Articole

Crearea de noi experiențe

Școlarizări Fendt și Horsch pentru echipa de vânzări

 

Sesiunile de instruire, ”training” – în limbajul zilelor noastre, ”școlarizări” – în limbajul nostru, organizate de producătorii de utilaje agricole sunt parte a activității noastre, atât pentru echipa de vânzări, cât și pentru cea de service. Acestea sunt organizate periodic, fie din inițiativa producătorilor, fie la cererea noastră, a celor din MEWI.

Încercăm astfel să valorificăm din plin, învăţarea din experienţă, care le va permite să coreleze aspectele teoretice (din broșuri și prezentări Power Point) cu elemente concrete (demonstrații practice, prezentări live ale unor produse noi etc.).

Instruirea este cea mai importantă și este obligatorie, atât pentru oamenii care vând utilajele, pentru tehnicienii care asigură service-ul și mentenanța utilajelor, precum și pentru fermieri.

Pentru fermieri este important să știe să utilizeze un utilaj la capacitatea maximă, să profite de toate echipările și aplicațiile inteligente pe care le au utilajele din zilele noastre. Fermierii vor să știe cum să opereze utilajele, astfel încât să-și poată folosi achizițiile pentru lucrările pe care le au de făcut și să își maximizeze investițiile.

Pentru noi, ca furnizori de echipamente agricole, este important să știm nevoile utilizatorului final și e obligatoriu să știi ce promovezi și ce vinzi pentru a putea oferi fermierilor soluțiile cele mai bune și mai bine adaptate pentru ferma lor. Pentru oamenii din echipa MEWI a fost un impact major că au văzut linia de producție și modul de lucru într-o fabrică din secolul XXI, au înțeles cât efort și câtă dedicare implică tot acest proces, le dă încredere că promovează un produs performant”, spune Radu Tălpan, manager produs Fendt, întors recent de la Marktoberdorf, de la un training organizat de producătorul german Fendt pentru colegii nou intrați în echipa de vânzări MEWI.

Trainingul a fost susținut de un trainer care activează de 36 de ani și cunoaște foarte bine orice produs Fendt. Informația ajunge la fermieri în mai multe etape: prin materialele realizate de echipa de marketing și promovare, atât din partea producătorului, cât și a dealer-ului de utilaje, prin discuții direct în fermă între reprezentantul de vânzări și fermier și poate chiar și o demonstrație cu utilaje, apoi, după achiziție, fermierilor li se explică de către tehnicieni, la punerea în funcțiune, toate cele necesare funcționării tractorului /combinei /utilajului Fendt. De asemenea, pe lângă informațiile oferite de reprezentanții noștri tehnici la punerea în funcțiune a mașinilor și utilajelor pe care le vindem, departamentul after sales din fiecare regiune organizează anual sesiuni de instruire pentru operatorii de mașini autopropulsate”, adaugă Radu Tălpan.

………………………………………………………………….

curs Horsch

O sesiune de instruire a organizat, la începutul lunii iulie, și producătorul german Horsch. Cei care apreciază utilajele Horsch știu, probabil, că aceasta este o firmă de familie. În anii 1970, familia lui Dankwart Horsch lucra câteva sute de hectare cu culturi arabile, deținea o fermă de porci și o distilerie. Michael and Philipp Horsch, cei care conduc astăzi compania, au lucrat de mici în ferma familiei.

Un training și o demonstrație în câmp cu utilaje agricole care se termină cu un grătar acasă la familia Horsch a fost o experiență unică pentru participanți – echipa de vânzări MEWI.

Pe lângă informațiile pe care le-am primit și demonstrațiile în câmp la care am participat, a fost foarte interesantă atmosfera care s-a creat acolo: prima zi s-a încheiat cu un grătar organizat de familia Horsch chiar în curtea casei lor și a fost foarte special să putem sta trei ore de vorbă cu Michael Horsch”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Ce am aflat despre viitorul agriculturii, la un grătar acasă la familia Horsch? Ne spun Constantin Curcă și colegul nostru Toni Darvas, brand manager Horsch la MEWI.

