Articole

Agricultura regenerativă – viitorul este deja la Valea Argovei

Colegii noștri de la MEWI Drajna și Constantin Curcă, reprezentantul Horsch pentru România, ne-au vorbit cu multă încântare despre seminariile la care au luat parte în ferma Agro Fond Invest, în comuna Valea Argovei, județul Călărași, punctând, de fiecare dată, admirația pentru familia Gheorghe, Ionel (tatăl) și Doru (fiul) și lucrurile excepționale pe care le fac pe pământurile pe care le lucrează.

În lunile mai-iunie, aproximativ 500 de fermieri din toată țara au trecut prin ferma lor, în cadrul unei serii de întâlniri, organizate de Alcedo, în colaborare cu MEWI și cu participarea reprezentanților Horsch. Scopul acestor evenimente a fost acela de a le arăta și altor agricultori ce tehnologii utilizează și, mai ales să discute despre agricultura conservativă, regenerativă sau durabilă (se poate denumi în oricare din acestea trei) și de avantajele sale.

Cei prezenți au putut vedea de aproape, în cadrul acestor întâlniri, semănătoarea Horsch Focus 6 MT cu Maestro 8 RV și cu bara de păioase, discul scurt Horsch Joker 8 RT, cultivatorul Horsch Tiger 3 MT și tocătoarea Horsch Cultro, ale căror caracteristici au fost prezentate în timpul evenimentului.

 

Punctul de vedere al proprietarului

Doru Gheorghe, fermă 600 ha în Valea Argovei, jud. Călărași

Sunt câteva elemente de bază. În primul rând ar trebui să se renunțe la arătură, ca să nu mai distrugem microorganismele din sol și să îi redăm solului calitățile sale naturale. Cel mai bun exemplu ar fi pământul de pădure. În timpul întâlnirilor am și făcut o astfel de comparație, între o cutie de pământ luat din pădure și una cu pământ luat din câmp. Pământul din pădure este aerat, bogat în diferite substanțe, plin de rădăcini și are capacitatea să preia o cantitate mult mai mare de apă, pe când la pământul din câmp, luat dintr-o solă unde a fost arat, discuit etc, se observă procesul de deșertificare. Nu mai are viață sau capacitatea să mențină apă mai mult timp.

Fertilizarea localizată la semănat este la fel de importantă. Noi în fermă lucrăm cu Horsch Focus, pe două niveluri, sub și lângă sămânță. În felul acesta se reduce cantitatea de îngrășăminte aplicată și, totodată, facem economie.

Se reduce și cantitatea de combustibil folosită la hectar, pentru că realizăm mai puține lucrări. Noi, de exemplu, facem un simplu dezmiriștit și semănat direct, ceea ce înseamnă 25, maximum 30 de litri pentru înființarea unei culturi.

Lucrăm astfel de aproximativ șase ani, dar am trecut printr-o perioadă de tranziție, în care am redus numărul de lucrări, iar apoi, după ce am achiziționat semănătoarea Horsch Focus, am putut începe să semănăm direct.

În cadrul evenimentului am discutat și despre tehnologia de cultivare, la grâu, la rapiță, la porumb. Noi lucrăm cu densități foarte reduse, normă mică de semănat, spre exemplu, anul trecut am semănat între 100 și 130 kg grâu/ha.

Pe lângă economiile de combustibil, semințe și îngrășăminte, putem vorbi și de o reducere a numărului de angajați. Una dintre problemele cu care ne-am confruntat înainte a fost găsirea forței de muncă. În prezent lucrăm 600 de hectare cu doar doi mecanizatori.

Nu în ultimul rând, este foarte importantă introducerea covoarelor vegetale, care necesită cunoștințe destul de aprofundate și practic reprezintă ultimul pas, pentru că este destul de delicat de implementat. Mai exact, imediat după recoltat, fie in momentul în care am făcut dezmiriștitul superficial, fie imediat după, în funcție de utilajele pe care le are fiecare, se seamănă un covor vegetal, dintr-un mix de mai multe plante, cu scopul de a ține terenul protejat, rădăcinile plantelor afânează și decompactează solul, ca să se poată semăna direct după aceea. Peste iarnă la fel, terenul rămâne acoperit, iar în primăvară se seamănă direct.

