Articole, Evenimente

Michael Horsch în România: ca de la un (altfel de) fermier la alții

Horsch este una dintre cele mai dinamice companii din domeniul industriei constructoare de mașini agricole din lume, cu o creștere a cifrei de afaceri de 300%, raportat la anul 2015.

La baza succesului pe care îl are, în prezent, compania germană, se află viziunea și cultura organizațională centrate pe inovație și cercetare ca rezultat al realității practice din ferme din întreaga lume. Și, putem afirma că succesul companiei se datorează și spiritului vizionar al fondatorului și conducătorului ei, Michael Horsch.

Pe blogul nostru am găzduit, în ultimii ani, articole ce prezintă opinii ale lui Michael Horsch, care ating subiecte de interes pentru fermierul modern:

https://www.mewi.ro/schimbarile-climatice-unde-gresim/

https://www.mewi.ro/michael-horsch-prezinta-finer-sl-un-utilaj-din-gama-profibio/

https://www.mewi.ro/cateva-aspecte-privind-sistemele-de-conducere-autonoma-in-viziunea-horsch/

Michael Horsch, vizionarul fondator al companiei ce îi poartă numele, și Cornelia Horsch, soția sa, managerul de marketing al firmei, s-au aflat în vizită în România, la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, ocazie cu care au participat la o serie de întâlniri cu fermieri din partea de sud și sud-est a țării. Printre toate aceste întâlniri, în data de 31 august, la sediul filialei noastre din localitatea constănțeană Kogălniceanu, am organizat un prânz de afaceri, în care, după cum spuneam în invitația la eveniment, cei prezenți vor avea oportunitatea de a primi apreciere unuia dintre cei mai importanți oameni din domeniul agricol mondial și, totodată, de a-și demonstra aprecierea pentru Michael Horsch. În plus, fermierii de succes prezenți au putut adresa întrebări legate de prezentul și chiar viitorul agriculturii.

De altfel, în timpul evenimentului, Michael Horsch a declarat că cele mai multe idei pentru inovații ale produselor vin chiar de la fermieri și din ferme, motiv pentru care, de 40 de ani, călătorește mult și încearcă să discute cu un număr cât mai mare de alți fermieri. Pentru că se consideră, pe el însuși, un fermier. Pe lângă discuțiile despre provocările și oportunitățile pe care agricultura și fermierii le au la nivel mondial, Michael Horsch a discutat cu fermierii români despre funcționalitate și despre modul în care se adaptează în practică soluțiile propuse de compania germană. Fără nici un scop comercial. Astfel, s-a vorbit despre echipări, elemente de lucru, tehnici și utilaje agricole aflate deja pe piață sau care sunt testate în prezent de companie, precum: sistemul E-Manager, tehnologia Piezo cu senzorul de presiune AutoForce dedicat semănătorilor, compactarea diferențiată în lucru, închiderea rând cu rând, semănătoarea universală Split-Row aflată deja în utilizare în SUA, dar și prototipul Robo de semănătoare autonomă, pe care compania l-a testat anul trecut.

Din afirmațiile unui vizionar

Prezent la eveniment, Tudor Calotescu, cunoscutul jurnalist agrarian, spunea, pe pagina sa de Facebook, că tot ceea ce a auzit de la Michael Horsch, la un seminar ce a avut loc în urmă cu șapte ani, s-a dovedit a fi corect.

O parte din prezentarea lui Michael Horsch, în traducerea lui Constantin Curcă, reprezentantul companiei germane în România, poate fi urmărită aici.

Așadar, răspunsul la întrebări precum ”Cum va arăta agricultura viitorului? Cum va contribui aceasta la protecția mediului? Care sunt cerințele pe care le au consumatorii de la fermieri? Etc.” nu îl are nimeni. Însă putem să admirăm intensitatea afirmațiilor lui M. Horsch. Iată doar câteva dintre acestea:

O recesiune nu este neapărat un lucru rău. După o cădere economică, urmează o creștere la fel de mare. Valoarea produselor agricole crește, valoarea arendei și a terenurilor crește, iar acest lucru arată deja cât de important este și va fi rolul fermierilor în viitor. Ceea ce contează este ca ei să producă, iar la final vor avea numai de câștigat”.

Este din ce în ce mai greu să avem o predictibilitate agricolă, pentru că toate fenomenele climatice sunt duse la extrem: prea cald, prea uscat, prea umed și prea rece, toate într-un interval de timp scurt și în aceleași regiuni. De aceea viitorul este al acelor agricultori care vor face ca tehnologia să funcționeze în favoarea lor, care și în condiții de încălzire globală vor face tot ce le stă în putință să producă mâncare pentru lume.

În viitor, ceea ce va conta de fapt și de drept nu este prețul la gaz sau la combustibili, ci prețul la mâncare. Și atunci singurul câștigător al acestei crize nu poate fi decât fermierul.