Articole

Demo Horsch: Utilaje pentru o agricultură eficientă și sănătoasă

Demonstrațiile Horsch programate pentru primavara acestui an continuă. Printre vedetele sezonului, prezente în câmp, s-au numărat noile modele de semănători Maestro, despre care am scris aici, echipate cu noile sisteme de dozare (cu vacuum și suprapresiune), utilaje de prelucrare a solului destinate agriculturii hibride și ecologice, dar și mașinile și aparatele de erbicidat.

Ultimele acțiuni, realizate de colegii noștri din partea de sud a țării, adică din filialele de la Drajna, Stoenești și Ișalnița, au impresionat de fiecare dată fermierii. Iar faptul că primăvara a fost capricioasă în multe zone ale țării nu a făcut decât să confirme că produsele gândite și dezvoltate de producătorul german sunt construite pentru orice condiții de lucru.

Concluzii la demonstrațiile cu semănătorile Horsch Maestro:

Precizie și eficiență, în orice condiții de lucru

Horsch Maestro

Semănătorile Horsch Maestro din noile serii V și X , cu sisteme de dozare complet noi, au parcurs până acum sute de kilometri între fermele în care au fost așteptate, și aproape la fel de multe hectare în lucru, pe câmp.

Demonstrațiile din această primăvară s-au desfășurat în condiții puțin atipice. În partea de sud-est a țării, Constanța, Tulcea, s-a semănat foarte devreme, pe când în nordul Moldovei și în vestul țării, din cauza precipitațiilor abundente, încă se mai desfășoară operațiunea de semănat.

Am avut demonstrații cu cele două noi modele de semănători Maestro: Maestro V, cu noul sistem de dozare cu vacuum și Maestro X, cu noul sistem de dozare cu suprapresiune. Ambele sisteme s-au comportat exemplar, conform așteptărilor noastre și am primit feedback-uri foarte pozitive”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Noile semănători au reușit să impresioneze prin viteza mare de lucru și gradul înalt de precizie.

Am semănat cu un tractor de 350 CP, cu roți mari și trebuie să recunosc că am avut emoții în ceea ce privește răsărirea. Răsărirea a fost, însă, excelentă. Nu există nicio diferență între rândurile care au fost sub roți și celelalte. Urmăresc cultura cu interes, pentru a vedea exact gradul de eficiență și precizie ale semănătorii.

Clientul a fost foarte surprins și mulțumit că a putut semăna cu o viteză de 17 km/h, ceea ce nu mai văzuse până atunci. A semănat cu microgranule, iar rezultatele au fost excelente, semănătoarea s-a comportat exemplar, iar precizia a fost foarte bună. Cu toate că semănatul s-a efectuat în condiții de umiditate, semănătoarea nu s-a încărcat, totul s-a desfășurat perfect”, precizează Daniel Avram, reprezentant MEWI Stoenești.

Produsele din gama Profi Bio, soluția ideală pentru provocările recente

În seria de demonstrații au putut fi văzute la lucru și tocătoarea Horsch Cultro și combinatorul de primăvară Horsch Finer, utilaje din gama Profi Bio. Acestea sunt special dezvoltate de Horsch pentru combaterea mecanică a buruienilor sau pentru prelucrarea mecanică a culturilor. Având lățimi mari de lucru, sunt potrivite inclusiv pentru suprafețe mari de teren, deci se adresează și marilor fermieri.

Produsele din această gamă sunt gândite pentru a proteja solul și a răspunde, în același timp, ultimelor provocări din agricultură. O altă dovadă că Horsch este în permanență cu un pas înainte, investind constant în inovații și în „agricultura viitorului”.

Direcția guvernelor și a factorilor de decizie înspre măsuri de protejare a mediului poate fi deja observată de câțiva ani. Pactul verde european, planul pentru reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului, adoptat de curând de Comisia Europeană, stabilește noi reglementări, aflate de multă vreme în discuție, care se vor aplica treptat în toate țările.

Creșterea animalelor și agricultura poluează foarte mult, pentru că nu se poate altfel, însă s-a constatat că aici se și poate interveni cel mai mult, prin implementarea unor politici, prin asimilarea și depozitarea dioxidului de carbon în sol.

