Utilajul de la standul MEWI, AgriPlanta RomAgroTec, Fundulea (Călărași), care a atras cei mai mulți vizitatori anul acesta, a fost semănătoarea Horsch Avatar 8.16 SD.
Ce (mai) poate fi atrăgător la o semănătoare în 2024?
În trecutul apropiat, prin anii ’90, Horsch a dezvoltat un concept tehnologic no-till având la bază brăzdarele simplu disc, pentru ca perturbarea solului să fie cât mai redusă, pentru a încuraja biodiversitatea şi totodată pentru a veni în direcţia reducerii costurilor, odată cu continua scădere a preţurilor cerealelor. Odată cu deschiderea pieţei de utilaje de la începutul anilor 1990 din estul Europei a crescut şi cererea pentru sistemele de lucru no-till. Cu toate acestea, tehnologia care folosește priza de putere nu a putut fi folosită pentru câmpurile mari din Est.
În prezent, constrângerile climatice și economice îi determină pe fermieri să adopte noi tehnologii de cultivare, iar această semănătoare poate reprezenta răspunsul la problemele momentului.
Avatar este un utilaj adaptabil, ce poate fi utilizat pentru semănat direct sau convenţional. Are până la 3 sisteme de dozare separate, iar presiune pe brăzdar poate ajunge până la 350 kg pe fiecare rând. Lagărele stabile, cu întreținere redusă, au o lungă durată de viaţă. Reglarea adâncimii de lucru se face pe fiecare brăzdar, iar roţile de închidere pot fi reglate optim pentru orice stare a solului.
Ce avantaje are un astfel de utilaj? Un fermier german răspunde: ”Pentru a însămânța cele 750 de hectare ale fermei noastre, utilizăm Horsch Avatar cu brăzdar mare SingleDisc, care deplasează doar puțin sol în timp ce seamănă și face posibilă reducerea ulterioară a apariției buruienilor. Am observat că, prelucrând uşor solul, putem intra mai devreme în câmp după ploaie, iar întreaga viață din sol este mult mai activă.”
Găsiți datele tehnice ale acestui utilaj aici, iar în rândurile următoare vă invităm să citiți traducerea unui articol despre această semănătoare, publicat pe blogul companiei Horsch: https://www.horsch.com/en/detail/avatar-sd-the-universal-direct-seed-drill
Avatar SD – sau produsul Horsch conceput special pentru semănatul direct
Evenimentele meteorologice extreme, secetele, precipitațiile abundente și combaterea buruienilor au un lucru în comun: semănatul direct. Cineva preocupat de de cele de mai sus va da repede, la o simplă căutare, peste această metodă, deoarece este frecvent discutată.
În acest articol veți găsi informații despre provocările și limitele semănatului direct dar și despre tehnologia pe care Horsch o oferă pentru a îndeplini aceste cerințe.
Să o luăm cu începutul:
CARE SUNT AVANTAJELE SEMĂNATULUI DIRECT?
- Păstrarea apei în sol
- Eliminarea unor buruieni (coada vulpii)
- Prevenirea eroziunii
- Scadărea numărului de treceri (creșterea traficabilității)
- Economii de timp și carburant
- Economii de bani
Motivația pentru însămânțarea directă diferă și depinde de diverși factori și condiții. Când auziți însămânțare directă, vă gândiți adesea la regiuni uscate. Pentru că acolo, accentul se pune, în mod clar, pe economisirea apei: deplasarea a cât mai puțin pământ posibil atunci când se seamănă, respectiv deschiderea solului doar cât este necesar, pentru a preveni pierderea unei cantități mici de apă prin solul deschis.
Semănatul direct joacă, de asemenea, un rol esențial în regiunile cu precipitații abundente. În aceste regiuni, însămânțarea directă este utilizată pentru a obține un anumit grad de acoperire a solului pentru a preveni eroziunea și pentru a scădea numărul de treceri pe structura solului cultivat.
În regiunile cu condiții umede de semănat, este vorba și de prelucrarea solului, astfel încât să nu se formeze bulgări de pământ. Aceștia ar trebui zdrobiți în mai multe treceri pentru a crea un pat de însămânțare adecvat. Adesea trebuie utilizate combinații de grape rotative, ceea ce implică un consum crescut de combustibil și necesită mult mai mult timp, reducându-se astfel, în mod semnificativ, fereastra de semănat.
În final, economiile realizate prin semănatul direct reprezintă un important argument, în funcție de regiune și condițiile din aceste zone.
Există câteva motive bune pentru a ne baza pe sistemul de semănat direct. Chiar și așa, aceasta își are limitele sale. Michael Horsch le-a menționat într-un alt articol din revista terraHORSCH, The fine art of direct seeding, articol pe care l-am tradus și noi, și îl puteți citi aici: https://www.mewi.ro/arta-semanatului-direct/
Brăzdarul simplu disc – sinonimul HORSCH pentru semănatul DIRECT
Semănătoarele Horsch cu discuri sunt binecunoscute deja de câteva decenii. Însă, înainte de 2015, acestea erau prevăzute doar cu brăzdare duble. Apoi gama de produse a fost completată prin adăugarea liniei Avatar, și astfel a fost lansat brăzdarul simplu disc, “SingleDisc”.
Brăzdarul SingleDisc cu care sunt echipate semănătoarele directe este unul dintre cele mai precise brăzdare de pe piață. De ce? Răspunsul la întrebare este destul de evident doar aruncând o privire mai atentă asupra brăzdarului.
Este un brăzdar foarte masiv, echipat cu o rolă de control a adâncimii direct lângă brăzdar. Rola de control a adâncimii este atașată la fiecare brăzdar SingleDisc. Fiecare bob este plasat la aceeași adâncime și, astfel asigură baza pentru o răsărire uniformă. Mai mult, o adâncime uniformă de semănat are un efect pozitiv asupra tuturor celorlalte măsuri de îngrijire, asupra dezvoltării populației și a maturării.
Dacă ne uităm cu atenție la brăzdar, vom descoperi un alt detaliu: patina prinsă direct de acesta, cu rolul de a asigura o deschidere perfectă a brazdei și de a îndepărta reziduurile de plante și pietre din brazda de semințe. Mai mult, patina asigură consolidarea brazdei de semințe în formă de V și astfel un contact optim al boabelor, la care se adaugă deschiderea capilarităților.
Rola de prindere este montată direct în spatele patinei, presează boabele în fanta pentru semințe și permite o poziționare perfectă în brazdă.
După fixarea boabelor, roata de închidere suspendată asigură acoperirea seminței, această operație fiind esențială pentru o germinare optimă.
Principiul de lucru al brăzdarului simplu SingleDisc provine de la sistemul de semănat în rânduri al produsului Horsch Maestro, care a fost, de asemenea, prevăzut la semănătoarea Solus, care plasează bob cu bob la cereale.