curs Horsch

Provocările agriculturii în prezent

Constantin Curcă: ”Unul din lucrurile pe care le spune Michael Horsch este că, indiferent ce se va întâmpla în perioada următoare, recesiune totală sau orice altceva, miliardul acela de hectare de teren agricol la nivel mondial va trebui să producă în continuare. Michael Horsch făcea o paralelă cu domeniul construcțiilor: pentru anul viitor, pentru că au crescut prețurile foarte mult, nu mai sunt contracte pentru construcții noi. Orice utilaj de construcții care nu mai lucrează îl pui deoparte. În agricultură nu poți să oprești acest ciclu, dinamica este continuă, vor apărea uzuri pe utilaje, va fi nevoie, în continuare, de piese de schimb, de service, de utilaje noi.

curs Horsch

De asemenea, foarte important este că, odată cu creșterea prețurilor la cereale, vor exploda inclusiv prețurile pentru arendă. Un fermier care dă 1.500 kg de grâu pe hectar pe arendă, la prețurile de anul acesta plătește arenda 2.550 de lei pe hectar. Într-o exploatație de 1.000 de hectare, costurile cu investițiile în utilaje agricole, combine, tractoare, hală de cereale se situează pe la 1.000 de euro pe hectar, pentru o exploatație normală, și 1.500 de euro pe hectar, pentru o exploatație de top. Investiția asta se amortizează în maximum 10 ani de zile, deci reprezintă 100-150 euro pe hectar pe an. În același timp, costul arendei a crescut de anul trecut de la 900 lei pe hectar la 2.550 de lei pe hectar. Arenda va fi, în viitor, elementul cel mai stresant pentru fermier. Prețul acesta ridicat al arendei va stimula fermierul să fie pregătit pentru orice, spunea Michael Horsch. Ce spune acesta este că nu va mai exista o semănătoare universală pentru toate. Din cauza prețului ridicat al arendei, fermierul va avea semănătoare pentru rapiță, pentru grâu, pentru semănat direct, pentru semănat în teren prelucrat, pentru teren greu, pentru teren ușor, pentru că va fi nevoit să scoată maximum din ceea ce poate de pe suprafața pe care o lucrează. Dacă are 1.000 de hectare pe diferite tipuri de teren, va căuta soluții adaptate pentru fiecare parcelă în parte. Dacă o semănătoare de 6 m este 100.000 de euro, amortizarea în 10 ani înseamnă 10 euro pe hectar pe an, în comparație cu 500 de euro pe hectar arenda. Fermierii vor investi masiv în utilaje.

 

”Bătălia” pe componente: Un Volkswagen Golf are nevoie de 40 de microcipuri, o semănătoare Horsch are nevoie de 4 microcipuri

Toni Darvas: ”Există un top al utilajelor agricole, iar în acest clasament, semănătoarea este cel mai important utilaj agricol pentru fermieri. Dacă nu ai precizie, numărul de plante, distanța dintre plante și adâncimea care trebuie, nu ai nimic. Combina este pe locul doi, apoi mașini de erbicidat, utilaje de prelucrarea solului, iar tractorul este pe ultimul loc.

Michael Horsch ne mai dădea exemple despre cum s-au schimbat prețurile la nivel mondial: de exemplu, un microcip care acum trei ani costa 70 de cenți bucata, acum costă 250 de euro! Din cauza asta se așteaptă recesiunea economică, când o să cadă și piața auto cu 20-30% și astfel producătorii de utilaje agricole o să aibă acces la astfel de componente, pentru că un Volkswagen Golf are nevoie de 40 de microcipuri, pentru o semănătoare Horsch este nevoie de 4 microcipuri.

curs Horsch

Despre agricultura hibridă

Constantin Curcă: ”O altă idee pe care o spune Michael Horsch este că nu poți să faci doar agricultură ecologică, pentru că nu poți să hrănești toată populația așa. Horsch a luat foarte multe practici din agricultura ecologică și le-a adaptat pentru agricultura convențională. Ce spune Michael Horsch este că nu poți să sechestrezi dioxid de carbon dacă nu folosești îngrășământ, ca planta să aibă frunze mari și să poată capta dioxidul de carbon. Important este să vii cu o cantitate mai mică decât cantitatea pe care planta o depozitează.

Toni Darvas: ”Dacă reușești ca amprenta de carbon din producerea îngrășămintelor, utilajelor, semințelor să fie mai mică decât poate să capteze planta după ce a crescut,  atunci ești pe plus.

Citiți un interviu cu Michael Horsch, publicat în revista terraHORSCH la sfârșitul anului trecut, despre situația de pe piața cerealelor, adaptarea la schimbările climatice și agricultura hibridă: Schimbările climatice – unde greșim?