Articole

Horsch Leeb 4 AX – un aparat de erbicidat apreciat în demonstrații

În toamna anului 2018, Horsch Leeb 4 AX – soluția propusă de producătorul german pentru protecția plantelor în fermele de mărime medie, s-a aflat în demonstrații în România, pentru testele de dinaintea lansării pe piață, în primăvara lui 2019. La târgului AgriPlanta RomAgroTec, din vara anului trecut, date fiind condițiile, demonstrațiile practice nu au mai putut avea loc, deși Horsch Leeb 4AX se afla pe lista utilajelor ce aveau să intre pe Bumpy Road – platforma pentru simularea terenului accidentat.

În perioada 20 mai – 3 iunie, în 20 de ferme din sudul și vestul țării, au avut loc demonstrații cu Horsch Leeb 4AX, aparatul de erbicidat fiind apreciat pretutindeni. Întrebați ce ar schimba la acesta sau ce anume nu este pe măsura așteptărilor, cei care l-au testat au afirmat că nu este nimic ce ar trebui modificat.

„Responsabilitate față de mediu, tehnologie fiabilă, și toate funcțiile esențiale pentru care echipamentele de erbicidat HORSCH sunt binecunoscute: fără nici un compromis când este vorba despre controlul rampei.” afirma Theodor Leeb, creatorul acestor echipamente.

 Nu vom detalia caracteristicile tehnice ale aparatului de erbicidat, pentru că le puteți vedea aici, vă vom prezenta doar câteva caracteristici ce fac din acest produs alegerea ideală pentru cei care doresc să facă performanță în agricultură.

  • Stabilitatea rampei

Ceea ce impresionează cel mai mult la aceste aparate este stabilitatea rampei, atât la viteze mari de lucru cât și la întoarceri. Horsch Leeb AX este dotat, de asemenea, cu multipremiatul sistem Boom Control (în filmul de la lansarea sa, observați stabilitatea paharului cu apă), ce se regăsește la toate produsele marca Horsch Leeb, fie mașini autopropulsate (seria PT), fie aparate tractate (seriile LT și GS)

  • Aplicarea perfectă la costuri accesibile

Aparatul este ușor de utilizat datorită modului de construcție simplu, cu elemente esențiale, și simplității în aranjarea unităților de comandă. Deriva de curent este redusă datorită sistemului automat de comandă și control al rampei și distanței constantă, de 50 cm, până la suprafața țintă, chiar și la viteze de lucru mari.

Foarte bună menținere a poziției rampei chiar și pe terenurile în pantă, datorită amortizării hidropneumatice a rampei. Pulverizarea este uniformă, nu au loc suprapuneri, putându-se realiza economii de până la 3% (ceea ce înseamnă ceva, date fiind costurile ridicate ale substanțelor chimice utilizate.

  • Necesar mic de putere de la tractor

Un aspect foarte important este faptul că necesarul de puterea al tractorului utilizat pentru lucrările cu Horsch Leeb 4AX se situează la doar 100 cp, grație greutății sale reduse. Totodată, utilajul are un ecartament de la 1,50 m la 2,25 m, ceea ce înseamnă că poate fi folosit cu orice tractor.

În plus, utilajul nu impune existența anumitor opțiuni tehnice la tractor (precum sistem hidraulic load-sensing, sistem de debit direct pe partea de hidraulică etc.). „Sunt foarte mulți fermieri care, în momentul de față, au în dotare tractoare cărora le lipsesc anumite opțiuni tehnice. De aceea, Horsch Leeb a hotărât să aducem pe piață un nou echipament, pentru tractoare mai puțin sofisticate”, afirmă Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.