Agricultura digitalizata - Horsch intelligence
Articole

Funcții și sisteme dezvoltate de Horsch, care stau la baza agriculturii inteligente

Despre agricultura de precizie se discută deja de mai bine de un deceniu. Progresul tehnologiei a lăsat să se întrevadă schimbările ce urmau să aibă loc și în agricultură, unul din domeniile care aveau să beneficieze ulterior de acesta. Producătorul german Horsch este un pioner în Europa în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii, primii pași în direcția prelucrării de informații fiind sistemele ISOBUS, cu care este echipată în configurația standard, încă de acum 15 ani, majoritatea echipamentelor agricole produse de compania gemană.

Pornind de la nevoia din ce în ce mai mare a fermierilor de a avea siguranța calității prelucrării solului sau a semănatului, s-au dezvoltat multiple echipamente, sisteme și funcții ale acestora. Acestea au fost de un foarte mare ajutor fermierilor care, de exemplu, aveau o suprafață relativ redusă, de câteva sute de hectare, iar acum au în lucru suprafețe de câteva mii de hectare, care trebuie supravegheate. Ca logistică și timp necesar este aproape imposibil în alt mod supravegherea unei ferme de mari demensiuni. Aceste noi sisteme ajută extrem de mult la semănat, la reducerea cantităților de semințe și îngrășăminte folosite”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România, care, în rândurile ce urmează ne prezintă câteva dintre soluțiile dezvoltate și implementate de compania germană și avantajele lor.

Section Control Horsch- sisteme de urmarire si control
Functia SectionControl pentru evitarea suprapunerilor la insamantare

Cele mai cunoscute sisteme de urmărire și control

Un astfel de exemplu este sistemul SectionControl, care a fost dezvoltat pentru a evita suprapunerile, atât la însămânțare cât și la tratamentele fitosanitare sau aplicarea de îngrășăminte. Drept rezultat – consumul de materiale este redus considerabil, ceea ce înseamnă și o reducere a costurilor /ha, respectiv mai multă responsabilitate și grijă față de mediul înconjurător.

SectionControl este una dintre cele mai simple dar eficiente funcții, pe care o regăsim atât la semănătorile de cereale, cât și la cele de prășitoare. Evitarea suprapunerii sau a supraînsămâțării în zonele de capăt sau în unghiuri, unde se creează o densitate foarte mare, de la care pot porni diferite boli sau poate reprezenta un focar de infecție pentru restul culturii, este esențială. Un alt avantaj este ecomonia de materiale. Este extrem de eficient în cazul suprafețelor de teren de mici dimensiuni și neuniforme.” (Constantin Curcă)

Ssiteme inteligente Variable rate Horsch pentru dozarea semintelor si a ingrasamintelor.

Un alt sistem inteligent care ușurează munca fermierilor este VariableRate, care permite atât dozarea semințelor cât și a îngrășămintelor în funcție de cartarea zonei și de stadiul de dezvoltare al culturilor.

Aplică până la trei componente individual, în funcție de caracteristicile solului și se găsește în configurația oricărei semănători Horsch. De exemplu, așa cum am menționat adesea, în descrierea acesteia, fermierii din sudul țăriii care își irigă culturile, folosesc acest sistem pentru a semăna porumb cu o densitate de 85.000 plante/ha și 250 kg îngrășăminte/ha în interiorul zonei irigate cu ajutorul pivotului și o densitate de 75.000 plante/ha și 190 kg îngrășăminte/ha în exteriorul zonei irigate.

Sistem Multicontrol Horsch - terminale

Multicontrol este un sistem de control al mai multor componente ale semănătorilor, care permite pornirea și oprirea independentă a curgerii semințelor și îngrășământului. Semănătorile s-au dezvoltat de-a lungul timpului – având până la patru bazine, sau un bazin împărțit în patru, pentru a putea face față cererilor impuse de anumite situații. Spre exemplu, atunci când un fermierul își dorește ca, pentru protecția solului sau pentru îmbunătățirea calității acestuia, să semene și o cultură verde – un amestec de  mai multe tipuri de cereale, care să ridice gradul de bonitate al solului.

