tractată, însă mod de lucru identic, va fi disponibilă pentru fermierii din România de anul viitor. Deocamdată, sunt doar 30 de unităţi testate în Germania. Utilajul a fost prezentat în 2019 la Agritechinca, la Hanovra, şi a atras un interes foarte mare din partea clienţilor.

Toate utilajele Rauch, companie care a aniversat, anul trecut, 100 de ani de existență, sunt produse în fabrica din Germania.