Lăsăm covorul vegetal să crească până la un anumit nivel, după care îl distrugem cu ajutorul Glifosatului, pe care deocamdată îl mai putem folosi. Când nu vom mai putea să îl folosim, ne putem îndrepta spre tehnici de distrugere mecanică a covorului vegetal, cu ajutorul utilajelor precum Horsch Cultro, pe care l-am putut vedea în timpul prezentărilor.

Pe lângă toate celelalte avantaje, acest mod de lucru ne ajută să păstrăm cât mai mult apa în sol, aceasta fiind cea mai mare problemă pe care am avut-o în ultimii ani.  Cu cât reușim să păstrăm mai mult apa în sol și să ne folosim de fiecare litru de apă, cu atât putem merge mai departe. Cu toate că acum plouă de câteva săptămâni, încă nu am uitat seceta de anul trecut.

 

Punctul de vedere al specialistului

Ciprian Ion, responsabil Horsch în România

Agricultura durabilă reprezintă, printre altele, renunțarea la arătură și reducerea numărului de lucrări. După arătură, în sistemul clasic de lucru, urmează discuit și una sau două treceri cu combinatorul, iar în primăvară, semănatul.

Modul de lucru prezentat la eveniment a fost:

  • realizarea unei operațiuni de dezmiriștire în spatele combinei sau în maximum trei zile de la recoltat (cu ajutorul unui disc scurt Horsch Joker de 8 metri, cu un tocător de resturi vegetale în față),
  • ierbicidare (cu glifosat, atâta timp cât mai este posibil),
  • iar mai apoi semănatul (Cu semănătoarea Horsch Focus).

Semănătoarea Horsch Focus face mai multe lucrări dintr-o singură trecere și poate să aplice îngrășământ localizat. Face o prelucrare de până la 25 de centimetri – sunt disponibile trei tipuri de cuțite, mai înguste, care mobilizează o cantitate mai mică de pământ sau care doar fac un șanț de aerisire și plasează îngrășământ. Dacă avem resturi vegetale destul de voluminoase la suprafață, ghearele se pot înlocui cu un disc de fertilizare, de diametru mare, care permite tăierea covorului vegetal.

Îngrășământul poate fi aplicat în trei locații diferite, la alegerea clientului, în funcție de cultura premergătoare, de ce cultură urmează să fie înființată, de condițiile de lucru etc. De asemenea, semănătoarea are până la trei bazine – microgranulator, bazinul principal și bazinul secundar – astfel încât se poate aplica un starter și două tipuri de îngrășământ.

Exemplul clar în ceea ce privește o parte din avantajele acestui mod de lucru ne-a fost oferit de dl Ionel Gheorghe (tatăl lui Doru Gheorghe): acum șapte ani, când au făcut primii pași înspre o agricultură sustenabilă, aveau în fermă șapte operatori, iar pentru înființarea unei culturi de toamnă foloseau în jur de 70, 80 de litri de combustibil la hectar. Acum lucrează cu doi operatori, iar combustibilul consumat este de sub 30 de litri la hectar.

Tocătoarea Horsch Cultro, prezentată în timpul evenimentului, este un utilaj pentru dezmiriștit sau distrugerea covorului vegetal. Este un utilaj de viteză, cu care se poate lucra între 15 și 20 de km/h, cu o lțime de 12 metri și un consum de aproximativ 2 litri /ha. Un consum extraordinar de mic, iar grație caracteristicilor sale, utilajul poate lucra după trei combine în aceeași solă. Realizează ruperea capilarității și pune pierderile de la combină în contact cu solul, la suprafață.

Gama Profi Bio din portofoliul Horsch se adaptează perfect acestui mod de lucru. Printre utilajele din această categorie se numără și Horsch Finer, care poate înlocui glifosatul prin combaterea mecanică a buruienilor. Este un utilaj cu cuțite, care lucrează superficial solul, despre care am mai vorbit și cu alte ocazii. Aflați mai multe aici.