Articole

Demo Dobrogea: tehnică agricolă de top pentru cei care își doresc performanțe

O parte dintre demonstrațiile care au avut loc în această primăvară s-au desfășurat în sud-estul României, în județele Constanța și Tulcea. Printre noutățile sezonului, pe lista de mașini și utilaje agricole care au ajuns pe terenurile fermierilor dobrogeni, s-a aflat și tractorul Valtra seria G, pentru prima dată în demonstrații în România. Lansat anul trecut de producătorul finlandez, acesta a fost anunțat drept câștigătorul titlului Tractorul anului 2020, în clasa sa de putere. Compact dar puternic, cu performanțe notabile în ceea ce privește consumul de combustibil și ușurința în exploatare, a avut multe de arătat în practică. Cei prezenți la acțiunile demo l-au putut vedea urmat de aparatul de erbicidat tractat Horsch Leeb 4 AX, care a impresionează, în primul rând, prin stabilitatea rampelor la viteze mari de lucru.

 

Un tandem cu caracteristici unice

Tandemul Valtra G125e H+ Horsch Leeb 4AX a lucrat în trei ferme, în culturi de grâu și porumb, unde a demonstrat că tehnologia de ultima oră este soluția pentru fermierii care își doresc să facă performanță. Noul tractor și aparatul de erbicidat marca Horsch au în comun o caracteristică importantă: ambele reunesc funcții ce erau până acum disponibile doar la echipamente agricole de puteri și dimensiuni mai mari.

Valtra G125e H, echipat cu motor AGCO Power de 125 CP, asigură un confort nemaintâlnit la tractoarele din clasa sa de putere. Suspensia punții față, suspensia cabinei, scaunele confortabile, cabina spațioasă și vizibilitatea crescută îl fac extrem de comod și simplu de utilizat, chiar și în cazul zilelor lungi de muncă. Totodată, Valtra G este echipat cu funcția Live3, specifică încărcătorului frontal, existentă la tractoarele Valtra mari, care crește considerabil viteza de lucru cu accesorii atașate.

În plus, tractoarele din seria G pot fi și cu multpremiata cotieră Valtra SmartTouch, așa că întreaga gamă de funcții specifice agriculturii de precizie – Valtra Guide, Section Control, Variable Rate Control și sistemul de întoarcere la capătul rândului U-pilot – se poate regăsi, de acum, și la acest mic și brav tractor.

Echipat cu suspensie pe puntea față și suspensie la cabină, noul Valtra e un tractor foarte confortabil. Este compact dar puternnic, cu un consum foarte bun de combustibil la ora de funcționare. Cutia de viteze cu 24 de trepte ne-a ajutat foarte mult să lucrăm eficient, pentru că ne puteam încadra exact în treapta de viteză necesară, în funcție de viteză și condițiile de lucru. Consumul mediu a fost de sub un litru de motorină la hectar. În general, la o astfel de lucrare, consumul depășește 1 litru la hectar.

A impresionat în mod plăcut, câțiva dintre fermierii prezenți la demonstrații chiar vor să depună proiecte pentru a achiziționa un tractor din această serie”, a precizat Cristian Dănăilă, manager regional la MEWI.

 

Eficiență maximă și la viteze mari de lucru

Horsch Leeb 4AX, cu o lățime de lucru de 24 de metri, este un aparat de erbicidat simplu, tractat, însă ceea ce îl face special este sistemul de comandă și control a rampei, BoomControl, cu care este echipat. Tehnologie disponibilă până acum doar la gama de autopropulsate, îi crește eficiența, ușurința în exploatare și valorifică timpul de lucru, uneori extrem de scurt.

Ceea ce am vrut să arătăm prin aceste demonstrații este stabilitatea rampelor la viteze foarte mari de lucru (de peste 15km/h), o caracteristică ce este întîlnită în general la autopropulsate. La meturile tractate, la peste 10 km/h rampa începe să se balanseze, să lovească solul.  Datorită senzorilor cu ultrasunete, Horsch Leeb AX respectă foarte bine distanța față de plante și sol, menținând rampa la o înălțime exactă”, mai spune reprezentantul MEWI.

Am mai aflat că majoritatea celor prezenți au fost foarte impresionați de stabilitatea rampei, de modul de funcționare a sistemului SectionControl, care închide automat secțiunile de rampă în caz de suprapunere și le deschide automat în zonele în care nu a ajuns soluția. Fermierii au fost, de asemenea, impresionați de precizia cu care aparatul de erbicidat a respectat cantitatea de soluție administrată pe hectar, chiar și la viteze mari de lucru.

Toți au vrut să vadă în realitate ce e pe hârtie, ce au putut citi în ofertele noastre, mai precis informații reale despre stabilitatea și productivitatea aparatului de erbicidat. Am auzit întrebări precum <<Ce face de banii ăștia?>>. După ce am deschis rampele, au zis cu toții: <<Da, într-adevăr!>>”, a concluzionat Cristian Dănăilă.

Un alt plus este ușurința cu care poate fi curăță de substanțe, după terminarea lucrului. Grație bazinului cu apă curată, de 45 de litri, urmele de soluție au fost îndepărtate rapid, după fiecare demonstrație, cu foarte mare ușurință.

Valtra G125e H și Horsch Leeb 4 AX continuă seria de demonstrații în zona de sud a României, în funcție de nevoile celor interesați în aplicarea tratamentelor plantelor.