Articole

”Fendt? E o plăcere să-i asculți motorul!”

► Afirmă Ștefan Kovacs, președintele Consiliului de administrație al societății Agroslavia din Nădlac, județul Arad, despre Fendt 930 Vario.

Livrarea unui tractor sau a unui utilaj nu constituie, la MEWI, o știre. În medie, în curțile fermierilor români ajung, zilnic, 7 echipamente agricole (tractoare, combine și alte utilaje) din portofoliul nostru, așa că nu facem caz pe social media sau în viața reală despre faptul că ne facem bine treaba.

Însă atunci când, la livrare, vezi bucuria din ochii celui care primește și încântarea cu care îți spune cât de mult și-a dorit exact acel produs, vrei să afli mai multe despre acel om, despre fermă, despre oamenii locului.

Așa s-a întâmplat și cu dl. Ștefan Kovacs, care face parte din consiliul de administrație al societății Agroslavia din 2008, cele 1.250 ha de teren ale companiei fiind cultivate cu porumb, floarea soarelui, grâu, orz și rapiță.

După bucuria dumnealui ai fi zis că este la primul Fendt, însă Agroslavia este partener MEWI de 12 ani. Atunci au fost achiziționate două tractoare Fendt 820, urmate de un încărcător frontal Merlo. La mijlocul lui octombrie, în fermă a ajuns un tractor Fendt 930 Vario, și, pentru că ”ne plac oamenii care ne plac” la chiar 3 zile după livrare, am mers (din nou!) în vizită la Nădlac, județul Arad, să stăm de vorbă despre noua achiziție, despre cum îl ajută tehnologia la muncile grele din fermă și cum reușește să conducă o fermă profitabilă, cu o echipă din care fac parte angajați (aveam să aflăm) de mai bine de 29 de ani.

Tehnologia inteligentă stă la baza simplificării multor munci grele din cadrul fermelor; în ferma dvs. ce tehnologii disponibile pe tractoare Fendt utilizați pentru a vă ușura munca?

Folosim mereu GPS-ul la lucrări grele: plug, combinator, scarificator și altele. Este foarte util, ne ajută enorm. Economisim foarte mult timp, chiar și la întoarceri, la pregătit terenul, la semănat, la prășit. GPS-urile sunt extrem, extrem de importante pentru noi. N-am mai putea fără ele.

 

De-a lungul timpului au fost mulți fermieri care ne-au spus că au privit cu scepticism tehnologia integrată pe mașinile și utilajele agricole, pentru că li se părea dificil de utilizat. La dvs. în fermă care a fost atitudinea operatorilor față de tehnologie?

La început, operatorii au fost foarte reticenți, vedeau totul ca fiind foarte complicat. După ce s-au obișnuit, și au văzut că la prășit, la semănat, tractorul merge pur și simplu singur și ei doar stau, au început să folosească permanent GPS-ul. Le-a ușurat munca și le place foarte mult. Acum deja nu mai vor să lucreze pe un tractor care nu are ghidare prin GPS. Și nu mă refer la operatorii tineri, care ei chiar înțeleg tehnologia, ci la cei mai în vârstă, care toată viața lor au lucrat fără, însă acum sunt dependenți.

Avem și un distribuitor de îngrășăminte care, la fel, are integrată tehnologie inteligentă, cântărește, închide /deschide secțiuni; e de mare ajutor, pe lângă timp, economisim materie primă.

 

Știm că urmează să-i integrați lui Fendt 930 Vario sistemul de telemetrie Fendt Connect. Până de curând monitorizați date furnizate de tractor?

Cu tractoarele Fendt cumpărate anii trecuți monitorizăm, la lucrările cu plugul, câte hectare pe zi lucrează și cu ce consum. Am constatat că tractoarele Fendt mereu au avut un consumul per hectar semnificativ mai mic comparativ cu alte tractoare. Contează mult și terenul, dacă e uscat, tasat. Însă ce mi-a plăcut mult la Fendt 930 Vario, la tractorul nou, când i-am făcut probele, este că i-am atașat un disc mare de 6 m, și, la 1400 turații, cu 12 km/h, a mers atât de lejer, încât nici nu a simțit discul. E o plăcere să-i asculți motorul! Ce să mai… sunt chiar încântat!

Tehnologia este foarte avansată în domeniul agricol, iar nemții sunt puși pe inovații, pe dezvoltare. Am înțeles că motoarele MAN cu care sunt echipate tractoarele Fendt sunt foarte performante, fiabile. Cei care au achiziționat în ultimii ani tractoare Fendt sunt foarte mulțumiți. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care am achiziționat modelul acesta de tractor.

 

Când achiziționați un tractor nou, îndrumați operatorii spre școlarizare sau învață “din mers”?

Cel care a condus tractorul vechi, conduce și tractorul nou, deci 95% îl cunoaște, nu e chiar ceva nou pentru el.  Și nu prea am schimbat operatorii. Încerc să am grijă de ei, așa că nu prea am oameni noi pe care trebuie să-i învățăm de la zero. Sunt angajați demult, unii sunt din 1992 aici. Mecanicii, operatorii noștri sunt respectați și remunerați pe măsură. Acum ar fi cam dificil să iei un om nou.

