Semănătoare Horsch Maestro 8 CX si tractor fotografiate de deasupra cu drona
Articole

Demonstrații cu noua semănătoare Horsch Maestro 8 CX

Semănătoare Horsch Maestro 8 CX, culoare rosie in stationare

În ultimele zile din aprilie și cele de la începutul lui mai, pe terenuri ale unor ferme din județele Dolj, Olt, Ialomița, Călărași și din zona Moldovei au avut loc demonstrații practice cu noua semănătoare Horsch Maestro 8 CX, un model ce face parte din dintr-o serie nouă de produse propuse de producătorul german, cu sisteme noi de dozare și un grad crescut de flexibilitate, gândite astfel încât să facă față oricăror situații.

Și mai ales în această situație în care, mai ales în sudul țării, foarte multe culturi au fost compromise din cauza secetei, iar pentru a menține apa în sol, fermierii au ales să semene porumbul și floarea-soarelui direct în miriște, în jumătate din fermele în care au avut loc demonstrații.

„Când am început demonstrațiile, nu eram pregătiți să semănăm direct în miriște, dar s-a dovedit că semănătoarea este capabilă să o facă, având o presiune mare pe brăzdar, până la 350 de kg forță. În plus, fiind o semănătoare universală, poate fi utilizată pentru a semăna într-un teren prelucrat normal, într-un teren unde s-a făcut doar o dezmiriștire sau direct, într-un teren unde nu s-a făcut nicio pregătire.

La ultimele două demonstrații clienții nu ne-au așteptat pe noi, pentru că aveam planificate pe zile demonstrațiile, și au încercat să semene direct cu semănătorile lor, convenționale. Nu au reușit să plaseze semințele la mai mult de doi, trei centimetri adâncime. Cu Maestro 8 CX am reușit să le plasăm la maximum opt, nouă centimetri adâncime, în funcție de cum dorea clientul”, a precizat Ciprian Ion, responsabil Horsch în România.

Reprezentat Horsch în România in fata echipamentului agricol
Semănătoare Horsch Maestro 8 CX pe camp arabil atasata la tractor

Ce au apreciat fermierii?

  1. În primul rând, semănătoarea poate fi atașată în spatele oricărui tractor, singura legătură fiind priza de putere. Horsch Maestro 8 CX nu necesită niciun fel de opțiuni speciale. Demonstrațiile au fost realizate în peste zece ferme, cu zece tractoare diferite.
  2. Nu necesită putere mare de tracțiune. Pentru varianta cu opt rânduri este necesar un tractor cu puteri între 160 și 180 cp.
  3. Semănătoarea are buncăr centralizat pentru semințe, microgranulator și separat, pentru îngrășământ, ceea ce însemnă economie de timp și o eficiență crescută.
  4. În cadrul demonstrațiilor s-au semănat aproximativ 50-60 de hectare pe zi (10 – 12 ore de lucru). Însă nu trebuie omis faptul că este vorba de o semănătoare de demonstrații. În timp (intervalul necesar pentru automatizări și pentru ca operatorul să se obișnuiască cu semănătoare) numărul de hectare semănate într-o zi va crește.
  5. În ceea ce privește precizia, în timpul demonstrațiilor s-a lucrat cu o acuratețe aproape de 99%, ceea ce asigură o distanță egală între plante.
  6. Semănătoarea este echipată cu sistemul AutoForce, ce reglează automat presiunea pe brăzdar, între 150 și 350 kg forță, în funcție de caracteristicile solului, în timp ce adâncimea de plasare a seminței este menținută constant.
  7. Viteza de lucru a semănătorii: între 13 și 17 km/h.
trei barbati inspectand o semănătoare Horsch Maestro 8 CX pe un camp arabil
Volan si siteme interioare semănătoare Horsch Maestro 8 CX

Modele și caracteristici

În prezent noile modele Horsch Maestro nu sunt disponibile pentru achiziționare, aflându-se doar în perioada de probe, însă, vor putea fi comandate începând cu sfârșitul lunii august.

Fiecare model are avantajele sale, iar plasarea lor în piață este foarte bine definită.

 „În momentul de față, la semănătoarea Maestro există două sisteme de distribuție, identice până la un punct. Distribuitorul în sine este același, doar că sunt două principii de lucru diferite:

  • principiul clasic, cu sistem de vacuum și predare sămânță liber în tubul de cădere
  • sistemul de suprapresiune, transport sămânță, de la dozator la sol, cu flux de aer.

În primul caz, sămânța cade liber, prin propria greutate, iar în cel de-al doilea, sămânța este împinsă cu o viteză constantă. Fiecare este creat pentru anumite culturi și condiții de lucru.

Sistemul cu suprapresiune are avantajul că va respecta cadența și distanța între plante, inclusiv la viteze mari de lucru și în condițiile în care secția va avea foarte multe șocuri mecanice din cauza denivelărilor terenului. Acest tip de semănat este ideal în cazul boabelor mari și al semințelor ce trebuie plasate la o adâncime mai mare de 5 cm, respectiv porumb și floarea soarelui.  Practic, este soluția perfectă pentru fermele care au un asolament scurt și suprafețe mari de lucru”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Barbat in fata semanatorii Horsch Maestro 8 CX

În clasa V vor fi disponibile următoarele modele:

Maestro RV – semănători cu sistem de prindere în trei puncte, atașate direct la tractor sau în spatele semănătorilor de cereale Pronto AS și Focus, cu secții cu rezervor propriu de semințe;

Maestro DV – o semănătoare cu șase sau opt rânduri, secții cu rezervor propriu de semințe, cu bazin de îngrășământ simplu sau dublu, cu o dotare intermediară, accesibilă ca preț. Semănătoarea are un sistem de prindere în trei puncte, secțiile de semănat prășitoare pot fi îndepărtate iar în spate se poate atașa o semănătoare de cereale;

Maestro CV – foarte asemănătoare cu Maestro DV, posibilitățile de echipare fiind însă mai variate.

Maestro SV – începând din 2020 toate semănătorile Maestro SW au devenit Maestro SV.

Toate caracteristicile acestora vor fi păstrate, diferența fiind noul sistem de dozare. Sunt semănători pentru ferme mari, cu o lățime de lucru de la 12 la 36 de metri și bazine de capacitate mare;

 

În clasa X, cu sistem de dozare cu suprapresiune, se vor regăsi:

Maestro CX – variantele cu 8 și 12 rânduri;

Maestro SX – semănători identice cu Maestro SV, diferența fiind sistemul cu suprapresiune.

Semănătoare Horsch Maestro 8 clasa X pe teren arabil
Semănătoare Horsch Maestro 8 CX cu tractor in functiune pe camp arabil