Articole

Radiografia unei serii de demonstrații cu Fendt 942, în județul Olt

Lansat la Agritechnica 2019, Fendt 942 Vario – dotat cu motor MAN de 9 litri, cu șase cilindri, ce dezvoltă 415 CP, și cutie de viteze Vario – reprezintă vârful noii serii Fendt 900 Vario. Renumit pentru consumul redus de combustibil, (chiar și la puteri mari de lucru) datorită transmisiei VarioDrive și conceptului de lucru la turații mici ale motorului, Fendt iD, tractorul Fendt este tot mai apreciat în rândul fermierilor de pretutindeni.

Iar toate aceste aprecieri vin de la fermieri care au avut oportunitatea de a lucra cu el, tocmai de aceea, colega noastră Bianca Ristea, reprezentant vânzări, a organizat, în perioada 19 – 27 august, o serie de demonstrații în cinci ferme din județul Olt, cu un Fendt 942 Vario Profi Plus (varianta cu dotare completă: https://www.mewi.ro/portfolio/fendt-942-vario-profi-plus/ ), căruia i-a fost atașat discul scurt Horsch Joker 8 RT M19.

Aceste 5 demonstrații ne sunt prezentate, mai jos, cu informații concrete ”din teren”, de Bianca Ristea.

    1. Brebeni, jud. Olt

        Fermă 2.800 ha

În ferma din localitatea Brebeni, jud. Olt, cuplul format din tractorul Fendt 942 Profi Plus și discul Horsch Joker 8 RT M19 a lucrat într-o miriște de rapiță, necultivată până în prezent.

”Adâncimea de lucru a fost la aproximativ 10 cm, iar tocătoarea de resturi vegetale care făcea parte din configurația Joker-ului, s-a descurcat conform așteptărilor: extraordinar.

Timp de aproximativ 4 ore, s-au prelucrat la cel mai înalt nivel posibil 39 ha cu un consum mediu de 6,8 l/ ha și o viteză de 14 km/ h. Solul era extrem de uscat, nordul județului Olt trecând printr-o secetă pedologică severă.”

Ceea ce l-a impresionat foarte mult pe fermier este faptul că un utilaj care are talere cu un diametru ”așa mic” (62 cm) reușește să intre la o adâncime de 10 cm și, totodată, să mărunțească perfect.

    2. Babiciu, jud. Olt

        Fermă 800 ha

Fermierul pe ale cărui terenuri s-a desfășurat demonstrația preferă doar tractoarele Fendt și utilajele Horsch.

Tractorul a fost alimentat cu 1.160 l motorină, și s-au lucrat 187 ha în aproximativ 26 ore, pe un sol pregătit în prealabil cu un cultivator Horsch Tiger 4 MT.

Adâncimea de lucru a fost undeva la 6 cm, fermierul dorind să vadă capacitatea Joker-ului de a nivela și a mărunți bucățile mari de pământ (bolovanii).

”Rezultatul obținut a fost, conform declarației fermierului, pistă de avion’’.

 

     3. Crâmpoia, jud. Olt

         Fermă 1.200 ha

La acestă demonstrație s-a lucrat o solă de 110 ha, unde era arat și discuit o dată. La finalul demonstrației a rezultat un consum de 8 l/ ha și o viteză de 12 km/ h.

Fermierul pe ale cărui terenuri s-a desfășurat demonstrația ne-a spus încă de la început că întâmpină dificultăți mari din cauza lipsei de personal calificat și consideră că tractorul Fendt este mult prea complex. Atunci, pentru a-i demonta această convingere, l-am rugat să desemneze pentru a conduce tractorul pe unul dintre operatorii începători. 

Concluzia? Nu e greu deloc să conduci un Fendt!

 

    4. Miești, jud. Olt

       Fermă 1.500 ha

În dotarea fermei există 5 tractoare Valtra, cel mai mare dintre ele fiind un Valtra T 234 A, achiziționat în anul 2019. Demonstrația cu tractor Fendt a avut loc în perioada 24 – 25 august, și s-a lucrat în miriște neprelucrată și în teren dezmiriștit.

 În prima parte a demonstrației, în miriște, s-au întâmpinat dificultăți din cauza cantității mari de paie care înfunda discul. Fermierul dorea adâncime maximă de lucru într-o cantitate enormă de resturi vegetale, însă cu un reglaj potrivit, după ce am micșorat adâncimea, cuplul Fendt 942 Vario + Horsch Joker 8 RT M19 s-a comportat perfect.

În dotarea fermei exista deja un utilaj Horsch Joker 5 RT Classic, astfel am putut chiar realiza o comparație între cele doua utilaje.

 În privința tractorului, toate au fost la superlativ. În ceea ce privește comparația între cele doua utilaje, am constatat că utilajul Horsch Joker 5 RT Classic are un necesar de putere mult mai redus, însă calitatea lucrării este net superioară cu Horsch Joker 8 RT M19, fiind o variantă foarte stabilă, nu oscilează în spatele tractorului.”

 

     5. Mogoșești, jud. Olt

         Fermă 1.100 ha

Pe terenurile acestei ferme s-au lucrat 11 ore, fiind efectuate lucrări în arătură și într-o discuială efectuată cu un disc greu, de la un brand concurent.

 Consumul de data aceasta a fost de aproximativ 8,5 l /ha deoarece condițiile au fost nefavorabile, iar tractorul nu putea să aibă o viteză de lucru constantă. Atât arătura cât și discuiala nu erau făcute corespunzător – erau foarte denivelate – dar la final, fermierul ne-a comunicat că este pentru prima dată în viața sa când solele dânsului arată atât de bine.”