Articole

Sistemele de erbicidat marca Horsch: De la prototip la cele mai inovatoare soluții de pe piață

După cum am mai spus-o, istoria producătorilor pe care MEWI îi reprezintă în România se întrepătrunde cu propria noastră istorie, iar în acest an aniversar pentru noi, celebrăm produsele care reprezintă piatra de temelie a portofoliului.

Vizionarii frați Horsch construiau, în anii ’90, primele prototipuri de mașini autopropulsate pentru erbicidat, care astăzi se află în topul preferințelor fermierilor din întreaga lume. În încercarea noastră de a sărbători un sfert de secol de viziune inovatoare în sectorul protecției plantelor, am discutat (din nou!) cu Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România, despre ”istoria” din spatele acestor echipamente pentru protecția plantelor.

Începuturile…

În anii ’90, Horsch a construit câteva prototipuri de autopropulsate, proiect la care, din păcate, a renunțat. Căderea Zidului Berlinului și deschiderea pieței către est a determinat conducerea să se concentreze mai degrabă pe utilajele de prelucrare a solului și semănători, care reprezentau punctele forte ale companiei. Însă, proiectul nu a fost uitat de Michael Horsch, fondatorul companiei ce îi poartă numele, care își dorea să le poată oferi soluții complete fermierilor.

În anul 2011, printr-o conjunctură favorabilă, Theodor Leeb, inginerul care a construit pentru firma Horsch prototipurile din anii ’90, s-a îndreptat din nou către compania germană. El continuase acel proiect pe cont propriu, realizase acele prototipuri, proiectate în trecut pentru Horsch, dar care nu s-au concretizat într-un produs final. Echipamentele de erbicidat pe care le-a dezvoltat erau foarte inteligente, puneau la dispoziția utilizatorului cele mai noi și mai tehnologizate opțiuni care existau în industrie.

După reluarea colaborării, Horsch a reușit să se adreseze și acestui segment de piață, cu un produs care deja făcuse istorie – la acea vreme doar în plan local, fiind cunoscut doar în Germania.

În curând se împlinesc zece ani de când echipamentele de erbicidat Leeb fac parte din portofoliul de produse al firmei Horsch, iar feedback-ul clienților este extraordinar. Grație cercetării constante și a nenumăratelor îmbunătățiri aduse în permanență produselor, Horsch a dezvoltat sisteme de erbicidat care pot face față oricăror provocări – fie că vorbim de aplicări de tratamente pe dealuri, în zonele submontane, pe câmpii întinse din România, Rusia sau Ucraina. Iar aprecierea lor este în creștere, produsele Horsch fiind prezente în cele mai moderne exploatații agricole de la noi din țară – spune Constantin Curcă.

Avantajele tehnologiei, apreciate de fermierii români

Tehnologia trebuie mai întâi înțeleasă pentru a putea fi aplicată, dar Michael Horsch și Theodor Leeb sunt fără îndoială doi vizionari. Opinia publică –  toți acei oameni care cumpără mâncare de la supermarket, își doresc ca produsele consumate să conțină cât mai puține substanțe chimice. Practic, își doresc să trăiască mai sănătos. Acest deziderat nu se poate realiza decât prin reducerea concentrațiilor substanțelor chimice folosite în agricultură, sau reducerea efectelor pe care acestea le au asupra plantelor. Și atunci devin necesare investițiile în sisteme de erbicidat de o calitate superioară. Pornind de la apa care intră în bazin, pentru amestec, continuând cu duzele și terminând cu un sistem de management care să poată permite aplicări de la distanțe foarte mici față de sol, fără suprapuneri.

Cel mai mare atu al aparatelor și mașinilor de erbicidat marca Horsch Leeb este sistemul de control al rampei, multi-premiat și patentat, BoomControl. Dezvoltarea sa a permis amplasarea duzelor la 25 cm. Lumea ar putea spune că e posibilă amplasarea duzelor la orice distanță și pe alte echipamente de erbicidat și da, așa este, dar trebuie să te poți apropia de sol. Este necesar ca rampele să poată fi controlate cu precizie și să păstreze distanța de 25-30 cm față de plantă, la viteze de lucru de peste 15 – 20 km/h. Iar Horsch are acest avantaj.

