Articole

Iarna e pe sfârșite! 7 sfaturi pentru pornirea tractorului

La MEWI tocmai se încheie campania de iarnă, în cadrul căreia tractoarele, combinele sau încărcătoarele frontale aduse în oricare dintre atelierele filialelor din țară, au beneficiat de o verificare general și un discount de 15% pentru piesele care ar fi trebuit înlocuite.

În sezonul rece, inspecţia tehnică şi, implicit, reparaţiile utilajelor ar trebui să fie o prioritate pentru toţi fermierii, având în vedere că volumul lucrărilor în câmp este redus. Toate manualele de utilizare ale tractoarelor, combinelor, mașinilor de erbicidat și ale utilajelor agricole au indicații precise privind depozitarea pe timpul iernii sau în cazul în care nu sunt utilizate pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă acestea sunt respectate, scoaterea din iarnă a tractorului sau a utilajelor agricole și pregătirea lor pentru campania de primăvară poate fi un process mai puțin descurajant, fără mari bătăi de cap pentru fermier.

1. Cercetați exteriorul tractorului

În primul rând, aruncați o privire în jurul tractorului pentru a observa orice lucrări evidente de întreținere care trebuie efectuate. Mergeți de jur împrejur, verificând tot ceea ce iese în evidență și arată neobișnuit – cum ar fi, de exemplu, vreun fir rupt sau vreo bucată metalică desprinsă. Dacă nu ați reușit să gresați tractorul ca parte a procesului de ”iernare”, acum este momentul.

2. Verificați presiunea anvelopelor

Apoi, este timpul să vă inspectați anvelopele. Verificați presiunea aerului fiecărei anvelope și asigurați-vă că sunt umflate corespunzător. Căutați orice rupturi, fisuri sau înțepături. Dacă observați vreunul, contactați departamentul de service al dealerului dv.

3. Ridicați capota

Acum puteți ridica capota pentru a inspecta compartimentul motorului și curelele. La fel ca la anvelope, inspectați curelele pentru a detecta fisuri, secțiuni lipsă și tensionarea adecvată – o curea strânsă corect ar trebui să aibă în jur de un sfert de centimetru de deviere.

Asigurați-vă că niciun animal nu și-a trasformat tractorul în reședință de iarnă 😊 pentru a evita orice pericol neprevăzut la pornirea motorului.

4. Inspectați nivelurile substanțelor fluide

Apoi, este timpul să verificați nivelurile uleiului de motor și de transmisie și al lichidului de răcire. Va trebui să vă asigurați că toate sunt corespunzătoare, în conformitate cu manualul de utilizare a tractorului.

Dacă constatați că filtrul de combustibil nu se scurge, lichidul probabil s-a gelificat la temperaturi scăzute – adică este timpul pentru înlocuirea filtrului de combustibil.

Este important să adăugați în rezervor aditivi, care își vor croi drum prin sistemul de alimentare cu combustibil, deoarece contribuie la creșterea cifrei cetanice a combustibilului mai vechi și la lubrifierea sistemului de alimentare cu combustibil.

Atenție, însă, sistemele moderne de injecție sunt extrem de pretențioase la calitatea combustibilului si nu se poate folosi chiar orice tip de aditiv. Luați legătura cu reprezentanții de service și piese de schimb din zonă, nu utilizați orice tip de aditiv!

Sfat pentru profesioniști: adăugați aditivi în combustibil pe tot parcursul anului – este o măsură deloc scumpă care va asigura menținerea în funcțiune a sistemului de alimentare. Sau măcar la revizia de 2.000 de ore a tractorului. Însă, din nou, vă sfătuim să consultați reprezentanții zonali și să cumpărați doar aditivii recomandați.

5. Îndepărtați bateria

Acum, verificați bateria, inspectați bornele pentru coroziune și strângeți-le pentru a vă asigura că aveți o conexiune bună. Veți dori, poate, să vă conectați bateria la un încărcător pentru reîncărcare.

6. MERGE!

După ce ați verificat totul, lăsați motorul tractorului pornit pentru a se încălzi. Într-un interval de 15 până la 30 de minute bateria se poate încărca și vă va asigura că totul funcționează corect. Treceți prin toate treptele și domeniile de viteză pentru ca uleiul să ajungă în angrenaj, ridicați și coborâți încărcătorul și cuplajul în 3 puncte de mai multe ori pentru a lubrifia sistemul mecanic al tractorului.

7. Verificați partea de electronică

Verificați codurile de eroare și, eventual, inspectați vizual instalația electrică. De asemenea, verificați numărul de ore de funcţionare şi data ultimului service de întreţinere, și programați-vă următoarea revizie. (Traducere și adaptare după https://www.acreagelife.com/hobby-farming/preparing-your-tractor-for-spring)