Articole

Noua cositoare Fendt Slicer primește o medalie de argint la Agritechnica 2023

Medaliile acordate de DLG la târgul de la Hanovra, pentru inovație în domeniul agriculturii, sunt printre cele mai prestigioase din domeniul tehnicii agrare.

Noua serie de cositoare Fendt Slicer este caracterizată de elemente de tehnologie inovatoare. Printre acestea se numără reglarea automată a intensității dispozitivului conditioner, care este disponibilă pe fiecare model Pro din gamă, care are un obiectiv foarte precis: uscarea mai uniformă a furajului pe câmp. Aceasta este inovația tehnică ce va fi premiată cu medalia de argint DLG pentru inovație, la AGRITECHNICA 2023. Iar dacă veți vizita standul Fendt de la târg, veți vedea de aproape de ce a fost premiată.

Inovația este realizată în parteneriat cu ConGra Victor Klüber și Fritzmeier Umwelttechnik GmbH & Co. KG.

Calitatea porției de hrană a animalelor are impact direct asupra producției de lapte și carne, precum și asupra structurii costurilor crescătorilor de bovine. Termenul cheie pentru aprovizionarea omogenă cu nutrienți începe în momentul tăierii și se termină la prezentarea furajului în vasul pentru hrană. Între acestea, există numeroși parametri care trebuie luați în considerare. La momentul tăierii, atât pe pajiști cât și la culturile de masă verde, furajele au o substanță uscată inițială mare, eterogenă, ceea ce duce la grade diferite de ofilire în momentul recoltării. Obiectivul dorit este atingerea unei diferențe maxime de substanță uscată de 10% la furajele siloz, ceea ce este foarte rar atins, rezultând structuri acide eterogene în siloz.

Lanțul de însilozare începe cu cosirea, iar influențele externe, precum vremea și materialul recoltat, joacă un rol la fel de important ca tehnologia de cosire adaptată.

Prin reglarea automată a conditioner-ului, Fendt se străduiește să atingă un obiectiv clar: un conținut constant de substanță uscată în întreaga cultură cât și a materialului tăiat. Pentru a face acest lucru, creșterea biomasei este determinată fie prin crearea unei hărți de aplicație folosind date din satelit, fie prin faptul că un senzor înregistrează datele de producție direct în timpul deplasării tractorului cu cositoare în câmp. Datele colectate în acest fel sunt trimise prin sistemul ISOBUS spre computerul de lucru al cositoarei, care calculează setările corespunzătoare și le transmite direct la motorul electric de pe pieptenele conditioner-ului.

Astfel, atât animalele, cât și omul beneficiază în egală măsură de pe urma acestor recente reglaje ale contioner-ului. Omogenitatea materialului recoltat conduce, pe de o parte, la performanțe mai bune ale animalelor, iar pe de altă parte, operatorul tractorului cu cositoare trebuie doar să-și concentreze atenția asupra procesului de cosire. Setările semnificative și deosebit de importante ale conditioner-ului sunt controlate de sistemul de senzori sau de harta aplicației. Reglajul în funcție de materialul recoltat conduce la un consum redus de combustibil și la eliminarea pierderilor. Această inteligență artificială ușurează volumul de muncă a operatorului, reduce timpii de configurare și rentabilizează lucrările de recoltare.