Articole

Fermier în Dobrogea. Manager la MEWI.

Sau cum devenim modele prin puterea exemplului.

Cristian Dănăilă este managerul regional al filialei MEWI din Ovidiu, jud. Constanța, din 2014, însă lucrează în companie din 2009, de când reprezenta produsele din portofoliul MEWI în zona Dobrogea. Are 45 de ani, este absolvent de Agronomie, și totodată este pasionat de tehnică agricolă.

Dar nu ”portret de coleg” ne-am propus pentru rândurile de față, deși am putea umple câteva pagini bune vorbind despre calitățile sale umane, profesionale, și de lider, ci dorim ca, din redarea discuției pe care am avut-o recent, să putem ilustra însemnătatea puterii exemplului.

Pentru că, de peste 20 de ani, Cristian se ocupă de agricultură. Este și fermier. Conduce societatea Vultagris Serv, prin care lucrează, în prezent, 600 ha, în localitatea Vulturu, jud. Constanța.

Este un dublu manager credibil pentru că ”propovăduiește ceea ce practică”. De luni până vineri conduce echipa MEWI, iar sâmbăta și duminica se transformă în practicant al agriculturii, preocupat de soarta câmpului, urcând adesea el însuși pe tractor sau combină. Ceea ce nu înseamnă că în zilele din cursul săptămânii ferma rămâne de izbeliște, pentru că are 4 angajați și îl ajută tatăl său, de asemenea agronom, care se ocupă de organizarea fermei.

Întotdeauna afirmă că îi place să lucreze la MEWI și își dorește să fie pentru cât mai mulți ani.

Ai deja 12 ani de când lucrezi la MEWI. Care este istoria ”suprapunerii” celor două ocupații ale tale?

În MEWI am ajuns în urma colaborării cu firma. În 2001 am cumpărat prima combină, un Claas Dominator 96, second-hand, iar în 2009 am mai cumpărat una, tot la mâna a doua. Odată cu extinderea companiei în zonă, în același an, am primit propunerea de a fi reprezentantul de vânzări pentru Dobrogea. Pentru că mereu am fost atras de partea de mecanică, mi-au plăcut utilajele și tot ce ține de tehnica agricolă, am acceptat, renunțând la postul de inspector la Camera Agricolă.

Revenind, odată cu achiziția primei combine am și înființat ferma, dar de agricultură ne ocupăm dintotdeauna, tata fiind inginer agronom, eu – de asemenea. Am făcut agricultură și înainte de 2000, ca persoane fizice, fără să avem o formă juridică. Prin 2004, 2005 am început să ne gândim mai serios la capitolul ăsta, lucrând, în arendă, vreo 300 ha, cu o combină, un tractor U650 pe care îl aveam în fermă și cu un plug.

Apoi, în anul 2006 am achiziționat primul tractor Fendt nou de la MEWI, printr-un proiect SAPARD, un Fendt 716 Vario, de 160 CP, care și acum există în dotarea firmei și, deși are 13.000 de ore de funcționare, nu cred că ne vom despărți prea curând de el.

De altfel, întregul nostru parc auto este achiziționat de la MEWI.

Unele, practic, mi le-am vândut singur.🙂

Cele 600 ha le lucrăm, în prezent, cu trei tractoare, un Fendt 722 Vario, un Fendt 716 Vario (ăla ”bătrân”), și un Valtra A 93. Și bineînțeles, avem un Horsch Joker 5 CT și un Horsch Pronto 4 DC, o combină Fendt 9490 X.

Întotdeauna am avut încredere în produsele pe care le vând. Pentru că nu poți să-ți vinzi un produs dacă n-ai încredere în el. Cu atât mai mult dacă vrei să-l vinzi altcuiva. Și asta se vede întotdeauna în ochii clientului – dacă tu ca vânzător ai încredere în produs sau nu.