Se dorește reducerea consumului de produse chimice la hectar, sunt niște scopuri bine definite, care trebuie luate în seamă. Unul dintre acestea este de a depozita cât mai mult dioxid de carbon la unitatea de suprafață, prin intermediul unor culturi sau lucrări realizate. Astfel, vor fi anumite proceduri care vor fi subvenționate, lucrări care protejează flora și fauna solului, care vor duce la creșterea valorii sau a cuantumului de subvenții pe care le va primi fiecare exploatație agricolă.

Toată lumea vorbește despre aceste politici noi, toată lumea încearcă să se pregătească. Horsch, producător de tehnică agricolă, caută cele mai eficiente metode pentru a veni în ajutorul fermierilor. Vrem să venim în sprijinul lor pentru a depăși cu bine și această nouă provocare”, afirmă Constantin Curcă.

 

Atât Horsch Cultro (despre care am mai scris aici), cât și Horsch Finer, au fost extrem de apreciate pentru eficiența lor. Dacă primul dintre ele a putut fi văzut în demonstrații în multe ferme din țară, în această primăvară, călătoria celui de-al doilea s-a încheiat destul de brusc, în prima fermă în care a ajuns, în județul Dolj.

Horsch Finer este un combinator de primăvară, un utilaj de pregătire a terenului primăvara, înainte de semănat, care lipsea până de curând din portofoliul companiei germane. Este un utilaj purtat, disponibil la lățimi de cinci, șase și șapte metri, cu patru rânduri de gheare, diferiți tăvălugi, greble și sisteme de nivelare, care face față condițiilor grele de lucru, la un raport excelent calitate/preț, după cum ne spun reprezentanții Horsch.

Utilajul de demo a și rămas în prima fermă. Cu toate că fermierul respectiv mai deține alte trei combinatoare de primăvară, a vrut neapărat să îl păstreze. A întâlnit niște condiții de lucru deosebit de dificile, generate de excesul de umiditate de peste iarnă și de structura locală a solului. Este vorba de un teren care are nevoie de un utilaj mai puternic pentru a putea fi dislocat și pregătit pentru însămânțare”, spune Constantin Curcă.

Despre această demonstrație, colegul nostru Alexandru Găvănescu, reprezentant vânzări, completează:

Horsch Finer 7 SL este un utilaj purtat, cu o lățime de lucru de 7 m, cu 4 rânduri de gheare, adică 45 bucăți în total, urmat de un tăvălug flexibil care asigură portanță dar și compactarea terenului urmat de greble de acoperire pentru o bună nivelare a terenului.

Utilajul a lucrat împreună cu un Fendt 939, deținut de client, care i-a venit mănușă. Am început să lucrăm într-un teren arat, cu exces de umiditate, scarificat, dar și într-un teren cu o cultură de rapiță ”nereușită”, pe care clientul a încercat cu alte echipamente să o distrugă pentru a pregăti terenul de semănat. Horsch Finer 7 SL a reușit cu succes să pregătească terenul și în aceste condiții, lucru datorat dispunerii ghearelor pe cadru, distanței mari pe un rând (62 cm) și suprapunerii acestora de 16 cm, fiind ajutat si de înălțimea cadrului, care ajunge la 60 cm. De menționat este că poate să lucreze până la maxim 15 cm adâncime (reglabilă hidraulic), mărime suficientă încât să asigure necesitățile oricărui fermier. Așadar, acest utilaj este unul care poate să lucreze în teren curat, fără resturi vegetale, are capacitatea să distrugă o cultură verde, o cultura nereușită care are înălțimi chiar și de peste 1 metru.

Datorită acestui lucru, nu am mai “putut” continua demonstrația și la alți clienți, fiindcă decizia de a fi achiziționat a venit după numai câteva ore de lucru.

Momentan sunt în desfășurare alte demonstrații, în centrul Românei, iar până la sfârșitul lunii iunie Horsch are în program demonstrații cu mașinile și utilajele de erbicidat din portofoliu. Marile plusuri ale acestora, care se remarcă în practică, pe teren, sunt: sistemul automat de comandă și control al rampei, BoomControl, bazinele de mare capacitate, garda la sol de până la 2 m și ecartamentul variabil. Despre cele din Dobrogea, citiți aici.

 

Pentru a le vedea în direct, la lucru, contactați reprezentantul MEWI din zona dv.