Articole

”Am semănat 110 hectare pe zi cu Horsch Maestro 16 SV”

► Afirmația îi aparține lui Mirel Dănescu, fermier în Ialomița

La începutul lunii aprilie, pe contul de Facebook al lui Ciprian Ion, Area Sales Manager Horsch România, a fost postat un filmuleț care a plăcut multor utilizatori ai platformei de social media, în care un tractor Fendt autonom, (adică fără operator), tracta o semănătoare Horsch Maestro SV. Am vrut să știm mai multe despre isprava celor doi protagoniști, proprietar și reprezentant Horsch, așa că am stat de vorbă cu ei despre cum a fost semănatul în primăvara aceasta, utilizând vârful tehnicii de semănat a momentului.

În loc de fișă de client

Familia lui Mirel Dănescu, din comuna Balaciu, judeţul Ialomiţa, are o fermă de 1.000 de hectare, pe care cultivă rapiţă, grâu, floarea soarelui şi porumb.

Anul acesta au început semănatul culturilor prăşitoare din 4 aprilie şi au semănat, până pe 18 aprilie, aproape 500 hectare cu floarea soarelui şi porumb cu semănătoarea Horsch Maestro 16 SV, achiziționată în 2019, şi un tractor Fendt 939 Profi Plus. La semănat cereale păioase lucrează tot cu o semănătoare Horsch, model Pronto, cea mai vândută semănătoare Horsch în România, cu lăţimea de lucru de 6 m.

Mirel Dănescu are 19 ani şi munceşte alături de tatăl său în fermă încă de când era copil. Acum, el este cel care lucrează pe tractorul Fendt şi semănătoarea Horsch Maestro:

Îmi place semănătoarea pentru că are o capacitate mare a buncărului de îngrăşăminte. În condiţii normale de lucru, pe un sol uşor, am ajuns să semănăm cam 110 hectare pe zi. Am semănat şi direct în mirişte, şi direct în grâu, acum doi ani, când a fost secetă şi am întors grâul. Semănăm la distanţă de 70 centimetri între rânduri, la 5 centimetri adâncime la floarea soarelui şi 6-7 centimetri adâncime la porumb.”

 

În loc de fișă tehnică

Aflat ”la client”, Ciprian Ion, Area Sales Manager Horsch România oferă mai multe informații: „Horsch Maestro 16 SV este o semănătoare de prăşitoare pe 16 rânduri, cu distanţa între rânduri la 70 cm, dar distanţa poate fi setată şi la 75 cm sau 80 cm. Buncărul de fertilizare are două compartimente şi capacitate totală de 7.600 litri. Viteza de lucru poate ajunge la 14 km/oră.

Semănătoarea este dotată cu sistem AutoForce, pentru reglarea automată a presiunii pe brăzdar. Pentru toate semănătorile Horsch, presiunea admisă poate ajunge până la 350 kg forţă pe fiecare secţie. Opţiunea Section Control permite închiderea automată a secţiilor, pentru a evita suprapunerile de rânduri semănate. Aplicaţia Multiproduct poate fi utilizată pentru semănat cu rată variabilă, pe baza unei hărţi prescrise.

Detalii despre semănătorile Horsch Maestro SV, aici:

Când este vorba despre semănătoarele Horsch Maestro, Ciprian Ion are foarte multe de spus:

La semănătorile cu sistem de vacuum (modelele cu litera V), sămânţa este absorbită pe disc prin vacuum, iar când sămânţa pleacă de pe disc, aceasta vine în cădere liberă până în locul unde este pusă în pământ. La semănătorile cu vacuum, viteza de lucru ajunge până la 14 km/oră.

La semănătorile cu sistem prin suprapresiune – în limbaj popular, ”prin împușcare”, (modelele cu litera X), jumătate din fluxul de aer suflă sămânţa pe disc, iar cealalată jumătate din fluxul de aer suflă sămânţa în brazdă, când discul a făcut rotaţia completă, câştigând astfel viteză de înaintare. La aceste modele, viteza de lucru creşte până la 15-18 km/oră.

Din cele peste 400 de unităţi Horsch vândute pe piața românească, în 2021, în jur de 50 de semănători au fost Horsch Maestro.

Pentru anul acesta, ”fermierii trebuie să îşi pregătească foarte atent următoarele campanii şi să comande din timp semănătoarea pe care şi-o doresc pentru a o avea în primăvara viitoare”, a mai adăugat Ciprian Ion.