Oamenii de vânzări ai MEWI sunt mult mai mult decât niște simpli vânzători, sunt încurajați ca, prin cunoștințele lor, să fie mai degrabă consultanți, să adapteze oferta MEWI la specificul local. Poți să exemplifici, pentru zona Dobrogea, ce consideri că li se potrivește?

Eu personal am mare încredere în produsele Fendt și Horsch, iar dacă ar fi să aleg un singur produs pe care să zic că aș prefera să-l recomand, acela ar fi unul din noua serie Fendt 900 Vario, cu motor MAN – un 936, 939 sau 942. Ținând cont de faptul că forța de muncă este tot mai diminuată, și prețul forței de muncă crește, cred că seria nouă Fendt 900 Vario, își va justifica prețul, chiar și pentru ferme ca a mea.

Deja mă gândesc serios să trecem, în fermă, la o gamă mai mare, de peste 300 CP, să merg pe semănători de 6 metri, utilaje mai mari, să pot să eficientizez costurile și timpul de lucru. Deja de la an la an, perioadele optime de lucru în câmp sunt din ce în ce mai mici. De exemplu, în luna iunie a plouat foarte mult în perioada recoltatului, a durat campania o lună și ceva la mine în fermă, în condițiile în care aș fi terminat în două săptămâni. Din cauza asta, au ieșit buruieni, a căzut cultura pe jos, s-au depreciat indicii de calitate la grâu. Deci trebuie să fii pregătit să intervii cât mai rapid.

Cum n-a mai plouat din iunie, așteptăm o ploaie, după care va trebui să semănăm rapiță, 160 de ha, în maxim 2 zile, după care să vin cu grâu, cu orzul, toate într-o perioadă foarte scurtă. Iar ca să poți face asta, trebuie să treci la gama mare de utilaje, că altfel nu poți să le faci. Iar dacă ai pierdut umiditatea ai luat-o de la zero.

Cum a fost anul 2021 în zona voastră?

Din punct de vedere al producțiilor a fost normal, avantajos din punct de vedere al prețului de vânzare. Producția de rapiță a mers bine la mine în fermă, 4.000 kg /ha. În rest, la grâu, porumb, floarea soarelui, sunt producții normale.

Orzul este în general o cultură bună pentru zona noastră, Dobrogea. Până la 1,5 t /ha este mai mare producția la orz față de grâu. Grâul se vinde la ora actuală cu 1 leu, iar orzul 90 de bani. Diferența este foarte mică.

Porumb noi nu cultivăm, iar la floarea soarelui a fost o producție de aproximativ 2.800 tone /ha, iar prețul e bun, în jur de 2.300 lei /tonă.

 

Revenind la consultanța acordată clienților sau unui potențial client. Să zicem că eu doresc să cumpăr o semănătoare Horsch Focus, despre care am citit mai multe articole. Ce îmi recomanzi?

În primul rând, te-aș întreba dacă vrei să schimbi tehnologia de lucru, dacă vrei să renunți la arătură, dacă vrei ca în perioadele de secetă cum e acum, să nu mai intri, să întorci brazda, să intri cu discurile, să treci de două-trei ori, să strici structura și textura solului făcându-l nisip. Dacă nu vrei să renunți la plug și să treci într-un sistem mini-till nu neapărat no-till, atunci nu avem ce discuta de Horsch Focus.

Principalul avantaj la o semănătoare Focus este că nu mai trebuie întoarsă brazda. Nu mai răscolim solul, nu mai scoatem puțina apă care mai e în el. Reușim să semănăm chiar și în condiții de secetă, cu rezultate destul de bune privind răsărirea.

Dezavantajul este că va trebui ulterior să se aplice mai mult insecticid, fungicid. Sunt fermieri care nu vor să facă aceste investiții și atunci nu cumpără un Focus. Rămân la arătură. Economisesc insecticid, fungicid pentru că dăunătorii care rămân în resturile vegetale, le încorporează în sol la o adâncime de 25 cm, iar la suprafață scot pământ care nu e chiar atât de afectat.

