Articole

Două noi tractoare în demonstrații, în această vară: Fendt 942 Vario și Valtra F95

Amânarea evenimentelor agricole și regulile impuse de actualul context au mobilizat echipa MEWI să găsească alte modalități de a păstra legătura cu fermierii și de a fi alături de clienții săi, în siguranță. Pe lângă prezența din mediul online (puteți afla ultimele noutăți pe site-ul MEWI și pe paginile de Youtube și Facebook ale companiei), un alt spațiu în care am putut fi prezenți a fost în câmp, acolo unde își au locul mașinile și utilajele agricole. Pentru că fermierii trebuie să vadă cu ochii lor modul în care lucrează un echipament, iar pe de altă parte, producătorii își doresc să culeagă informații din teren despre cum este perceput noul produs de către utilizatorul final.

Pe lângă demonstrațiile cu combina Fendt Ideal și Fendt 1050 Vario, la seria de demonstrații din această vară au luat parte și alte două noi tractoare, aflate la extremele claselor de putere din care fac parte: Fendt 942 Vario și Valtra F95. Primul dintre ele este noul tractor vârf de serie 900, lansat de curând de producătorul german și declarat Tractorul anului 2020. Cel de-al doilea, dedicat lucrărilor din viticultură și pomicultură, a fost lansat de Valtra la ultima ediție a Agritechnicii, și este un tractor mic și agil, construit special pentru ferme unde cresc fructe.

Un tractor și mai puternic, care a impresionat de fiecare dată

Noua serie de tractoare Fendt 900 Vario este una dintre cele mai impresionante noutăți marca Fendt. Fendt 942 Vario, noul vârf de serie, reunește numeroase caracteristici de top, dezvoltate pentru și mai multă putere (are 415 CP) și eficiență în câmp.

Tractoarele Fendt sunt renumite pentu nivelul înalt de tehnologie cu care sunt echipate, iar noile modele dispun de și mai multe funcții inteligente. Printre acestea se numără și Turn Assistant, grație căreia tractorul va întoarce singur la capăt de rând, fără a mai fi necesar ca operatorul să efectueze virajul.

Disponibilă la noile modele este și funcția Auto Teach In, cu ajutorul căreia se pot memora și acționa alte câteva zeci de funcții prestabilite, chiar fără apăsarea vreunui buton. Este necesară doar setarea limitelor unui perimetru, iar tractorul va efectua exact lucrările stabilite.

Cu aceste două funcții, odată realizate setările, operatorului îi rămân puține sarcini. Iar dacă există hărțile și utilaje salvate din anii anteriori, totul devine extrem de simplu și ușor.

Cristian Capotescu, service brand manager pentru Fendt, a luat parte la demonstrațiile ce au avut loc în județele Timiș și Arad, a oferit suport tehnic și a stat de vorbă cu participanții.

„Fendt 942 Vario fost apeciat de operatori și fermieri, care au fost chiar impresionați de modul în care au lucrat cu tractorul. Una dintre funcțiile care au impresionat cel mai mult este sistemul încorporat de reglare a presiunii în anvelope, VarioGrip.

Mulți fermieri au vrut să vadă diferențele între Fendt 942 Vario și tractoare de la alți producători, dar balanța a înclinat de fiecare dată în favoarea noului model de la Fendt. Cei care mai au în curte tractoare Fendt sunt familiarizați cu funcțiile și cu modul lor de lucru. Unul dintre fermieri ne-a spus că este extrem de mulțumit, mai are tractoare mai vechi marca Fendt, care au către 15.000 de ore și nu a avut niciodată probleme cu ele.

Printre marile plusuri ale acestui tractor se numără,la fel ca la orice Fendt, consumul de combustibil, care a fost de fiecare dată mai mic, comparativ cu cel al altor tractoare care au lucrat în condiții asemănătoare, din aceeași clasă de putere și pe aceleași terenuri. Acest lucru se datorează transmisiei VarioDrive și conceptului de lucru la turație redusă a motorului, Fendt iD.