Sunt foarte încrezător că piața din România, în contextul presiunii consumatorului final, va trebui să se adapteze. Se poate observa că peste tot se vorbește de digitalizare, de culegerea datelor. La un moment dat, inclusiv operațiunile din domeniul protecției plantelor și substanțele folosite vor trebui să fie vizibile, pentru că oamenii vor avea dreptul să cunoască aceste detalii. Sistemele și funcțiile cu care sunt echipate produsele Horsch din această gamă permit oferirea unei transparențe totale a lucrărilor – precizează C. Curcă.

Mașină autopropulsată pentru erbicidat Horsch Leeb PT

Sisteme de erbicidat ideale pentru toate tipurile de lucrări

România este amplasată geografic într-o zonă propice culturilor de porumb și floarea-soarelui.  Prin urmare, una dintre cele mai întâlnite cerințe ale fermierilor în ceea ce privește mașinile de erbicidat este garda la sol înaltă. Horsch le îndeplinește, de anul acesta, și această dorință. Producătorul a dezvoltat două noi produse, Horsch Leeb VN (Variable Narrow) și Horsch Leeb VL (Variable Large), cu capacități de la 5.000 la 8.000 de litri, care sunt ideale pentru culturile înalte. Ecartamentul are o lățime de 2,25 m și de 4 m, iar garda la sol de la 1,60 m, până la 2 metri, hidraulică sau mecanică. Lansate în vara acestui an, ele pot fi deja comandate – sunt disponibile începând cu luna aprilie a anului 2021.

De obicei, în fermele din România, cel mai bun operator lucrează cu sistemele de erbicidat sau pe combină. În cazul autopropulsatelor marca Horsch, acest lucru nu mai este necesar, deoarece acestea preiau absolut toate funcțiile operatorului, căruia îi mai rămâne doar funcția de supraveghetor. Sistemul permite inclusiv setarea dimensiunii picăturilor substanței aplicate. Având o multitudine de duze, din 25 în 25 de cm, câteodată câte două, mașina de erbicidat va seta presiunea internă, prin pompele de care dispune și duzele necesare, astfel încât să mențină constantă, indiferent de viteza de lucru (de la 0,5 km/h, la 30 km/h) cantitatea de substanță aplicată, inclusiv dimensiunea picăturilor. Ceea ce e un lucru extraordinar. Aceste funcții, completate de Section Control – până la 42 de secțiuni de lucru, cred că nu mai rămâne urmă de îndoială în ceea ce privește caracteristicile de top ale echipamentelor de erbicidat de la Horsch. Sunt disponibile inclusiv duze cu pulsații, extrem de utile atunci când acestea lucrează între curbe de nivel sau ocolește un obstacol. De asemenea, autopropulsatele sunt echipate cu pompă cu o capacitate de 1.000 de litri, centrifugală, cu inox. Probabil una dintre cele mai mari pompe care există pe piață. Curățarea este foarte eficientă datorită sistemului patentat Continue Cleaning System, cu două pompe, care nu permite apei să se adune în interiorul bazinului. Un alt plus sunt bazinele de inox, cu o durată de viață foarte mare, de la 15 ani în sus. Toate acestea cresc, bineînțeles, și prețul și sigur că nu sunt echipamente ieftine, dar atunci când vorbim de achiziționare, vorbim mai degrabă de o investiție pe termen lung.

Atunci când un produs este mai scump, cu toții ne dorim ca diferențele acelea de preț să le regăsim undeva. La Horsch ele se regăsesc în calitatea și siguranța aplicării și în ușurința de exploatare.

În ultimii ani s-au făcut investiții masive în crearea unei structuri de service care să fie pe măsura echipamentelor Horsch. Este disponibil și un kit, pentru fiecare model în parte, care conține începând de la garnituri la tot ce s-ar putea defecta și rezolva cu o intervenție rapidă, fără a mai fi nevoie ca clienții să comande și să aștepte livrarea pieselor.

De foarte puține ori am întâlnit cazuri în care clienții nu au fost satisfăcuți de performanța echipamentelor de erbicidat Horsch, iar atunci când s-a întâmplat, în 99% din cazuri s-a constatat că era din lipsă de cunoștințe adecvate sau din cauza unor erori umane.  – Constantin Curcă.