Articole

Primul tractor Fendt ce funcționează cu hidrogen

► prezentat la Summitul german al Hidrogenului.

Ministerul de stat bavarez pentru afaceri economice, dezvoltare regională și energie a găzduit, în data de 27 februarie, Summitul Hidrogenului (întâlnirea politică de la cel mai înalt nivel unde s-a discutat despre hidrogen ca variantă alternativă a combustibilului diesel). În cadrul acestuia, Fendt a prezentat pentru prima dată prototipul unui tractor ce utilizează hidrogen ca variantă alternativă la combustibilul clasic.

Agricultura și silvicultura sunt elemente esențiale pentru tranziția energetică. Acest aspect se aplică atât producției și consumului de energie în fermă, cât și mașinilor agricole. Pornind de la tema ”Oportunități și posibilități pentru agricultură și silvicultură” la summitul care a avut loc la Straubing, au fost discutate aspecte legate de potențialul tehnologic și utilizarea practică a hidrogenului în agricultură și silvicultură. Cei prezenți au provenit din mediul științific, asociații, și organizații politice.

În opinia mea, hidrogenul este o soluție importantă la problemele din agricultură și silvicultură. Aceste două industrii pot genera o cantitate mare de energie care poate fi folosită pentru a produce H2. Centralele Agri-PV sau energia eoliană genereză electricitate pentru terenurilor agricole și forestiere și sunt folosite pentru a produce hidrogen. Centralele de biogaz (amestec de gaze precum metan, hidrogen, dioxid de carbon etc.) sau deșeuri lemnoase pot de asemenea produce hidrogen.”, afirmă Hubert Aiwagner, ministrul de stat bavarez pentru afaceri economice, dezvoltări regionale și energie. ”Desigur, cea mai mare reușită este atunci când fermierii însăși folosesc hidrogen pentru propriile tractoare și mașini agricole. Am speranța că Fendt va continua să dezvolte acest prototip, deoarece avem nevoie de astfel de lucruri.

Împreună cu partenerii săi, Fendt participă la proiectul H2Agrar ce are loc în Saxonia Inferioară, Germania, cu scopul de a crea o infrastructură care permite utilizarea hidrogenului drept combustibil în agricultură. În cadrul proiectului vor fi utilizate pentru prima dată în ferme, în mod constant prototipuri de tractoare cu motor ce utilizează hidrogen. În acest scop, Fendt va livra primele două prototipuri din generația I la Haren, districtul Emsland, Saxonia Inferioară, în aprilie 2023.

Scopul proiectului este de a cerceta și de a dezvolta o infrastructură care permite utilizarea hidrogenului sub formă de combustibil în agricultură, într-o anumită zonă-țintă din regiunea Emsland. În 2022 proiectul a câștigat premiul DLG Agrifuture Concept. (distincție ce recunoaște o viziune asupra viitorului care nu a ajuns încă la stadiul de maturitate pe piață)

 

Producție sustenabilă a hranei cu ajutorul hidrogenului

Unul dintre obiectivele proiectului de cercetare este acela de a determina gradul de utilizare al hidrogenului drept combustibil pentru echipamentele agricole. În acest sens, Fendt creează un prototip de tractor ce utilizează drept combustibil hidrogenul, având pile de combustie.

Acestea vor fi folosite în condiții reale, în două ferme agricole de testare din zona orașului Haren pe toată perioada proiectului, timp în care va fi determinat consumul de hidrogen al tractoarelor. În același timp, vor fi cercetate cerințele tehnice necesare pentru o infrastructură potrivită pentru utilizarea hidrogenului drept combustibil în agricultură. Rezultatele vor sta la baza următoarelor cercetări pentru a reduce emisiile de CO2 produse de mașinile agricole.

 

Impresii de la Summitul Hidrogenului

Despre proiectul H2Agrar

Prin proiectele H2Agrar și Green H2 Hub (Haren), landul Saxonia Inferioară finanțează dezvoltarea unei infrastructuri potrivită pentru utilizarea hidrogenului drept combustibil în agricultură în regiunea Emsland.

Hidrogenul este obținut cu ajutorul energiei verzi produsă în parcul eolian al unui locuitor din zonă, și va fi folosit, în principal, în sectorul mobilității și în cel agricol. În acest scop, se dezvoltă o infrastructură cu propria stație de alimentare pentru combustibil alternativ precum hidrogenul, dar ce vor avea în dotare și stații de încărcare electrică.

AGCO /Fendt colaborează pentru acest proiect cu CEC Haren, Röchling Engineering, Universitatea Tehnică din Braunschweig și cea de Științe Aplicate din Leer.