Articole

„Aproape în fiecare an investim în echipamente agricole noi”

► Interviu cu domnul Dragoș Stan, administratorul Fermei Frumușica (Ialomița)

Anul acesta, fiind an aniversar, ne-am dorit să discutăm cu o parte dintre cei care ne sunt alături de multă vreme. Astfel, am trecut și pragul Fermei Frumușica (Axintele,  jud. Ialomița), unde colegul nostru Costin Mărăcine, manager regional în filiala MEWI de la Drajna, a stat de vorbă cu domnul Dragoș Stan, administratorul firmei și cu domnul Miu Mihai, inginer agronom, despre realizări și tehnologie, despre evoluția afacerii de la începuturile colaborării cu MEWI, până acum.

Din dorința de a investi în modernizare, în curtea Fermei Frumușica au intrat primele tractoare Fendt din acestă zonă a țării. Acesta au fost urmate, în timp, de altele, aceeași marcă ce i-a câștigat încrederea. Tot din dorința de a ține pasul cu vremurile și de a găsi cele mai bune soluții la provocările apărute pe parcurs, în curtea fermei și-au găsit locul mai multe utilaje Horsch (produse tot în Germania, cu binecunoscuta rigoare nemțească). Două mărci ale căror produse „se potrivesc în mod natural unele cu altele”.

Ce răspunde domnul Dragoș Stan la întrebările adresate de Costin Mărăcine… aflați din interviul de mai jos.

 

  • Cum a început colaborarea cu MEWI, care a fost primul produs pe care l-ați cumpărat de la noi?

Primele echipamente agricole de la MEWI sunt luate în anul 2006, cu un proiect implementat prin Programul SAPARD. E vorba de două tractoare Fendt 714 și un încărcător frontal. Era pe vremea când Fendt nu exista nici ca tractor în zonă. Dacă întrebai pe cineva de Fendt, te întrebau „ce e aia?”.

  • Ați fost printre primii care au achiziționat un tractor Fendt în Ialomița, probabil chiar în zona de sud a țării.

Nu aș putea spune cu certitudine, dar oricum, nu era o marcă cunoscută la noi, la acea vreme.

  • Cum s-a dezvoltat afacerea/ parcul de mașini și utilaje agricole în acest interval de timp?

Era clar că era nevoie de modernizare, în toate fermele. Au fost multe proiecte pe fonduri europene și sigur, am profitat cumva de acest lucru. Asta a însemnat achiziție de echipamente noi, tractoare noi, toate Fendt, combine, utilaje, semănători de porumb și grâu, discuri etc. Aproape în fiecare an, cel puțin la doi ani, investim în echipamente agricole noi. Avem o ciclicitate, pentru că, de exemplu, combinele rezistă, la noi în fermă, 10, cel mult 12 ani, după care trebuie înlocuite. Tractoarele mari, maximum 5.000 – 7.000 de ore.

  • Cum era Ferma Frumușica atunci și cum este acum? Cum au evoluat lucrurile în urma investițiilor majore în tehnică agricolă? Știu că v-ați schimbat și stilul de lucru – pe atunci lucrați mai mult cu plugul.

Cu plugul mai lucrăm și acum, dar mai puțin. Recoltele au crescut, dar nu de la simplu la dublu. Trebuie să ținem cont și de faptul că au fost niște ani agricoli foarte buni, din punct de vedere al condițiilor meteo. Pe lângă asta, sigur că producțiile au fost influențate de tehnica folosită, tractoare mai puternice, utilaje mai performante, cu lățimi de lucru mai mari, timpi de lucru mai mici, de tehnologiile de semănat, hibrizi mai performanți. Sunt mulți factori.

  • Știm că sunteți fan al combinațiilor Fendt + Horsch. De ce aceste produse? Care sunt plusurile lor?

E o bună combinație. Sunt firme germane, care au standarde înalte, testează tot ceea ce produc – nu numai în laboratoare ci și în ferme, ceea ce e foarte important. Ele se potrivesc în mod natural unele cu altele. Desigur, serviciile oferite post-vânzare sunt la fel de importante. Poți să ai cel mai bun utilaj, cu un service rău nu va fi pus în valoare. Iar MEWI are un service bun, fără discuție.

    • Domnule inginer, doriți să ne spuneți și dv. câteva cuvinte despre tehnologia pe care o aveți în momentul de față în fermă? Știm că aveți tractoare de ultima generație, Fendt 1050 Vario, ultima achiziție – un Fendt 942 Vario și o semănătoare pentru plante prășitoare Horsch Maestro 16 SX, care va ajunge anul viitor, în martie.

    Ing. Miu Mihai: Chiar așteptăm semănătoarea pentru că am făcut o probă cu Horsch Maestro 8 CX și am fost foarte încântați. În fermă mai avem două utilaje Horsch Terrano, care ne-au ajutat foarte mult vara asta. Aproape toate lucrările le-am făcut cu aceste cultivatoare. Am lucrat cu ele în principal din cauza condițiilor meteo, a iernii care a fost extrem de secetoase, pentru a păstra umiditatea în sol. Cum au fost ani destul de ploioși, anul acesta a fost unul foarte secetos. Nu știu să mai fi fost un alt an atât de dificil. Probabil au mai fost vreo doi în ultimii 20 de ani.

    • Cu toate acestea, ați reușit să faceți și investiții, lucru care, din păcate, nu a fost posibil pentru foarte mulți fermieri.

    Din punct de vedere financiar este un an obișnuit, pentru că noi am vândut anul acesta produsele de anul trecut. Vedem ce facem anul viitor. Avem asigurare pentru secetă și avem o livadă de cireși, care anul acesta a produs pentru prima dată.

    Producțiile la păioase sunt la mai puțin de jumătate față de anii trecuți, aproximativ trei tone la hectar. La rapiță a fost puțin mai bine, cam 60% – 70% comparativ cu anul trecut. La porumb și la floare soarelui va fi mult mai rău. La noi în zonă, la floarea soarelui, un alt fermier a recoltat cam 50 de kg la hectar. Ceea ce înseamnă extrem de puțin.

    • Ce v-a impresionat cel mai mult la tractoarele Fendt? Ați reușit să lucrați cu noul Fendt 942 Vario?

    Încă nu am reușit să lucrăm cu 942, deocamdată l-am condus doar pe câmp. Avem însă modelul 1050 de aproximativ doi ani în fermă, iar operatorii ne-au spus că atunci când se urcă în el știu că se duc la treabă, fără a se gândi că ar putea păți ceva.

    Ing. Miu Mihai: E ca și cum te-ar întreba cineva ce îți place la un Mercedes. Probabil cel mai mare plus e tehnologia.