Eu, în relația cu clienții, mă privesc și din punctul de vedere al fermierului. Mă gândesc la avantaje și dezavantaje.

Știrile agricole din vara aceasta făceau referire mereu la seceta din zona voastră și la calamitarea culturilor. Cum faci față în aceleași condiții cu ceilalți fermieri?

Anul acesta la Vulturu, suntem în curs de înființare a OUAI. Sperăm să preluăm în administrare canalele de la ANIF și să vedem ce putem face pentru a putea să le re-punem în funcțiune. În ultimii 30 de ani, canalele s-au deteriorat aproape integral, și trec exact pe lângă câmpurile mele. Dacă aveam apă puteam să intervin, să semăn rapiță și să am cultura deja înființată, să pot face un plan de afaceri, un buget pentru anul viitor.

Puțini din cei care fac agricultură au o specializare în domeniu în spate. De aceea nu se ține o evidență corectă a costurilor și a veniturilor. De exemplu, le spun clienților că trebuie să se raporteze la costul pe ora de funcționare. Din calculele pe care le-am făcut cu ei, nu mi-a ieșit mai mult de 5 euro /ora de funcționare. Ceea ce e foarte bine.

Din punctul meu de vedere agricultura de precizie nu înseamnă numai sistemul de ghidare a tractorului. Înseamnă să ai un distribuitor de îngrășăminte care să facă un Section Control, un control prin GPS care să-ți dea o rată variabilă, înseamnă o semănătoare Horsch cu închiderea secțiunilor.

În fiecare an îmi cumpăr loturi de bază, sămânță de bază, după care o păstrez până la C2. Din bază fac C1, din C1 fac C2 și la C2 deja o înlocuiesc, căci vin iar cu sămânță produse de mine. Cumpăr, dar nu toată suprafața. Dacă de exemplu semăn 150 sau 200 ha de păioase, cumpăr 30-40 ha sămânță bază și din asta opresc pentru anul viitor sămânța pentru următoarele hectare.

Ce și cât crezi că trebuie să le transmiți fermierilor din experiența ta?

Mă ajută mult, în discuțiile cu fermierii, faptul că sunt și eu fermier. Le spun adesea cum m-au ajutat utilajele mele, cum am lucrat cu ele. Când vin cu contraargumente, cel mai des legate de preț, le spun: ieftin nu o să țină foarte mult, gratis nu dă nimeni.

Lucrez pe tractoare, pe combine, știu ce pot face utilajele, știu cum trebuie reglate. În fiecare weekend sunt la fermă, pe timpul verii îmi iau concediu să merg la recoltat. Nu las pe nimeni altcineva pe combina Fendt 9490 X. 😊 E greu să vină cineva să-mi spună că nu lucrează bine combina. Trebuie să știi ce să faci cu ea, cum să o reglezi și cum să o exploatezi. Eu o am acasă, are 600 de ore de funcționare, am lucrat din 2018 numai eu cu ea, și nu am avut probleme.

Operatorii se schimbă de la an la an, și nu sunt trimiși la școlarizare. Dacă s-a schimbat un mecanizator, fermierii trebuie să solicite firmei MEWI o școlarizare pentru mecanizatorul respectiv.

Tractoarele sunt foarte bune, dar dacă ne uităm în istoric, vedem că 70-80% din probleme apar din cauza utilizării greșite a tractoarelor. Nimeni nu ar recunoaște că a folosit greșit tractorul.

Pe de altă parte, niciun mecanic din lumea asta nu e magician. Trebuie să verifice pas cu pas. Mai ales când e o problemă la partea electrică sau electronică a tractorului. Este foarte greu de verificat. Nu e cum pare, că vii cu laptopul, îl pui pe tractor și îți spune unde e eroarea. Îți dă o mulțime de erori și trebuie să găsești problema.