Articole

Despre noutățile și proiectele Horsch, direct de la reprezentanții companiei germane

În perioada 15-19 martie, echipa MEWI a participat la școlarizarea Horsch, un eveniment ce se desfășoară cu regularitate, însă care anul acesta a avut loc pentru prima dată în format online. Principalele scopuri, de a trece în revistă toate noutățile și de a purta un dialog constructiv cu reprezentanții companiei germane, au fost atinse și de această dată. Astfel, dorim să vă împărtășim cele aflate, informații despre produsele lansate recent și soluțiile și proiectele aflate în curs de dezvoltare.

„Digitalizarea este factorul care ne ușurează viața”

Un concept nou dezvoltat de compania germană, despre care s-a discutat îndelung în cadrul școlarizării, este Horsch Connect, un sistem care va asigura conexiunea dintre utilizator, mașinile și utilajele Horsch și producător. Acesta va îngloba un nou sistem de software, de control complet asupra utilajelor.

Digitalizarea este factorul care ne ușurează viața”, spune Constantin Curcă, reprezentat al firmei Horsch în România. „Electronica este și va fi în continuare un ajutor de nădejde în eficientizarea și ușurarea lucrului propriu-zis din ferme. Dar, în primul rând, pentru a fi atractivă, electronica trebuie să fie funcțională, să evite erorile și, pentru a avea un beneficiu clar, informațiile culese trebuie să poată fi prelucrate. Ne specializăm din ce în ce mai mult”.

RowControl este un alt sistem complet automatizat pentru efectuarea operațiunilor de control a secțiunilor, de închidere/deschidere rânduri în caz de suprapuneri, care va fi disponibil la toate semănătorile marca Horsch.

Alte funcții disponibile vor fi cele de locație. Pentru activarea oricărei funcții de precizie este necesar un GPS, iar momentan, acesta este de cele mai multe ori de unul extern, care aparține tractorului sau altui producător. HorschConnect va cuprinde însă inclusiv un sistem de GPS și un sistem de transmitere de date la distnță, către un server sau către un dispozitiv mobil.

Sunt tehnologii noi, necesare. Horsch Connect este un sistem foarte așteptat și se lucrează deja de câțiva ani la lansarea sa pe piață. Spre finalul toamnei vom avea concluziile necesare, astfel încât de anul viitor Horsch Connect să fie parte integrantă a oricărui utilaj Horsch”, a punctat Constantin Curcă.

 

Portofoliu complet și în domeniul protecției plantelor

În protofoliul Horsch se regăsesc momentan trei tipuri de mașini și utilaje de erbicidat: autopropulsate, tractate, pe o axă și pe o axă în tandem. Pentru a-și completa portofoliul și a oferi clienților o gamă completă de echipamente și în domeniul protecției plantelor, compania germană lucrează la dezvoltarea unui nou produs, un aparat de erbicidat purtat. Horsch Leeb CS (Compact Sprayer) va fi lansat la finalul acestui an. Acesta va fi echipat cu un bazin cu o capacitate de 1.500, 1.800 sau 2.200 de litri și va fi disponibil în lățimi de lucru între 18 și 30 de metri, cu posibilitatea de deschidere doar a unui port de lance, în funcție de obstacolele întâlnite în timpul lucrului.

Tot în acest domeniu, foarte așteptată este generația nouă de mașini de erbicidat – Horsch Leeb. Este vorba de două variante constructive, VN (Variable Narrow) și VL (Variable Large). Acestea vor fi echipate cu bazine cu o capacitate de 5.000, 6.000 sau 8.000 de litri și vor avea o gardă la sol de la 1,60 m până la 2 m, în varianta hidraulică sau mecanică. În ceea ce privește ecartamentul, acesta este variabil, la modelele VN de la 2,10 m până la 3 m; la modelele VL sunt disponibile două ecartamente, primul de la 2,60 m până la 3,50 m, iar al doilea de la 3 m la 4 m.

Toate autopropulsatele vor fi echipate cu un motor FPT de 310 CP, vor fi disponibile două pompe, una de 1.000 de litri, centrifugală și o altă pompă cu capacitatea de 900 de litri, pentru curățare.

Desigur și acestea sunt echipate cu sistemul de control al lăncilor patentat de Horsch, Boom Control Pro sau Boom Control+. Duzele sunt amplasate din 25 în 25 de cm, cu schimbare automată, în funcție de viteză sau de cantitatea de substanță distribuită. Practic, este vorba de aceleași caracteristici Horsch, cunoscute și apreciate, într-un alt concept, pentru a face față tuturor cererilor de pe piață.