Sistemul de tracțiune al lui Fendt 942 Vario este la fel cu cel al tractorului Fendt seria 1000, unde fața e în permanență cuplată, până la 25 km/h, nu mai există funcții sau buton pentru cuplare/decuplare. Un alt avantaj e noua motorizare, MAN, 9.0 l, șase cilindri dispuși în linie.

În plus, e foarte ușor de operat: totul e integrat într-un terminal și în cotieră. Partea de transmisie, diferențialul spate, este, de asemenea, de la Fendt 1000 Vario.

Trebuie să menționăm și confortul din tractoarele Fendt, care îl depășește cu mult pe cel din alte tractoare. E la același standard binecunoscut – pe tiranții față, partea de hidraulică, pe suspensie, cabină.”

Binecunoscuta fiabilitate marca Valtra, acum și în fermele viticole și pomicole

Tot pentru prima dată în România, în demonstrații, s-a aflat și Valtra F95. Tractorul face parte din noua serie lansată de producătorul finlandez, ce cuprinde tractoare specializate, dedicate lucrărilor din viticultură și pomicultură. Valtra F95 a „demonstrat” în luna iulie, în mai multe județe din țară, unde a impresionat prin calitățile sale, chiar în cele mai grele condiții de lucru. „Toți fermierii care l-au văzut în lucru s-au arătat interesați de noul tractor Valtra”, spune Toni Darvaș, manager de produs la MEWI.

Valtra Seria F are motor FPT, 3,4 litri, în 4 cilindri, transmisie cu 24 de viteze, schimbător de viteze cu manetă mecanică sau hidraulică și Powershift. Este echipat cu un sistem hidraulic și o priză de putere care fac posibilă utilizarea tractorului cu un număr mare de utilaje atașate (modelul cu care s-a lucrat în demonstrații are un debit de aproximativ 97 l/min – din care 67 sunt destinați accesoriilor).

Este un tractor simplu, ușor de utilizat, manevrabil și confortabil, cu toate că are dimensiuni reduse (modelul de bază are aproximativ 1,5 metri lățime, iar modelul îngust doar 1,3 metri). Este echipat cu scaune pe suspensie de aer, cabină climatizată, volan reglabil etc.

„Am fost în localitatea Biharia, unde am lucrat cu ERO VitiPulse, un defoliator pe jeturi de aer. Am lucrat câteva ore în condiții foarte grele – multă umiditate, noroi. Dar totul a mers nesperat de bine, tractorul s-a descurcat de minune.

În județul Sălaj am lucrat cu același utilaj, inclusiv cu o saplă dublă rotativă marca Braun. Și aici tractorul a funcționat extraordinar de bine. Toată lumea care a văzut Valtra F în lucru a fost foarte mulțumită, chiar impresionată.

La Bistrița, într-o livadă de 300 de hectare, am lucrat cu un tocător de resturi vegetale. Au fost, din nou, condiții foarte, foarte grele de lucru. Buruienile erau de înălțimea tractorului, peste doi metri. Era o porțiune unde livada nu a dat rod anul acesta, motiv pentru care nu s-au făcut lucrări. În plus, terenul avea o pantă de 45 de grade pe alocuri. Tractorul nu era echipat cu greutate frontală și am crezut că vom întâmpina probleme, însă a lucrat neîntrerupt aproape patru ore, în aceste condiții. Pot spune că aici și-a dat testul.

Am realizat multiple lucrări, cu diverse utilaje, și în județul Timiș, la Crama Recaș. Am lucrat inclusiv cu un atomizor foarte mare, cu o capacitate de 1.500 de litri. Este printre cele mai grele lucrări ce pot fi realizate de un tractor specializat, mai ales la deal. Valtra F a fost solicitat la maximum, dar a dovedit că funcționează mai mult decât bine. A funcționat de fiecare dată, cu fiecare utilaj, exact așa cum trebuie să funcționeze un tractor.” (Toni Darvas, brand manager)