Articole

HorschConnect – sistemul digital de monitorizare la distanță

Unul dintre obiectivele declarate ale producătorului german este îmbunătățirea continuă a gamei de produse, ușurința în exploatare și productivitatea mașinilor și utilajelor agricole Horsch, prin dezvoltarea părții electronice, de software și conexiune de date de telemetrie, în același timp reducând în continuare orice defecțiuni și erori datorate electronicii.

Astfel, respectându-și strategia, în plină eră a digitalizării, Horsch face, din nou, pionierat în agricultura 4.0.

V-am prezentat anterior sistemele Fendt Connect (https://www.mewi.ro/fendt-connect-solutia-de-telemetrie-fendt/) și Valtra Connect (https://www.mewi.ro/valtra-connect-serviciul-de-telemetrie-al-companiei-finlandeze/), soluțiile digitale prezentate de producătorii de tractoare, iar acum este rândul companiei Horsch, care își conectează utilajele atașate sau mașinile agricole autopropulsate (precum Horsch Leeb), la distanță, direct cu ferma.

 

Ce este HorschConnect?

R: rețeaua de legătură între client, mașină agricolă /utilaj și producătorul Horsch. Această conectivitate este posibilă prin modulul SmartCan (foto), cu care din ce în ce mai multe utilaje sau mașini de erbicidat Horsch, dotate cu terminale ale producătorului, pot fi echipate în viitor.

În prezent, există în jur de 300 de echipamente care dispun de HorschConnect, aflat încă în faza de testare. De altfel, semănătoarea Horsch Maestro SV aflată anul trecut în demonstrații, la noi în țară, era prevăzută cu acest sistem.

 

În ce constă HorschConnect?

Sistemul cuprinde patru elemente: Mobile Control (calibrare semănătoare, închidere/deschidere rânduri la mașinile de erbicidat), Telematics (unde se află utilajul /mașina de erbicidat?), Support View (diagnoză la distanță) și C2C Communication (IoT ready – compatibilitatea cu diverse platforme digitale).

Datele sunt disponibile pentru cloud sau pot fi utilizate de pe un dispozitiv mobil (de exemplu, smartphone sau tabletă) prin WLAN. Un receptor GPS completează diferitele opțiuni.

Aici intră în joc Horsch MobileControl. Cu ajutorul acestei aplicații, care este disponibilă pentru Android și iOS, clientul poate accesa direct datele înregistrate, prin intermediul smartphone-ului său.

MobileControl permite, de asemenea, fermierului să îndeplinească, de pe telefonul mobil, simplu, sarcini corespunzătoare funcțiilor mașinii de erbicidat /utilajului, precum conectarea semănătorilor Horsch, teste ale duzelor la mașinile Leeb destinate protecției plantelor sau teste pe un singur rând la semănătoarele de precizie Maestro. Actualizările de software wireless sau diagnosticarea de la distanță în cazul mesajelor de eroare sunt, de asemenea, posibile cu HorschConnect. Mai mult, este posibil, de asemenea, schimbul de date cu diferite sisteme de gestionare a fermei. Sistemul actual este deja conectat la platforma agrirouter.

Support View: diagnoză la distanță și asistență proactivă

Anul 2021 este un an de teste, pe piață fiind aproximativ alte 100 de utilaje echipate cu Horsch Connect, cu care vor fi dotate, pe viitor, toate utilajele Horsch. Testările intensive reprezintă primul pas înspre producția de serie. Ulterior, compania va culege toate informațiile necesare pentru a aduce noi îmbunătățiri sistemului, și cel mai probabil, începând cu 2022, acesta va fi disponibil pe piață.

Horsch Connect va cuprinde o serie de funcții noi, care vor avea rolul de a ușura munca fermierilor. Un exemplu este AutoLine, o funcție de trasare automată a cărărilor tehnologice. „Dacă până acum toate semănătorile Horsch erau livrate în standard cu sistem de trasare a cărărilor tehnologice, începând cu toamna acestui an, la cerere, cărările tehnologice vor fi complet automatizate. Semnalul de schimbare a cărării de lucru se va da prin intermediul sistemului de GPS, și nu prin intermediul poziției de lucru. Adică ele vor fi trasate automat, indiferent de felul în care operatorul va alege să înceapă sau să termine o parcelă”, precizează reprezentanții companiei.

Noul sistem de monitorizare a utilajelor va fi simplu de utilizat, va avea la bază tehnologia touch screen și tehnologia intuitivă, adică toate funcțiile vor fi la îndemână și foarte ușor de activat sau dezactivat.