 

Mai multe soluții pentru semănat

La partea de semănători, unul dintre produsele aflate în prim plan este noua semănătoare mecanică, Horsch Versa KR. Aceasta are o lățime de lucru de 3 m și este echipată cu o freză rotativă. În următoarea perioadă aceasta va fi lansată și în varianta de 3,5 și 4 metri, iar capacitatea bazinului va crește odată cu dezvoltarea proiectului. Mai multe despre Horsch Versa KR puteți citi aici .

Reprezentanții Horsch spun că se observă din ce în ce mai des tendința fermierilor de a căuta soluții pentru a semăna primăvara plante prășitoare. Sunt căutate în principal semănătorile ușoare, cu prindere în trei puncte, în spatele tractorului, care să nu necesite mai mult de 150 CP, cu bazin frontal pentru îngrășăminte solide. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor soluții alternative, astfel că și Horsch are în portofoliu astfel de combinații – semănători Maestro cu prindere în trei puncte, în combinație cu bazinele frontale Horsch Partner. Pentru a crește utilitatea acestor bazine frontale, care de fapt reprezintă bazinul unei semănători, cu tot ceea ce înseamnă software și hardware, Horsch și-a extins din nou gama de produse, cu semănătorile de cereale Taro SL și Taro HD. Astfel, bazinele frontale vor putea fi folosite și în campania de toamnă. „Cu acest segment de semănători ne adresăm fermierului mediu, pentru că și ei își doresc sisteme performante pentru semănat. La o suprafață mai mică de teren riscul este și mai mare, nu își permit să nu facă performanță”, spune Curcă.

 

Tehnică de vârf, pentru o agricultură sustenabilă

Pactul verde european, la care Uniunea Europeană a aderat în urmă cu doar câteva luni, va obliga fermierii ca până în 2030 să renunțe la 30% din îngrășăminte și substanțele active pentru combaterea buruienilor. Se preconizează că până la 25% din suprafața totală a unei ferme va trebui cultivată în sistem bio. Pentru că a anticipat schimbările ce vor urma în domeniul agriculturii, firma Horsch dezvoltă deja de patru ani utilaje dedicate agriculturii hibride.

Horsch lucrează foarte intens la acest deziderat. Ne dorim foarte clar ca utilajele dezvoltate să ajute fermierii în acest sens. Nu ne adresăm doar fermierilor care cultivă bio, ci căutăm soluții pentru clienții noștri, care lucrează în modul convențional și care vor fi obligați de noua politică agricolă să îndeplinească anumite condiții. Sunt noi aspecte de luat în considerare, în principal în ceea ce privește îmbunătățirea sustenabilității solului. Pentru că este de dorit să avem un sol sănătos, care să producă și pentru generațiile viitoare”, a explicat Constantin Curcă.

Discuțiile au fost centrate în jurul combinatorului de primăvară cu prindere în trei puncte – Horsch Finer LT. Cu o lățime de lucru de 2,55 m, este ideal pentru prelucrarea solului înainte de semănat, pregătirea patului germinativ și înlăturarea mecanică a buruienilor. Acesta se află în plin proces de dezvoltare, ca parte a strategiei Horsch de a-și completa protofoliul și cu această categorie de produse.

Un alt produs despre care s-a discutat în cadrul întâlnirii online este tocătorul de resturi vegetale, Horsch Cultro TC. După testele din 2020 acesta și-a demonstrat utilitatea inclusiv ca utilaj de pregătire a solului înainte de semănat, pentru distrugerea bolovanilor, fiind ideal pentru distrugerea și încorporarea resturilor vegetale și ale culturilor verzi. La o lățime de lucru de 12 metri, are are o greutate de peste zece tone. Deoarece permite lucrul la viteze mari, de 15-20 km/h, poate prelucra până la 250 de hectare pe zi.

La acest capitol se regăsește și grapa Horsch Cura ST, cu lățimi de 12, 13,5, 15 și 24 de metri.  Aceasta este una dintre soluțiile de bază pentru agricultura hibridă, punctele sale forte fiind modul de lucru precis și construcția robustă. Poate fi folosită atât pentru o prelucrare ușoară a solului, cât și pentru una mai agresivă, fiind pregătită pentru orice tip de sol și orice condiții de lucru.

Tot aici se încadrează și prășitoarea Horsch Transformer, disponibilă în lățimi de lucru de 6, 9 și 12 metri. Producătorul german va continua cu dezvoltarea acesteia, pentru a se adresa unui număr cât mai mare de fermieri.

Mai multe despre produsele din această categorie puteți afla aici.