Doua tractoare cu prasitoare pe suprafata de camp
Articole

„În ultimii 3 ani, eficiența totală a fermei a crescut cu 30%”

〉Afirmă Adrian Oprea, inginer agronom Agronatura GECO

Inginer agronom Agronatura GECO

La Agronatura Geco, societate agricolă din Urlați, jud. Prahova, decizia practicării agriculturii de precizie a venit în urmă cu mai bine de trei ani, când societatea a achiziționat un tractor Fendt 1050 Vario Profi Plus, primul din seria 1000 din România. Acesta a fost urmat de alte tractoare Fendt și Valtra, dotate cu sistem de autoghidare și multiple tehnologii de ultimă generație – ca de exemplu cotiera SmartTouch la tractoarele Valtra, care au contribuit la simplificarea sarcinilor, creșterea eficienței și obținerea unor rezultate vizibil mai bune.

Din cele aproximativ 3.700 de hectare de teren pe care compania le are în lucru în județul Prahova, se seamănă în primăvara aceasta 1.500 ha cu porumb. În jur de 1.400 au fost cultivate cu rapiță, iar restul cu grâu.

Parcul de mașini și utilaje agricole al companiei mai cuprinde o semănătoare Horsch Pronto 6 AS, o secție de prășitoare Horsch Maestro și, tot din portofoliul de produse al producătorului german – utilaje de prelucrare a solului Tiger MT și de erbicidat Leeb 4 AX (dotate cu sistem de autoghidare și SectionControl), dar și distribuitoare de îngrășăminte Rauch Axis.

Pentru sezonul de recoltat din toamnă, în curtea companiei va ajunge (deocamdată pentru o perioadă determinată, în probe) și cea mai nouă combină de la Fendt Ideal 8, o mașină care a revoluționat acest sector. Iar pentru că fiecare ansamblu a fost proiectat pentru a oferi rezultate perfecte, eficiență și fiabilitate maxime, boabe și paie de calitate, cu o funcționare simplă și intuitivă, nu există loc de îndoieli că aceasta va răspunde nevoii de eficiență a fermei.

Despre schimbările și rezultatele obținute de companie, în ultimii ani, practicând agricultura de precizie ne-a vorbit Adrian Oprea, inginer agronom în cadrul companiei, deschis la nou și, ca mai toți tinerii, ”digitalizat”, și care – alături de colegii lui, la fel de tineri – au contribuit la modernizarea firmei.

Tractor si echipament agricol

Aveți în parcul de mașini tractoare și utilaje agricole de ultimă generație, potrivite practicării agriculturii de precizie…

Da, în 2017, primul tractor din seria Fendt 1000 Vario din țară a ajuns la noi. A fost achiziționat pentru a eficientiza lucrurile, și din punct de vedere al tractoarelor și din punct de vedere al oamenilor, pentru că în perioada aceea ne confruntam cu lipsa personalului. Apoi, încet, încet, am mai achiziționat patru tractoare Valtra, toate cu sistem de ghidare Trimble, un Fendt 939 Profi Plus, echipat din fabrică cu autopilot (sistem de ghidare prin GPS), două aparate de erbicidat Horsch Leeb, care au, de asemenea, o precizie foarte mare – închid singure la capete și unde există suprapuneri. Sunt foarte eficiente. În plus, acum, în primăvară, la semănătoarea de păioase Horsch Pronto 6 AS am cumpărat un subansambu pentru porumb, care, de asemenea, face posibilă evitarea suprapunerilor.

Cum s-a schimbat modul de lucru de când v-ați înnoit flota de tractoare și utilaje?

Atunci când nu foloseam funcțiile inteligente ale echipamentelor ne situam undeva la 70%, ca nivel de eficiență a personalului și a utilajelor, iar acum suntem undeva aproape de 100%. Monitorizarea este mult mai ușoară. De exemplu, la erbicidat, când utilizam echipamentele vechi, după fiecare mașină de erbicidat trebuia să mai stea încă o persoană. Acum mecanizatorii le utilizează singuri. Eu pot să stau la birou, să mă uit doar pe GPS, să văd unde sunt și dacă fac treabă. Înainte, cu meturile vechi, trebuia să punem jaloane. Acum nu mai avem nevoie de jaloane pentru că folosim ghidarea prin GPS.

Care sunt, concret, avantajele aduse de tehnologiile/sistemele pe care le folosiți?

La erbicidat, fără sistemele de autopilot, consumam într-o zi undeva la 100 – 120 de litri per tractor și lucram undeva la 100 de hectare. În schimb acum, cu aparatele noi de erbicidat de la Horsch și cu tractoarele cu autopilot se consumă tot cam 120 de litri de motorină, dar lucrăm undeva la 160, chiar 180 de hectare pe zi.

La semănat, în primul rând facem economie de semințe, pentru că semănătoarea închide automat acolo unde a mai trecut o dată. Astfel, la zece hectare economisim aproximativ 5% din sămânță, pentru că nu mai există suprapunere la capete.

Totodată avem un tractor cu autopilot și cel fără. Cu primul lucrăm aproximativ 35 de hectare, iar cu celălalt 27-30 de hectare pe zi. E vorba și de viteza de înaintare, de cum întoarce la capete și cum ține brazda.

Echipamente agricole, tractoare pe suprafata de camp.

Utilizați informațiile colectate pentru următoarele lucrări?

Până acum nu am încercat. Acesta e primul an în care am scos datele de la mașinile Rauch de împrăștiat îngrășăminte și urmează ca atunci când vom aplica din nou îngrășăminte, ultima trecere, să introduc datele și să le folosească pe aceleași.

Până anul trecut am avut dificultăți legate de lipsa personalului, efectiv ca număr de oameni, dar în iarnă am mai făcut angajări. Acum nu mai avem acestă problemă dar, după cum știți, în agricultură avem și mecanizatori mai în vârstă și atunci e puțin mai greu cu tehnologia. Aceasta simplifică foarte mult munca, dar trebuie să-i explici în detaliu mecanizatorului. Ei fiind obișnuiți pe mașinile vechi, acum le este destul de greu cu cele noi. Sunt zile în care merg poate și de trei, patru ori la un mecanizator, să îi explic același lucru. Dar până la urmă înțelege, chiar dacă un pic mai greu, iar încet, încet, se familiarizează cu noile sisteme. Acesta este și motivul pentru care nu ne-am folosit deocamdată de datele furnizate de ultilaje. De anul acesta, însă, vom începe să ne folosim de toate datele colectate. De asemenea, vom renunța, cel mai probabil, la semănătorile vechi. Diferența de randament a noilor semănători se vede din primul an. Probabil că vom renunța și la tractoarele vechi și vom alege ori Fendt ori Valtra, care sunt tractoare foarte bune.

Tractor marca Fendt cu prasitoare pe teren arabil
Tractor cu semanatoare pe camp arat