Articole

Alina Istrate: În agricultură trebuie să fii realist

”Avem nevoie să facem toate lucrările la timp și de calitate, nu doar să le facem”, afirmă Alina Istrate, administrator al fermei Anabia Internațional din Ilfov.

Alina și Mihai Istrate administrează trei ferme vegetale ce însumează 1.000 de hectare, situate în județul Ilfov. În proprietate au două ferme, una de 560 de hectare și cealaltă de 150 de hectare, pe care cultivă grâu, rapiță, mazăre, floarea soarelui și porumb.

Ultimii ani au fost extrem de secetoși. În 2020, au recoltat doar 1,9 tone de grâu pe hectar. Anul 2021 a fost mai bun, dar 2022 a fost un an dezastruos pentru culturile de primăvară, așa că anul acesta mai au doar 88 de hectare cu porumb, au crescut suprafața cu culturi de toamnă și, pentru a conserva apa din sol, pe circa 400 de hectare cultivate cu grâu și cu rapiță au renunțat la arat.

Alina Istrate, administrator ferma Anabia Internațional: ”Înainte, aram la toate culturile de toamnă. Anul acesta, am făcut doar o trecere minimă cu cultivatorul Horsch Tiger pentru cultura de grâu, iar pentru cultura de rapiță am făcut o dezmiriștire cu Horsch Joker, pentru nivelarea solului, încorporarea resturilor vegetale și mai apoi am intrat la semănat.

In conditiile acestui an, cu deficit de apă în toamnă, pe parcelele unde am făcut lucrări minime, rapița a răsărit mult mai uniform decât pe parcelele unde terenul a fost pregătit convențional și am semănat în pământ uscat.”

La ambele culturi, grâu și rapiță, a fost realizată o prelucrare superficială a solului cu Horsch Joker 8 RT, imediat după recoltat, pentru închiderea capilarităților și conservarea apei în sol.

 

Înființarea culturii de rapiță

Semănatul rapiței a fost încheiat pe 30 august 2022. Cultura premergătoare a fost grâu. Precipitațiile de la înființarea culturii până la finalul lunii martie – când au fost realizate fotografiile, au fost de 190 l/mp și au fost administrate 150 kg/ha îngrășăminte complexe DAP 18-46-0, în profunzime, la 18 cm, cu semănătoarea Horsch Focus 6.35 TD.

 

Înființarea culturii de grâu

Cultura premergătoare a fost floarea soarelui. Precipitațiile de la înființarea culturii până la finalul lunii martie – când au fost realizate fotografiile, au fost de 190 l/mp și au fost administrate 150 kg/ha îngrășăminte complexe DAP 18-46-0, amplasate lângă sămânță, tot cu semănătoarea Horsch Focus 6.35 TD.

 

Au investit în utilaje performante

Soții Istrate și-au înființat prima firmă cu profil agricol în 2009, când făceau deja agricultură de vreo doi ani. Cu MEWI au început să colaboreze în urmă cu zece ani și au o relație de ”încredere totală”, afirmă Alina Istrate. Au cumpărat, la început, o combină și un tractor second-hand, de la firma Schroeder din Germania – firma mamă a MEWI, apoi, pe măsură ce ferma lor a crescut financiar, au cumpărat utilaje noi, în leasing, ceea ce i-a ajutat să crească de la an la an.

În prezent, întreaga tehnologie de prelucrare a solului și semănatul culturilor păioase și prășitoare sunt realizate exclusiv cu utilaje Horsch. În 2016, au achiziționat și un tractor Fendt 828 de 280 CP, iar din ianuarie 2022 au și un Fendt 1050 ProfiPlus, de 517 CP, achiziționat împreună cu semănătoarea Horsch Focus 6.35 TD.

Două motive bune care fac rentabilă investiția în utilaje de capacitate mare pentru o fermă de dimensiune medie: mai puțini angajați și performanțele utilajelor.

Nu este suficient să investești în utilaje performante dacă îți lipsește factorul uman și anume operatorul. Atuul nostru este că soțul meu este pasionat de tehnica agricolă și de utilaje și el este cel care lucrează pe aceste mașini. Ne împărțim sarcinile și, din cauza lipsei personalului calificat, am ajuns să apreciem și mai mult performanța utilajelor complexe și de mare capacitate, pentru că e clar că dacă ai un utilaj mare cu care să lucrezi toată suprafața, ai nevoie de un singur operator. Noi lucrăm, în total, în jur de o mie de hectare și avem nevoie să facem toate lucrările la timp și de calitate”, spune Alina Istrate.

Cu utilajele pe care le au, reușesc să lucreze toată suprafața de 1.000 de hectare cu doar trei persoane. Alina Istrate recunoaște că ajută și ea câteodată, dacă e nevoie să conducă o remorcă și știe chiar să seteze GPS-ul tractoarelor și să calibreze semănătorile.

Cea mai mare problemă în acest moment?

Alina Istrate: ”Cea mai mare problemă mi se pare că sunt prețurile. În anii precedenți, păstram o parte din cereale, în special grâu, în magazie, și vindeam prin ianuarie, pentru că, în principiu, prețul mai creștea peste iarnă. Anul acesta, grâul l-am vândut din câmp cu 1,65 lei kilogramul, iar ce am vândut din magazie am dat cu 1,5 lei kilogramul și asta pentru că am vândut devreme. Acum prețurile sunt și mai mici. Ce putem noi face este să încercăm să avem producții constante, ca să avem mai multă stabilitate, de aceea am și pus mai mult culturi de toamnă anul acesta și lucrăm cu utilaje performante.