Articole

Ion Grădinaru, fermier din județul Olt, lucrează 700 de hectare cu tehnică agricolă suficientă și unei ferme de peste 4.000 de hectare

Pentru că noi știam deja ceea ce v-am dezvăluit dvs. încă din titlu, am vrut neapărat să aflăm direct de la sursă motivația pentru aceasta (deși, doar gândindu-ne la cum a fost anul 2022, din punct de vedere climatic, justificarea este evidentă!).

Venit la Orțișoara, la sfârșit de august, dl. Ion Grădinaru, cel ce deține Agricola Cereal-Sud, în Izbiceni, județul Olt, a fost ”iscodit”, ocazie cu care am mai aflat și alte detalii despre pasiunea pentru agricultură a fermierului.

Are agricultura în sânge, fiindu-i transmisă genetic de părinții, și se află printre primii fermieri din România ce au condus și achiziționat un tractor Fendt.

Pentru că liderii conduc Fendt!

 

Printre mașini și utilaje agricole încă din momentul nașterii.

Tractor Fendt 720 Vario Profi Plus

Despre relația sa cu agricultura, Ion Grădinaru afirmă că până și momentul nașterii sale nu a fost o întâmplare, fiind ”născut pe câmp, la 28 iunie, în plină campanie de recoltat.” Având părinți agricultori, copilăria și-a petrecut-o la sat, fiind mereu pe câmp printre tractoare și utilaje agricole.

Deși în cooperativa pe care o conduce lucrează 5 persoane, motivul pentru care deține tehnică agricolă impresionantă este, așa cum ne așteptam, acela de a avea, la momentul oportun, exact  tractorul /combina /autopropulsata sau utilajul agricol necesar. La noi orice lucrare durează o zi. E vorba de optimul în agricultură, dacă nu faci lucrurile la timp, mai bine nu le mai faci.

Primul echipament agricol, la respectiva vreme, a fost o combină românească, un C14. Acesteia i-au urmat apoi două tractore, ambele model românesc. Întâlnirea cu tractoarele Fendt a fost una decisivă, și astfel s-au creat mai multe legături ce durează de ani buni de zile. Dl. Grădinaru, ne-a spus, cu mândrie, că a fostprimul din România care am achiziționat un tractor Fendt. Cunosc firma MEWI dintotdeauna”.

Primul tractor pe care l-a achiziționat, un Fendt din seria 700, a văzut multe campanii de recoltat, având în prezent peste 37 de mii ore de funcționare (!!) (de la 12.000 de ore nu se mai află în proprietatea sa, însă dl. Grădinaru este mereu la curent cu informații despre soarta acestuia. 😊)

 

Anul 2022, din altă perspectivă

Întrebarea cel mai des adresată unui fermier este cea legată de recoltele obținute. 2022 a fost pentru mine un an normal. Nu a fost strălucit, dar a fost în regulă”, afirmă dl. I. Grădinaru.

Conform Ziarului Financiar,producţia medie de grâu anul acesta este de 4,3 t/ha, mai mică cu 25% față de cea din 2021. La un preţ mediu de 330 euro/tonă, însă, este cu 33% mai mare faţă de cel de anul trecut.”

Pe un ton mulțumit, Ion Grădinaru ne-a împărtășit ceea ce a reușit anul acesta: 5 tone /hectar la grâu, aproximativ 3 tone la floarea soarelui și tot atât la rapiță.

A fost un an normal spre bun, iar aceasta poate și datorită zonei”, a mai spus fermierul, care, reamintim, lucrează 700 de hectare în județul Olt.

 

Succesul în agricultură.

Atunci când l-am rugat să împărtășească cu noi ce înseamnă să succesul în agricultură, răspunsul a venit imediat, concentrat într-un singur cuvânt: perseverență.”

Dezvoltând, apoi, fermierul în vârstă de 56 de ani a afirmat că ”agricultura nu se poate face nici în scris, nici online și că, pentru a avea succes, este nevoie de prezență fizică devotată și continuă. Este foarte importantă tehnologia, iar fără aceasta nu se mai poate realiza mai nimic în agricultură. Operatorii nu mai sunt reticienți la tehnologie, generațiile din agricultură se schimbă, iar astfel acest domeniu este pe drumul cel bun.

Consider că agricultura este domeniul unde am reușit să prindem vestul Europei din urmă și am evoluat într-un mod rapid. Evoluția din acest sector se poate observa, în prezent, cu ușurință”.

 

Problema ”spinoasă” a service-ului.

Unul dintre factorii decisivi în achiziționarea unui echipament agricol este service-ul. Noi, la MEWI, spunem dintotdeauna că primul tractor îl vinde vânzătorul, iar pe al doilea îl vând oamenii de service. Având în vedere faptul că parcul de mașini și utilaje agricole al d-lui Grădinaru este în continuă expansiune, am presupus că este mulțumit de serviciile post-vânzare.

Însă, în opinia lui Ion Grădinaru, nu prea mai există service de calitate. Nici în propria fermă, nici la dealer. (din păcate 🙁) ”Dacă nu ai pe cineva în fermă care să se ocupe de reparații, poți întâmpina serioase probleme. Generațiile actuale știu mult mai bine să utilizeze laptopul, nu mai au pasiune pentru mecanică, pentru a pune mâna și a face. Nu-și doresc să învețe să devină mecanici în adevăratul sens al cuvântului.