Există o corelație absolut directă și pentru înțelegerea acestor sisteme e necesar să avem în vedere următoarele configurații. Este vorba de niște activări care stau la dispoziția oricărui fermier care are echipamente agricole marca Horsch: ISOBUS PC – facilitează comunicarea cu un sistem care preia informații și se găsește la toate semănătorile; Track Leader II – o activare care controlează mersul în paralel și care salvează sarcini; Section Control. Pentru sistemul de Multicontrol, primele trei sunt esențiale. Ordinea aceasta logică este absolut necesară.

Sistem Multicontrol Horsch componenete semanatori

Un pas mai departe: Autoforce și sistemul de semănare bob-cu-bob la cereale

 Aceste sisteme și-au demonstrat eficiența în practică, astfel încât le regăsim la majoritatea producătorilor de echipamente agricole. Horsch a mers însă un pas mai departe și a dezvoltat o tehnologie care să ajute la creșterea optimă a plantelor în condiții de sol cu diferite densități. Vorbim de AutoForce, un sistem dezvoltat inițial pentru semănătorile de prășitoare Maestro, extins mai apoi și la semănătorile de cereale, respectiv la Serto.

O suprafață de teren poate avea o structură diferită a solului, care influențează diferit creșterea și dezvoltarea plantelor. AutoForce măsoară densitatea solului, care este gradul de răspuns la penetrarea cu brăzdarul dublu disc și apoi adaptează presiunea pe fiecare brăzdar în parte, sau pe secțiuni de brăzdare, astfel încât se păstrează o adâncime de însămânțat perfectă. Cel mai simplu exemplu este un teren foarte greu, unde pentru a penetra solul ar putea fi necesară o presiune de apăsare de 300 de kg. Secția este tensionată cu această greutate, dar imediat, peste 100 de metri, urmează o zonă cu sol nisipos, unde cele 300 de kg necesare anterior sunt mult prea mult și chiar dacă nu se va schimba adâncimea de însămânțare, presiunea ridicată pe brăzdar va afecta creșterea și dezvoltarea rădăcinilor”, punctează C. Curcă.

Brazdar TurboDisc sau TurboEdge rosu pe suprafata arabila

Un sistem inteligent de ultimă generație este și semănatul bob-cu-bob la păioase. În cadrul exploatațiilor agricole care au ca obiect de activitate producerea de material semincer, sistemul de semănat bob cu bob la păioase este probabil cel mai mare ajutor cu care fermierii își pot optimiza producțiile de semințe. Practic, potențialul genetic de înfrățire și dezvoltare al fiecărei plante este folosit la maximum, astfel încât plantele vor fi sănătoase, vor produce, se vor dezvolta și vor fi mai puțin influențate de factorii externi, precum lipsa sau excesul precipitațiilor.

Avem câteva experimente foarte interesante, inclusiv în România, făcute anul trecut, în cadrul exploatației din Insula Mare a Brăilei și al unei ferme de la Ianca, Brăila, și așteptăm cu nerăbdare rezultatele. Sunt câteva zeci de hectare semănate cu o semănătoare Pronto, cu acest sistem de dozare. Sunt clienți care urmăresc îndeaproape evoluția culturilor și sunt sigur că și rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor”, mai spune C. Curcă.

Un număr tot mai mare de fermieri români aleg să folosească aceste funcții performante, însă în urma discuției de mai sus aflăm și că mai mult de jumătate dintre fermierii români nu folosesc cărările tehnologice, un element necesar pentru a putea beneficia de toate avantajele tehnologiei.

Calea care pare cea mai ușoară, poate duce exact la crearea acelor complicații pe care încercăm să le evităm. Părerea mea e că înainte să ne gândim la toate opțiunile acestea pe care ni le pun toți producătorii la dispoziție, ar trebui să începem cu lucruri simple. E păcat să nu folosim echipamentele agricole care sunt echipate și pregătite la potențialul lor maxim”, a concluzionat Constantin Curcă.