Articole

O serie complet nouă: Fendt 600 Vario. Cu naturalețe, superior

La Agritechnica, cel mai mare târg din lume destinat domeniului tehnicii pentru agricultură, producătorii se întrec în a prezenta ultimele noutăți create în departamentele lor de Cercetare&Dezvoltare. Este deosebit de greu să aduci, la fiecare doi ani, ceva complet nou, să te ridici la nivelul așteptărilor tuturor celor interesați. Deși tractoarele din clasa de putere 150-200 CP sunt larg răspândite în întreaga Europă, fiind utilizate atât în agricultură și transport cât și într-o mulțime de ale lucrări, Fendt a decis să lanseze, în toamana acestui an, o nouă serie de tractoare. Pentru prima dată în această clasă de putere, se regăsește un tractor în 4 cilindri, compact și ușor de manevrat, un raport putere-greutate scăzut și dotat din fabrică cu un sistem central de reglare a presiunii în anvelope. La fel ca toate celelalte tractoare Fendt, și acest model oferă acces la toate funcțiile sistemului FendtONE onboard și offboard.

Nouă serie are patru modele: Fendt 614 Vario, Fendt 616 Vario, Fendt 618 Vario și Fendt 620 Vario, cu puteri de la 149 CP la 209 CP, acestea având, pentru prima dată sistemul Fendt DynamicPerformance (DP) disponibil la tractoarele seriei (un boost de 15 CP, independent de viteză, necesar mai ales la lucrările staționare).

Motorul

Noul motor AGCO Power în 4 cilindri și o capacitate de 5 litri a fost conceput special pentru Fendt, fiind lansat pe piață odată cu seria 600 Vario. Tratarea gazelor de eșapament are loc prin intermediul unui convertor catalitic cu oxidare diesel (DOC), cu filtru de particule diesel (DPF) și cu reducere catalitică selectivă (SCR) fără recircularea gazelor de eșapament, ceea ce este conform standardului de emisii Stage V. De asemenea, motorul CORE50 este potrivit și pentru utilizarea combustibilului regenerabil, pentru a reduce emisiile de CO2. În plus, în motor sunt prevăzuți tacheți hidraulici ce nu necesită întreținere. Prima atenționare de schimbare a uleiului apare la 500 ore lucrate.

Transmisia

Fendt VarioDrive reprezintă o generație complet nouă a transmisiei continuu variabile, la baza conceptului aflându-se cutia de viteze cu o singură treaptă, cu comandă independentă a punților față și spate, acționate după cum este necesar, puterea fiind distribuită pur dinamic. Pentru prima dată, Fendt VarioDrive face posibilă reunirea celor patru avantaje principale: puterea maximă de tractare, protecția solului, uzura minimă și ușurința în manevrare. Sistemul de reglare automată împiedică patinarea, asigurând astfel o tracțiune forte bună indiferent de suprafața de lucru. Sistemul de transmisie elimină necesitatea comutării manuale la schimbarea între modul de lucru în câmp și cel de pe drumuri publice.

 

Cabina

Cabina Fendt VisioPlus și-a dovedit calitățile de-a lungul timpului, fiind ergonomă, foarte sigură în timpul lucrărilor, având cea mai bună vedere de ansamblu și un nivel ridicat de confort. Sistemul de protecție de categoria 4 îi asigură operatorului protecție împotriva prafului, substanțelor lichide pulverizate și a vaporilor acestora, iar aceasta înseamnă că Fendt 600 Vario îndeplinește toate cerințele pentru a fi utilizat la lucrări de protecția culturilor.

De asemenea, la seria Fendt 600 Vario este prevăzută o nouă generație de scaun pentru operator, cu nu mai puțin de 6 posibilități de configurare. Operatorul tractorului își poate regla electric înălțimea și poziția scaunului, precum și unghiul spătarului printr-o manetă de pe partea laterală a scaunului. Dacă sunt mai mulți operatori, aceștia își pot crea profiluri personalizate de scaun și le pot activa printr-o singură apăsare de buton.

 

Hidraulica

Pompa cu debit de până la 220 l/min, sistemul modular, cuplele hidraulice FFC și cele cinci prize hidraulice spate, două față și trei mijloc sunt câteva dintre caracteristicile distincte ale sistemului hidraulic al seriei Fendt 600 Vario. Noul sistem automat de ridicare a tirantului spate reglează greutatea tractorului proporțional cu puntea sa spate, ceea ce contribuie la creșterea tracțiunii și îmbunătățirea calității lucrării.

Alte caracteristici

Presiunea optimă în anvelope reduce patinarea tractorului și presiunea asupra solului. Sistemul complet integrat de control al presiunii în anvelope Fendt VarioGrip mărește zona de contact cu solul și crescând puterea de tracțiune cu până la 8%, în același timp reducându-se consumul de combustibil cu până la 8%. Toate acestea contribuie la creșterea productivității tractorului. O presiune mai mare atunci când tractorul este condus pe drumuri publice face posibilă reducerea rezistenței la rulare, și prin urmare un alt procent de 2% poate fi economisit din cantitatea de combustibil.

Având caracteristici precum sistemul de lucru la turație redusă, o viteză maximă de până la 50km/h, la doar 1.250 rpm, un șasiu compact, un sistem de siguranță, și asistență la frânarea remorcii, Fendt 600 Vario este un înzestrat cu un talent nativ pentru lucrări de transport.

Producția seriei Fendt 600 Vario este planificată să înceapă în vara anului 2024, după Agritechnica putând însă să fie deja comandată.