Ca angajator prin asta dovedești că ești un om serios, dacă nu îți pleacă oamenii. Cunosc fermieri care se poartă urât cu operatorii, iar a doua zi, bineînțeles că nu-i mai au.

Dar da, dacă astăzi aș avea doar operatori noi, i-aș trimite la cursurile de operatori. Sigur. Altfel n-ar face față. Chiar și pentru utilizarea ghidării prin GPS, în fiecare iarnă, în ianuarie, februarie, operatorii merg la instructaj. Și le place, le prinde bine. Stau o zi, două, trei cât trebuie, cât e necesar. Deși când merg au impresia că știu, se întorc cu multe informații noi, vin foarte încântați.

Considerați că au fermierii nevoie de cursuri suplimentare pentru a învăța cum să gestioneze ferma și echipa?

Da, clar. Fermierii sunt mulți doar cu pregătire primară, însă și școala trebuie să fie școală. Oricâtă școală ai, întotdeauna îți mai prinde bine un curs. Sunt fermieri care se poartă și lucrează după ureche. N-ar strica un pic de școală. De altfel, niciunuia dintre noi nu i-ar strica.

 

Cum a fost anul acesta agricol pentru dvs.?

A fost un an secetos, un an greu, dar cu rezultate foarte bune. Producțiile de grâu, orz, rapiță sunt cele mai mari din istoria societății noastre. În schimb, la porumb, din cauza secetei, a căldurii foarte mari, producția a mai scăzut, dar tot e bine.  Cam 6.600 kg/ha am obținut la porumb anul acesta, ceea ce nu e chiar rău ținând cont de prețurile actuale, dar suntem obișnuiți să obținem cam de la 10.000 kg/ha în sus.

 

Ați menționat că a fost un an secetos, și într-adevăr, subiectul secetei a fost de actualitate anul acesta. Cum v-ați descurcat? Aveți sisteme de irigat?

Nu, nu avem sisteme de irigat, Mureșul este departe de noi, la 5 km de la primele parcele, iar terenurile noastre sunt dincolo de autostradă, ceea ce reprezintă o piedică. Nu e simplu să aduci apa acolo. Demult existau sisteme subterane, dar nu mai există. Ce a fost, s-a cam distrus. Ne-ar ajuta un sistem de irigații, desigur, dar cum a fost anul acesta, arșiță, s-au uscat culturile de sus, nu jos, din pământ, că n-ar fi avut apă suficientă. Ne mai ajută, aici la Nadlac, pânza freatică care e destul de sus la noi, și cum porumbul are rădăcina până la aproximativ 5 m adâncime, s-a descurcat cu apa, însă a avut probleme cu arșița, efectiv l-a uscat de sus.

 

Ați spus că acesta a fost cel mai bun an din istoria societății din punct de vedere al productivității. Oare ce contribuie la bunul mers unei ferme?

Probabil factorul uman este cel mai important. E necesar să ai oameni de încredere și dedicați, căci trebuie să punem cu toții suflet dacă vrem să facem treabă. Agricultura nu poate fi făcută doar de dragul banilor, de dragul profitului. Sunt foarte mulți factori care contribuie la binele unei ferme. Pe lângă factorul uman, clar contează utilajele, tractoarele… Însă omul cu mașinile agricole merg mână-n mână. Factorul uman e important să fie dedicat, să aibă grijă de utilaje, să se ocupe de întreținerea acestora. Când ai un tractor bun trebuie să ai și un operator bun, și invers.

 

Ați luat în calcul dezvoltarea fermei spre agricultura bio?

Nu știu dacă se poate face chiar agricultură bio. Cu atâția dăunători, buruieni, insecte. Nu cred că îi putem stăpânii. Am încercat acasă cu soția, în curte, să cultivăm pentru consumul propriu, dar nu, 100% bio nu s-a putut. Nu știu, poate sunt eu mai reticent la agricultura bio, dar nu prea o văd fezabilă, sustenabilă. Nu sunt fan al chimizării maxime, și încerc să evit pe cât posibil și să folosesc dozele recomandate, cu cât mai puține treceri. Și pentru noi ar fi mai puțin costisitor, dar nu văd cum am putea face 100% fără tratamente.

În plus, nevoia de alimente e tot mai mare, iar dacă nu faci producție nu mai ești performant. Nu e o direcție bună în care ne îndreptăm dar alta nu văd.

 

Recapitulând, în final, educația, tehnologia și factorul uman stau la baza unei ferme de succes?

Da, clar! Nu poți doar cu om sau doar cu tehnologie, merg bine împreună. În plus, trebuie să fii dedicat. În orice domeniu, nu doar în agricultură. Dacă te implici, merge. Ce ar fi Agroslavia cu utilaje bune dar fără oameni, sau invers? Sunt două ingrediente principale.